Daugiau nei 5 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos nutolusiame krašte 16 pilietiškų jaunuolių jau 14 kartą ieškos apleistų ir niekieno nelankomų, kadaise į Sibirą ištremtų tautiečių kapinių, susitiks su dar ten tebegyvenančiais lietuviais.

Tradicinę išlydėtuvių ceremoniją, kurios metu daugiausia kalba politikai, pagyvino kalbą sakęs projekto rėmėjų – koncerno „MG Baltic“ – valdybos narys Romanas Raulynaitis.

R. Raulynaitis Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę pavadino „avarinės būklės“. Pasak jo, „avarinės būklės“ yra ir kai kurie Seimo nariai. Šiuos epitetus parlamento vadovei R. Rauynaitis prilipdė kalbėdamas apie tai, kad kitą savaitę Vilniuje nuo Žaliojo tilto ketinama nuimti sovietines skulptūras.

Po renginio R. Raulynaitis DELFI paaiškino tokius žodžius pavartojęs kalbėdamas apie minėtų politikų kompetenciją.

V. Landsbergis: Rusijos žmonės nėra kalti

Ceremonijos metu kalbas sakė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

V. Landsbergis susirinkusiųjų klausė, ar šie matė filmą „Leviatanas“. „Tai filmas apie tą didelę šalį ir jos vargšus žmones – sumautus, suvarytus, pažemintus, gyvenančius kažkokiame savame žiauriame primityviame pasaulyje“, – kalbėjo politikas.

Pasak V. Landsbergio, šie žmonės nėra kalti: jie tampa tremtiniais iš normalių žmonių ir normalių tautų pasaulio. Be to, apmokami propagandistai pila ant smegenų nešvarumus, kokia baisi Europa, aiškina, kad Europos Sąjunga yra priešas. „Man atrodo, kad tie suvargę seni žmonės tuo tikrai netiki, bet kai kur dideliuose Rusijos miestuose yra ir patikėjusių“, – sakė V. Landsbergis.

V. Landsbergio teigimu, su misija į Rusiją iš Europos atvyksta draugai ir malonūs žmonės. Tai, sakė profesorius, misija, atremianti melą, juodinimą ir klaidinimą.

Trėmė žinomus dvasininkus

Projekto dešimtmečio ekspedicija vyks Tomsko srityje. Lietuvių kapavietėse bus statomi kryžiai, kuriuos meistraus patys projekto dalyviai. Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės padovanotą tautinę juostą su užrašu „Lietuva“ „Misija Sibiras“ komanda įteiks Tomsko srityje tebegyvenančiai Lietuvių bendruomenei.

Ekspedicijos vadovas Arnoldas Fokas kalbėjo, kad tremčių istorija Tomsko srityje siekia 100 metų. Pasirodo, čia buvo tremiami 1863-1864 m. sukilimo dalyviai. Čia buvo ištremti dvasininkai Sigitas Tamkevičius ir Julius Sasnauskas. Paskutinis tremtinys – S. Tamkevičius – iš tremties į Lietuvą grįžo tik 1988 m.

Organizatorių teigimu, iš daugiau nei 800 norėjusių tapti projekto „Misija Sibiras“ dalimi, atrinkti tik patys drąsiausi, ištvermingiausi ir labiausiai motyvuoti jaunuoliai. 16 narių komandą sudaro ir po dalyvį iš Latvijos ir Estijos bei architektas ir grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

DELFI žurnalistė žada naujienų iš taigos

Į misiją išvyko ir DELFI reporterė Virginija Spurytė. Ji prieš ekspediciją mokės ir kryždirbystės, ir liaudies dainų. Pasak Virginijos, komanda motyvuota, entuziastinga, žino, kad važiuoja ne į turistinį žygį, o su misija.

Žurnalistė sakė, kad šiųmetinė ekspediciją bus viena sudėtingiausių per 10 metų istoriją: gali tekti susidurti su audromis, liūtimis, karščiais. Šįmet Sibire ypač gerai veisėsi uodai ir mašalai.

„Ekstremaliose situacijose atsiskleidžia visi žmogaus talentai“, – juokėsi Virginija. Kas rytą bėgiojanti mergina mano, kad fizinės ištvermės jai nepritrūks, tačiau ne ką mažiau svarbus geras psichologinis pasiruošimas.

Žurnalistė pažadėjo, kad vos radusi interneto ryšį, nors taigoje tai bus sudėtinga, stengsis kuo operatyviau naujienas pranešti DELFI skaitytojams.

Dešimtmečio ekspedicijos „Misija Sibiras’15” komanda į Vilnių grįš rugpjūčio 1 d.