„Šiemet pirmą kartą Tuskulėnų gimnazija nusprendė, kad mokiniai į mokyklą turės eiti su uniforma. Visi tėveliai gavome lapelius su nuoroda, kur ją įsigyti. Tačiau išgirdusi kainą panorau verkti. Turbūt atostogas iš šeimos reikės atimti, kad vaikas rugsėjo 1-ąją, kaip mokykloje sakė, jaustųsi padoriai. Mokyklinės uniformos komplektas (kelnės, švarkas, megztukas, kaklaraištis ir emblema) kainuoja 140 eurų, vos nenugriuvau“, – DELFI sakė moteris.

Gal pas Statkevičių pigiau?

Galiausiai ji aiškino nusprendusi vaikui nupirkti ne viską komplektą, o tik emblemą ir kaklaraištį, tačiau ir už juos sumokėjusi 13,50 euro.

„Nenormaliai daug. Juk tai masinis siuvimas! Kyla klausimas, gal pas poną Statkevičių kreiptis, būtų pigiau? O ką daryti daugiavaikėms šeimoms?“, – klausimais žarstėsi ji.

Pasak skaitytojos, uniformos moksleiviams idėja jai labai graži, tačiau tik ne tokia kaina.

„Kiek girdėjau, daug kas nustėrę. Įdomus faktas ir tas, kad pirktą kostiumo rinkinį atiduoda su neprisiūta emblema ir griežtai atsisako tai padaryti. Nesuvokiama, kad moki 140 eurų ir dar emblemą pasiūlo prisisiūti patiems“, – piktinosi moteris.

Su DELFI ji pasidalijo ir uniforminio kaklaraiščio ir emblemos nuotrauka.

Piktina ne tik kaina, bet ir kokybė

Kita mama, kurios vaikai taip pat turi dėvėti uniformas, DELFI sakė, kad ją labiausiai siutina ne tragiškos kainos, o medžiagų kokybė.

„Už vaikiškų drabužių komplektą mokėdamas daugiau kaip 100 eurų tikrai nesitiki, kad audiniai bus prastos kokybės ar mokyklinis megztas švarkelis po pirmo skalbimo nusiburbuliuos. Jei vaikas jautrus „graužiantiems“ audiniams, tai jam privaloma dėvėti uniforma tampa kasdiene kankyne“, – pasakojo moteris.

Dėl to, jos teigimu, tėvai sugalvoja įvairių būdų, kaip uniformų sistemą apeiti. Pavyzdžiui, viena sūnaus bendraklasio mama nusipirko gero audinio medžiagos ir pasiuvo berniukui kelnes siuvykloje. Sumokėjo ji mažiau nei siuvant iš prastesnės kokybės medžiagos visai mokyklai, tad šiemet taip daryti sako planuojanti ir DELFI skaitytoja.

Paaiškino, kodėl nuspręsta įvesti uniformas

Tuo metu Tuskulėnų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vaida Grigaliūnienė DELFI sakė problemos šioje situacijoje neįžvelgianti.

„Uniforma yra tam tikras aprangos kodas, kuris mokykloje reikalingas. Vaikučiai tvarkingai atrodo. Pas mus ilgą laiką uniformų nebuvo, tik šiemet mokyklos taryba nusprendė, kad jų reikia. Berods 4 įmonės pristatė savo produkciją, tėveliai išsirinko, kuri labiausiai patinka. Kainų mokykla nenustato, negaliu atsakyti už įmonės kainas ar jų reguliuoti. Specialiai mums jos nėra padidintos ar pamažintos“, – aiškino V. Grigaliūnienė.

Tikina, kad galima apsisukti pigiau

Jos teigimu, sutartys, kad tik viena įmonė gamins uniformas, nėra pasirašytos, tad tėvai nėra įpareigoti jas pirkti tik ten ir ne kitur.

Tiesa, emblemą ir kaklaraištį būtina pirkti būtent iš konkrečios įmonės ir jie – privalomas atributas kiekvienam mokiniui. Kokia šio komplekto kaina, V. Grigaliūnienė sakė nežinanti.

„Mes ir per visus susirinkimus sakėme, kad jei kažkas netenkina, svarbiausia, kad būtų tamsiai mėlynas švarkutis ar megztinukas su V formos iškirpte ir tamsiai mėlynos kelnės ar džinsai. Tad kartais atrodo, kad tėveliai problemų ieško ten, kur jų nėra“, – nuomone dalijosi gimnazijos atstovė.

Jos teigimu, tamsiai mėlynus drabužius galima nusipirkti ir prekybos centruose, tad jų kaina tikrai nėra problema.

„Visi mes čia nepernelyg turtingai gyvename, bet kas ieško, tas randa. Tos pretenzijos, kai dar net neprasidėjo uniformų dėvėjimo metas, man keistai skamba“, – aiškino ji.

Problemų nemato ir siūlo kelis sprendimus

Neįprastas gimnazijos atstovei pasirodė ir skundas dėl to, kad prie uniforminio švarko neprisiuvama emblema. Pati ji pasakojo esanti mama ir asmeniškai tokiu sprendimu dėl emblemų besidžiaugianti.

„Švarkelį į valyklą nešu, megztinuką skalbiu pakankamai dažnai, tad jei kartu skalbčiau ir emblemą, ji šiek tiek prarastų savo prekinę išvaizdą. Tad man labai patogu, kai aš ją tiesios pridaigstau, panešioja savaitę, nudaigstau, išskalbiu iš vėl pridaigstau – man tai nėra problema“, – tikino ji.

V. Grigaliūnienė aiškino, kad iš emblemos galima pasidaryti ir ženkliuką – prisegti jį žiogeliu.