„Maža to, kad renka konfidencialius duomenis – asmens kodus, informaciją apie darbovietes, nors tai yra uždrausta – vėl mamas verčia vadintis „Tėvu 1” arba „Tėvu 2”, – DELFI piktinosi vienas iš skambinusiųjų (vardas ir pavardė redakcijai žinoma – DELFI).

Vyro nuomone, dėl „neaišku kieno teisių, paminamas mums įprastas šeimos supratimas, kėsinamasi net į šventą žodį „mama“.

„Teisingai pernai DELFI kalbintas komentatorius sakė – jei šitoje vietoje leisimės, kad liptų mums ant galvų, paskui su tradicine šeima iš viso bus nebesiskaitoma“, – sakė vilnietis, atsisakęs darželyje pildyti auklėtojos duotą anketą.

R. Žemaitė: Vilniaus savivaldybė piktybiškai nesilaiko įstatymų

Aktyvių mamų sambūrio pirmininkės Rasos Žemaitės žodžiais, duomenų apsaugos institucijos jau yra išsakę kritiką dėl Vilniaus savivaldybės renkamų konfidencialių duomenų apie darželinukų tėvus.

„Esminis klausimas – kodėl Vilniaus savivaldybei, kaip kokiai išimtinei valstybinei įstaigai, turi būti sudaromos ypatingos sąlygos nepaisyti įstatymų. Ir būtent ikimokykliniame ugdyme. Darželiuose nepaisoma higienos reikalavimų, piktybiškai nesilaikoma nustatyto vaikų skaičiaus grupėse. Tai daroma demonstratyviai, viešai ir niekas nesiima jokių priemonių, tarsi Vilniaus savivaldybė būtų valstybė valstybėje ir niekas neturėtų įgaliojimų pareikalauti tvarkos, tarsi Vilniaus savivaldybė būtų pati sau pavaldi ir galėtų daryti, ką nori“, – piktinosi R. Žemaitė.

Pasak DELFI pašnekovės, dėl neteisėto duomenų rinkimo tėvai jau kreipėsi į teismą. „Asmens duomenų saugumo klausimus kuruojančios įstaigos yra aiškiai nurodžiusios, kad savivaldybė nėra institucija, turinti teisę disponuoti duomenimis apie asmenų kodus, vaikų tėvų darbovietes. Kita vertus, savivaldybė tikrai neturi pajėgumų 100 procentų užtikrinti duomenų, kurios surenka darželių direktorės, saugumo“, – pabrėžė R. Žemaitė.

Siūlymo mamoms pasirinkti, kuo būti – „Tėvu 1” ar „Tėvu 2” – DELFI pašnekovė nekomentavo, nes nežino, kodėl savivaldybė taip nusprendė.

Patikrino registracijos anketą

Kaip DELFI informavo Vilniaus savivaldybės viešųjų ryšių skyrius, E.miesto departamento specialistai patikrino vaiko registracijos anketą ir nerado grafos „Tėvas 1“ ir „Tėvas 2“: „Matome kad sistemoje yra skiltis „Tėvas/Mama“.

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Džeraldo Dagio teigimu, savivaldybei darželinukų tėvų duomenų nereikia ir ji nėra davusi nurodymo jų rinkti. 

„Gali būti, kad anketų pildymas konkrečios įstaigos vadovo ar net darbuotojo iniciatyva. Žinoma, kad darželiai negali užtikrinti duomenų konfidencialumo“, - sakė Dž. Dagys. Pasak tarnautojo, darželiai būtinus duomenis apie tėvus turi ir taip, nes tėvai juos pateikia pildydami prašymus.

Grafų „Tėvas 1“ ir „Tėvas 2“ Švietimo skyriaus vedėjas nenorėjo plačiau komentuoti, tik įtarė, kad gal kai kurie darželiai naudoja pasenusias anketas. 

„Nežinant, kokiose konkrečiai įstaigose tai daroma, daugiau sunku kažką komentuoti“, - DELFI sakė Dž. Dagys. 

Teisinosi, kad tai – darbinis variantas

Kaip rašė DELFI, Vilniaus savivaldybės idėją numeruoti darželinukų tėvus, dokumentuose atsisakant žodžio „mama“, pernai buvo naudojo ir mokyklos. Elektroniniame dienyne TAMO duomenis apie vaikus pildantys klasių auklėtojai tėvų grafose turėjo įrašyti „Tėvą I“ ir „Tėvą II“, nors Lietuvos tėvų forumo atstovo Gintauto Bukausko teigimu, iki pastarojo meto elektroniniuose dienynuose buvo įprastinės grafos „motina“, „tėvas“.

