Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė dalyvaus statybų pradžios pažymėjimo iškilmėje – į žemę bus įleista kapsulė. Centras bus statomas Kaune, Žemynos g. 165, šalia Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centro Reabilitacinio profesinio rengimo centro.

„Tai naujo tipo centras, kuriamas remiantis ką tiktai atsakingai parengta Pagalbos emocijų ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams koncepcija. Pirmajam naujam centrui pasirinktas Kaunas, kadangi čia yra visa reikalinga infrastruktūra, taip pat pagelbėti pasiruošę profesionalūs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto psichologai, psichiatrai, gydytojai, kitų Lietuvos universitetų švietimo pagalbos specialistai“, – pranešime spaudai sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Šiame centre turėtų gyventi ne daugiau kaip 20 vaikų, turinčių tokių sutrikimų. Vaikai (planuojama, kad centre bus apgyvendinti ir mergaitės, ir berniukai) gyvens šeimynos principu – po vieną ar du kambariuose, juos prižiūrės vienas suaugęs asmuo, socialinis pedagogas ar kitas profesionalus darbuotojas. Šie vaikai lankys įprastą bendrojo ugdymo mokyklą. Centre jiems bus teikiama visokeriopa sveikatos priežiūros ir ugdymo pagalba, bus tobulinami socialiniai įgūdžiai.

Į tokį respublikinį centrą vaikai ar paaugliai būtų siunčiami tiktai tada, kai vietos specialistų pagalba mokykloje ar savivaldybės pedagoginėje psichologinėje tarnyboje nesuteiktų laukiamų rezultatų.

Numatoma, kad naujasis centras duris atvers jau 2016 metų rugsėjį. Centrui statyti šiemet skirta 200 tūkst. eurų. Lietuvoje planuojama pastatyti keletą tokių centrų, skirtų vaikams su įvairiais sutrikimais. Atskiras centras būtų skirtas vaikams su autizmo sindromu.