LMTA fakultetai ir patalpos išdėstyti skirtinguose septyniuose pastatuose įvairiose Vilniaus vietose ir neatitinka šiuolaikinių profesionalių menininkų rengimo reikalavimų. Unikalia studijų, meno ir mokslo erdve, kurioje bus kuriama muzikos, teatro, šokio ir kino ateitis, planuojama paversti XVIII a. įkurto karinio miestelio teritoriją. Manoma, kad naujasis kompleksas padės suburti visą akademijos bendruomenę bendroms veikloms, racionaliau paskirstyti išteklius bei sukurti dėstytojams ir studentams palankią, modernią aplinką studijoms, meno kūrybai ir mokslo tyrimams.

2012 m. nusprendus statyti naują LMTA miestelį, Švietimo ir mokslo ministerija jam skyrė sklypą Vilniuje, Olandų g. 21A. Kalnų parko papėdėje esanti 4,75 ha teritorija iki šiol nėra tinkamai integruota į miesto urbanistinę struktūrą. Nors geografiškai ji yra miesto centre, ją sunku pasiekti, ji nėra aktyviai naudojama miestiečių, neturi jokių semantinių nei funkcinių sąsajų su greta esančiomis nacionaline M. K.Čiurlionio menų mokykla ir B. Dvariono dešimtmete muzikos mokykla.

Planuojamame naujame apie 16 tūkst. kvadratinių metrų ploto komplekse ketinama sutalpinti 4 sales (kameriniams ir įprastiems koncertams, teatrui, kinui), įkurdinti Teatro ir Muzikos fakultetus, meno ir mokslinių tyrimų kompleksą (su biblioteka, fonoteka, videoteka, muziejumi, patalpomis tyrimams), studentų viešbutį bei administracinį kompleksą.

Iki 36 mln. eurų kainuosiančias statybas LMTA vykdys iš ES struktūrinių fondų paramos, Vyriausybės lėšų bei lėšų, gautų pardavus kai kuriuos LMTA pastatus. Centrinius rūmus Gedimino prospekte ketinama palikti kaip reprezentacinę akademijos erdvę, kurioje įsikurs Kūrybinių inovacijų centras, bus vykdomos mokymosi visą gyvenimą, kvalifikacijos tobulinimo, neformalaus ugdymo bei kitos veiklos.

Pernai vyko Architektų sąjungos organizuotos kūrybinės dirbtuvės, kurių metu penkios architektų grupės pateikė pasiūlymus dėl pagrindinių urbanistinio teritorijos sutvarkymo gairių. Pagal kūrybinių dirbtuvių išvadas buvo parengta konkurso sąlygų techninė specifika. Apie naująjį LMTA miestelį savo nuomonę ir pageidavimus išreiškė ir akademijos bendruomenė, į apklausos rezultatus buvo atsižvelgta, rengiant konkurso sąlygas.

Norintys dalyvauti LMTA studijų miestelio konkurse architektūrines idėjas privalo pateikti iki balandžio 30 dienos. Premijos: pirmoji vieta - 5 792, antroji - 4 344; trečioji - 2 896 eurai. Remiantis konkurso sąlygomis, su pirmosios vietos laimėtoju neskelbiamų derybų būdu bus deramasi dėl tolimesnio darbo - techninio projekto architektūrinės dalies parengimo bei techninio projekto architektūrinės dalies vykdymo priežiūros.