Kaip jau rašė DELFI, grupė matematikų atliko 8-os klasės standartizuoto testo užduočių analizę ir pastebėjo, kad jo kokybė neatitinka bet kokių minimalių testams teikiamų reikalavimų. Specialistų teigimu, teste paliktų klaidų kiekis ir jo autorių neatsakingumas peržengia bet kokias ribas.

Absurdiška, bet, pavyzdžiui, mokiniai net buvo verčiami apskaičiuoti neegzistuojančio trikampio kraštinių ilgius ir kampus. Susipažinti su daugiau matematikų pastabų galite čia.

Savo ruožtu NEC direktorės pavaduotojas dr. Pranas Gudynas, reaguodamas į išsakytas pastabas, DELFI aiškino, kad testo kokybė buvo „pakankamai gera“ ir tikino, kad mokiniams ir mokytojams nerimauti nėra ko, nors pripažino, kad anksčiau minėtame uždavinyje klaida tikrai buvo padaryta, esą dėl to taškai už jį nebus skirti nė vienam aštuntokui.

Tačiau tuo ši istorija nesibaigė.

Pakeitė ir užduotį, ir vertinimo instrukciją

Minėtos matematikų grupės vadovas Dainius Dzindzalieta savo pastabomis praėjusį ketvirtadienį pasidalino ir su DELFI, ir su ŠMM, ir su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto atstovais.

Tą pačią dieną DELFI kreipėsi į NEC, prašydami komentaro. Savo ruožtu praėjusio penktadienio popietę, jau po to, kai pasidalino savo pozicija, pastebėjo D. Dzindzalieta, NEC pakeitė viešai jų tinklalapyje prieinamas užduotis ir vertinimo instrukciją.

Kaip jos atrodė iki penktadienio popietės ir po, galite palyginti čia:

Originali užduotis
Pakeista užduotis

Pirmadienį, po susitikimo su ministre sustabdyta NEC vadovė S. Vingelienė nuo komentarų susilaikė. Savo ruožtu švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė neslėpė, kad toks NEC žingsnis – staigmena ir jai.

Originali vertinimo instrukcija
Pakeista vertinimo instrukcija

Bandė paslėpti savo klaidą?

„Po DELFI laiško ar skambučio iš ŠMM NEC pakeitė užduotis ir vertinimo instrukciją taip, kad atrodytų, jog mokytojai, mokiniai ir, žinoma, D. Dzindzalieta yra visiški kvailiai (esu įsitikinęs, kad ne visi tokie esame).

NEC direktorės pavaduotojas Pranas Gudynas pripažino, kad neegzistuojančio trikampio nagrinėjimas buvo kurioziškas uždavinys. Jis atsiprašė mokinių, pasakė, kad jų nebaudė, bet mokiniai buvo nubausti, o tas faktas buvo paslėptas suklastojant užduotis tinklapyje ir vertinimo instrukciją, kurios mokytojai net negavo iki to laiko, kai jau mokykloms reikėjo pateikti mokinių rezultatus“, – įsitikinęs D. Dzindzalieta.

Jo teigimu, originalioje užduotyje buvo pateiktas neegzistuojantis trikampis (kaip jį atskirti, mokiniai mokomi 7 klasėje) ir užduoti du klausimai. Pirma, kam lygus trikampio šoninės kraštinės ilgis. Antra, prašoma apskaičiuoti trikampio kampą. Abu klausimai – apie neegzistuojantį trikampį.

Pakeitė užduotį taip, kad klaidos nebeliktų

„Turbūt nereikia aiškinti, kad klausti ko nors apie neegzistuojantį trikampį yra kvaila. Čia panašiai, kaip klausti, koks marsiečių vidutinis ūgis ir amžius. Kai kurie mokiniai parašė, kad toks trikampis neegzistuoja, todėl neegzistuoja ir trikampio kraštinės, kampai (jei jau nėra marsiečių Marse, tai ir ūgio nėra ir amžiaus neapskaičiuosi).

