Nejauku šalia berniuko nuogai? Tai tavo problema!

Vieno prašmatnaus sporto klubo lankytoja Margarita teigia visiškai patenkinta įstaigos teikiamomis paslaugomis ir aptarnavimo kokybe, tačiau nesuprantanti vieno dalyko: kodėl mamos į moterų rūbinę atsiveda net pirmos klasės, taigi jau ir septynerių metų, berniukus.

„Ir neatrodo, kad moteris labai skubėtų susitvarkyti ir kuo greičiau išstumti vaiką iš rūbinės. Ne, elgiasi visiškai ramiai, pasimėgaudama, su pasisėdėjimais, užkandžiavimais, o berniukas smalsiomis akytėmis dairosi aplink ir apžiūrinėja išsirengusias įvairių figūrų moteris. Juk čia nuolat vyksta procesas – nusirengiama, prausiamasi, apsirengiama. Taigi susidaro nejauki situacija. Pati užauginau du vaikas, vienas iš jų – berniukas, todėl esu įsitikinusi, kad toks mamos sprendimas pirmiausiai nepriimtinas berniuko atžvilgiu, traumuoja vaiką.

Bandžiau kalbėtis apie tai su jaunuoliais, kurie dirba registratūroje ir išduoda rankšluosčius. Jie sakė, kad patys yra dėl tokio mamų elgesio nustebę ir ne kartą įspėję mamas leisti savo vaikus į vyrų rūbinę, bet jos tik pakraipo galvą ir nekreipia dėmesio į pastabas. Bandžiau kalbėtis ir su pačiomis mamomis. Viena mama teisinosi neturinti, kur padėti vaiką, nors vaikas jau tokio amžiaus, kad akivaizdžiai gali pats nusirengti ir apsirengti. Pagaliau prie mamos jis ir tvarkosi pats – mamai visiškai nereikia jam padėti. Kita mama visai nekreipė dėmesio į mano pastabą, tik kažką piktai atrėžė“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak dažnai sporto klube besilankančios moters, nors tai nėra masinis reiškinys, bent porą kartų per savaitę jai tenka matyti berniukus moterų rūbinėje.

„Suprantu, kad mamai norisi ateiti į baseiną su vaiku, bet įmanoma problemą spręsti kitaip. Juk galima paprašyti klubo darbuotojų, kad palydėtų vaiką ir sužiūrėtų, ar jis susitvarkė, užrakino spintelę. Tačiau mamos net nebando ieškoti sprendimo, o po to stebimasi, kaip nutiko, kad pradinukas jau bando lįsti bendraklasei po sijonu. Esą iš kur tokio elgesio išmoko. Arba stebimasi, kad iš lietuvių Norvegijoje atiminėjami vaikai, nes jie uosto rankas ar dar kaip nors keistai elgiasi.

Sporto klubas, aišku, suinteresuotas, kad ateitų kuo daugiau lankytojų ir vargiai uždraustų vesti berniukus į moterų rūbinę, bet juk tikrai gali padėti šią problemą spręsti geranoriškai. Ir nė kiek neabejoju, kad taip padarytų, tiesiog pačios mamos neprašo pagalbos. Pagaliau ir klubo bendruomenė, patys lankytojai, yra tikrai geranoriška. Vyrai paprašyti tikrai palydėtų vaiką iki rūbinės ir jam padėtų, jei pačios mamos išvystų, kad negerai jos tokio amžiaus sūnui atsidurti tarp nuogų moterų“, - svarstė Margarita.

Rūta Bačiulytė
Psichologė: kokios galimos pasekmės berniukui ateityje

Psichologės Rūtos Bačiulytės manymu, septyneri metai – jau tas amžius, kai vaikas aiškiai ima suvokti lyties skirtumas, nebent šeima propaguoja labai nudistinius elgesio principus.

„Beje, šiame amžiuje matytis svetimas nuogas moteris dar nėra taip blogai, kaip matyti nuogą savo motiną. Tai amžius, kai formuojasi moralinės, dorovinės vertybės, gėda, savo ribų, taip pat ir fizinių, suvokimas. Šiame amžiuje berniukai tapatinasi su tėčiu, vyro vaidmeniu, mergaitės – su mama. Būtent taip jiems formuojasi lytinė tapatybė. Todėl kai berniukas tokiame amžiuje vedamas ne į vyrų, bet į moterų rūbinę, jo galvelėje, aišku, tam tikros sumaišties atsiranda.

