Karaliaus Mindaugo ir karalienės Mortos karūnavimo 751-ųjų metinių proga Gedimino pilies bokšte Karalienės Mortos premija įteikta šešiems talentingiems vaikams iš Šiaulių, Vilniaus, Panevėžio, Švėkšnos ir Merkinės.

Į šių metų premijas pretendavo 19 kandidatūrų iš 12 Lietuvos miestų: Šiaulių, Vilniaus, Kuršėnų, Pasvalio, Panevėžio, Švėkšnos, Merkinės, Varėnos, Alytaus, Skuodo, Trakų, Rūdiškių. Pretendentus premijai gauti pristatė jų mokytojai, globėjai, mokyklos bei kitos valstybinės ir visuomeninės organizacijos,

2004 metų Karalienės Mortos premijos laureatais tapo:

Šilutės rajono Švėkšnos Saulės vidurinės mokyklos VII klasės moksleivė, daugelio šalies svarbiausių skaitovų konkursų dalyvė Alina Rauktytė; Šiaulių 1-osios vaikų muzikos mokyklos II klasės moksleivė, tarptautinių ir šalies konkursų laureatė bei diplomantė smuikininkė Rolanda Ginkutė; Nacionalinės M. K. Čiurlionio Menų gimnazijos IX klasės moksleivė, daugelio tarptautinių ir šalies konkursų laureatė bei diplomantė smuikininkė Dalia Kuznecovaitė; Panevėžio konservatorijos muzikos mokyklos IX klasės moksleivis, tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatas pianistas Rokas Valuntonis;

Varėnos rajono Merkinės Vinco Krėvės-Mickevičiaus vidurinės mokyklos III klasės moksleivė, Pasaulinio vaikų piešinių konkurso Japonijoje aukso medalio laimėtoja Evelina Večkytė ir Šiaulių konservatorijos muzikos mokyklos VI klasės moksleivis, konkursų bei festivalių laureatas, diplomantas, akordeonininkas Martynas Levickis.

Karalienės Mortos vardo atminimo dovanos paskirtos Alytaus vaikų darželio- mokyklos "Drevinukas" neįgalių vaikų teatro studijos kolektyvui bei Skuodo meno mokyklos moksleivei, dešimties respublikinių ir tarptautinių konkursų, daugelio kitų festivalių ir renginių laureatei, kanklininkei Astai Jonkutei.

Pasak iškilmių rengėjų - Lietuvos kultūros fondo vadovų, 1993 metais įsteigtos Karalienės Mortos premijos laureatų šeimos nariais su šių metų laureatais jau yra 34 Lietuvos vaikai bei jaunuoliai.

Garbingą premiją įsteigė Lietuvos kultūros fondo Šiaulių krašto taryba, fundatoriai - Prezidentas Valdas Adamkus, JAV verslininkas ir kultūros mecenatas Antanas Mikalajūnas, knygų leidykla "Saulės delta", Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros fondas bei kitos organizacijos ir garbūs asmenys.

Pradžioje premija buvo teikiama tik Šiaulių krašto talentingiems vaikams iki 16 metų amžiaus, tačiau įvertinus tai, jog karalienė Morta buvo pirmoji ir vienintelė Lietuvos karalienė, nuo 2001 metų premija paskelbta visos Lietuvos premija ir į ją gali pretenduoti visos šalies vaikai.

Ateityje Karalienės Mortos premiją numatoma teikti ne tik Šiauliuose ir Vilniuje, bet ir Trakuose, Kernavėje, Kaune, kitose Lietuvos istorinėse vietovėse.