Kaip tuomet DELFI sakė elektroninį dienyną TAMO administruojančios UAB „Tavo mokykla“ direktorė Viktorija Burlinskaitė, naujovė atsirado naujoje dienyno versijoje: „Galima sakyti, kad tai – darbinis variantas. Mes planuojame šitą dalyką pakeisti, kaip buvo ankstesnėje versijoje ir palikti pasirinkimą „tėtis“ ir „mama“.

Paklausta, kodėl buvo sugalvota diegti visuomenėje prieštaringai vertintą Tėvą I ir Tėvą II, pašnekovė minėjo techninius dalykus.

„Kol bus viskas baigta programuoti, buvo pasirinktas variantas, tiksliai nežinant, koks tėvas yra mama, o kuris – tėtis. Artimiausiu metu bus galimybė pasirinkti ar tai mama, ar tėtis, ar galbūt netgi senelis. Šiam trumpam laikotarpiui pirmas ir antras tėvas pasirinktas dėl programavimo paprastumo“, - sakė elektroninį dienyną administruojančios bendrovės vadovė.

Kėsinasi į tradicinę šeimą?

DELFI primena, jog Vilniaus savivaldybės svetainėje registruojant vaikus į darželius mamoms ir tėvams savo vardus ir pavardes rašyti į grafas Tėvas I ir Tėvas II buvo siūlyta prieš pusantrų metų, dar kartą – gruodį.

„Niekaip negaliu apsispręsti, į kurią grafą save rašyti ir kaip nuo šiol vadintis – Tėvu I ar Tėvu II“, – tuomet juokavo DELFI skaitytoja, priblokšta savivaldybės naujovės.

Socialiniame tinkle „Facebook“ buvo prognozuojama, kad naujiena papiktins feministes, kurios gali pradėti reikalauti pervadinti grafas į „Mama I“ ir „Mama II“.

Tėvų forumo narys Renaldas Jančiauskas teigė, jog nuo tokių naujovių reikia gintis, nes jų tikslas palaipsniui keisti visuomenės požiūrį į tradicinę šeimą.

„Mūsų pasaulėžiūroje vyro ir moters santuoka, kurioje auga vaikai yra įprasta. Vienos lyties asmenų sąjunga seksualinėms mažumoms atrodo norma ir nėra smerktina, tačiau klausimas, ar netradicinės orientacijos žmonės visai visuomenei gali primesti savo supratimą“, – sakė R. Jančiauskas.

Vadina svetimos ideologijos brukimu

Dėl to, kad tėvai, pildantys prašymą įrašyti vaikus į darželius oficialiame savivaldybės puslapyje nerado grafos „Mama“, o tik „Tėvas I“ ir „Tėvas II“, R. Jančiauskui pasirodė graudu.

„Tai prievartinis brukimas mums svetimos pasaulėžiūros, pažeidžiantis tradicinės orientacijos žmonių laisves ir teises, nes mamos tarsi nebegali vadintis mamomis“, – komentavo Tėvų forumo atstovas.

DELFI pašnekovo asmeniškai nežeidė „kažkieno kvailionės“: „Jei kažkas bando skleisti utopines idėjas tai yra jų problema, o ne mano. Dėl to neįsižeidžiu, tačiau jaučiuosi nepatogiai prievartaujamas tapti plano, kuriuo propaguojamas mažumų gyvenimo būdas, dalimi“.

Tačiau tai, kad šitai vyksta valstybinės institucijos tinklalapyje, R. Jančiauskui atrodė grėsminga, nes „mažais žingsneliais siekiama perprogramavimo: dabar nusileisime įrašydami, kad esame Tėvas I arba Tėvas II, o paskui per dešimt metų po truputį būsime užprogramuoti elgtis ne pagal savo supratimą, o kaip kažkam naudinga“.

Tėvų atstovo nuomone, taip mažais žingsneliais bandoma brukti, kad nėra jokių normų ir viskas gerai, jei dviems asmenims malonu.

„Tokiu būdu mes įteisinsim ir pornografiją, pedofiliją, zoofiliją, nes jeigu žvėriukui yra morčiaus metas, jis ne prieštarauja, o netgi nori to, ko kita pusė – čia irgi ne jokio trečio reikalas. Kodėl ne?“, – komentavo R. Jančiauskas.

Po publikacijos DELFI Vilniaus savivaldybė siūlymą mamų duomenis rašyti grafose Tėvas I arba Tėvas II buvo atšaukusi.