Gal mamos tiesiog neatranda kitų galimybių, kaip pasinaudoti paslauga? Kita vertus, toks berniukas jau ir pats vienas galėtų eiti į vyrų rūbinę. Tokiame amžiuje pagrindiniai savitvarkos įgūdžiai jau turi būti susiformavę. Tačiau mamos kažkodėl nepasitiki savo vaiku ir bando suteikti jam papildomą globą, užuot skatinusios natūralų vaiko atsiskyrimą, ugdo prieraišumą. Galbūt mamos nerimauja, kad vaikas pats neatsirakins ar neužsirakins spintelės, tuomet galėtų pagelbėti klubo administracija. Turėtų būti žmogus, kuris palydi vaiką, šiek tiek jį prižiūri“, - aiškino psichologė.

Pasak R. Bačiulytės, mamos nepagalvoja apie tai, kad dėl tokio jų elgesio vėliau sūnus gali turėti rimtų problemų, susijusių su seksualumu. Intymus gyvenimas vis dėlto susijęs su šiokia tokia paslaptimi, o berniukui, kuris nuolat matė nuogus moterų kūnus, moters kūnas jau nebėra paslaptis. Pagaliau priešingos lyties kūnas jam gali tapti nepatrauklus, nes vaikystėje prisižiūrėjo įvairiausių moteriškų formų, iš tiesų ne visuomet gražių. Taip pat gali būti priešinga kraštutinė reakcija – hiperseksualumas, t. y. jaunuolis turės nuostatą, kad moters kūnas yra lengvai prieinamas, jis tarsi atskirai nuo asmens, todėl jį galima tiesiog vartoti. Tai tipiškas donžuano elgesys, kai vyras keičia partneres kaip pirštines, nes nė vienos neįsimyli, o tik naudojasi jų kūnais savo malonumams tenkinti.

Kai vaikas pajėgus pats susitvarkyti, t. y. nusirengti, nusiprausti duše, nusivalyti, jis jau ir turėtų eiti vienas į vyrų rūbinę. Psichoseksualinė vaiko raida prasideda labai anksti. Apie trečiuosius-ketvirtuosius gyvenimo metus jis jau aiškiai ima suvokti savo lytiškumą, žino, kad jis berniukas arba mergaitė. Todėl nuo šio amžiaus pageidautina, kad vaikui bent jau intymiuose reikaluose padėtų tos pačios lyties asmuo“, - teigė pašnekovė.

Beje, apie tai, kad mergaitės, atėjusios su tėčiais, vedamos į vyrų rūbinę, girdėti praktiškai neteko. Psichologės manymu, taip yra todėl, kad pirminis vaiko ryšys, nepriklausomai nuo lyties, yra su mama. Todėl atrodo ir berniukui būti su mama atrodo normalu. Pagaliau mamos tradiciškai labiau dalyvauja vaiko gyvenime ir daugiau laiko su juo praleidžia nei tėčiai.

Šeimos persirengimo kambarys yra, bet nepopuliarus

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro Sveikatingumo skyriaus vadovė Vaida Mockevičienė pasakojo, kad po konflikto, kai moterys pasipiktino į moterų rūbinę savo dukters pasiimti atėjusiu vyru, įstaigoje atsirado šeimos kambarį, kuriuose mamos ar tėčiai gali būti su bet kokio amžiaus priešingos lyties vaiku. Deja, jo populiarumas nėra didelis. Šis kambarys įrengtas antrame aukšte, o baseinai yra pirmame, todėl mamoms paprasčiau ir greičiau vaiką atsivesti į moterų rūbinę.

„Abiejuose baseinuose yra iškabintos taisyklės, kitaip tariant, rekomendacijos, ką kokio tarpsnio vaikas gali atlikti pats, kad mamos žinotų, kad jų vaikas jau pakankamai didelis, todėl jos turėtų leisti būti jam savarankiškam. Šiose rekomendacijose nurodyta, kad 5-6 metų vaikai jau gali susitvarkyti patys – ir paimti raktą, ir savarankiškai rengtis, ir ateiti į salę ar baseiną. Deja, viskas priklauso nuo mamos ar močiutės, kuri atlydi. Nors administracija įspėja pasinaudoti šeimos persirengimo kambariu, paprastai jos elgiasi taip, kaip joms patogiau, kol neįvyksta koks nors konfliktas. O konfliktų retsykiais dėl to tikrai būna – kitos moterys nepatenkintos ir dėl savęs, ir dėl dukrų, su kuriomis ateina. Tačiau mergaičių į vyrų rūbinę tėčiai neveda, tuomet jau ateina į moterų rūbinę jų pasiimti“, - aiškino pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (651)