NEC nesuvokė, kad padarė tokią klaidą net ir po to, kai į juos kreipėsi mokytojai – apie problemas su šiuo uždaviniu sužinojau iš mokytojų – ir liepė bausti visus neapskaičiavusius to, ko net nėra.

Po DELFI laiško NEC susiprato, kad klaidos paslėpti nebepavyks ir sugalvojo, kad reikia atsiprašyti už klaidą. Bet kartu jie sugalvojo apgauti visus pakeisdami pradinę užduotį taip, kad išvis nebeliktų klaidos. Ar taip meluojantys asmenys yra verti būti išlaikomi iš mūsų mokesčių mokėtojų pinigų? “, – retoriškai klausė jis.

Dainius Dzindzalieta

Vadina įžeidimu geriausiems mokytojams

Pasak D. Dzindzalietos, abejonę jam kelia ir P. Gudyno pastaba, kad šį uždavinį apie neegzistuojantį trikampį išsprendė 5-6 geriausi Lietuvos specialistai.

Kartu P. Gudynas dar anksčiau aiškino, kad kiekvienas standartizuoto testo uždavinys buvo išbandytas tyrimo sąlygomis ne mažiau kaip du kartus. Esą kiekvieno išbandymo metu uždavinį sprendė bent trys-keturi šimtai mokinių iš visos šalies, o jų darbus vertino patyrę vertintojai, tad ne visai pavykę uždaviniai buvo taisomi

„P. Gudynas yra matematikos mokslų daktaras, nemažai laiko dirbęs mokslo institutuose, tad sakyti, kad jis nesuprato 7 klasės kurso uždavinio yra mažų mažiausiai juokinga. NEC direktorė Saulė Vingelienė baigė fizikos astronomijos studijas, tad matematika tikrai ne svetima jai. P. Gudynas savo atsakyme rašo, kad uždavinį su trikampiu 5-6 kartus išsprendė geriausi Lietuvos specialistai. Jis pats yra projekto mokslinis vadovas, turėjo ir jis perskaityti nors kartą. Kaip taip gali būti, kad tokia didžiulė grupė mokytojų nematė tokios žioplos klaidos net dvejus metus?

Aš netikėčiau pasakomis, kad pas juos dirba geriausi šalies specialistai, pedagogai. Tai yra įžeidimas tikriems geriausiems mokytojams“, – patikino D. Dzindzalieta.

NEC elgesiu nėra patenkinta

Savo ruožtu A. Pitrėnienė neslėpė, kad NEC elgesiu šioje situacijoje nėra patenkinta.

„Sprendimą pakeisti uždavinį jie priėmė patys, kadangi, matyt, nenorėjo to viešinti. Su manimi tartasi dėl to nebuvo. Todėl pirmadienį jiems griežtai pasakiau: bent koks nusiskundimas dėl vertinimo, klaidų ar uždavinių – visa komanda pirmiausiai turi ateiti į ministro kabinetą. Ir čia bus priimami sprendimai“, – tikino ji.

Savo ruožtu šį kartą informacija apie nesklandumus, ministrės teigimu, ją pasiekė iš trečiųjų asmenų.

„Susitarėme, kad tai – paskutinis kartas. Informaciją aš turėjau gauti pirma. Mes turėjome iš karto apsispręsti, ką daryti. Reikia ne bandyti nuslėpti, o taisyti klaidas. Daug baisiau bus, jei tokios klaidos pasitaikys brandos egzaminuose“, – pripažino A. Pitrėnienė.

Audronė Pitrėnienė

2 balus pridės visiems

Tačiau paklausta, ar pritaria NEC sprendimui pakeisti uždavinį, ministrė tikino, kad iš esmės tai – geras sprendimas.

„Įdėtas teisingas uždavinys, kadangi ir mokytojams, patiems vaikams, ko gero, įdomu, kaip turėjo iš tiesų būti. NEC direktorė mane patikino, kad virš jo pažymėta, kad šis uždavinys – pakeistas, dabar suformuluotas teisingai“, – aiškino A. Pitrėnienė.

„Reikia pripažinti, kad tas uždavinys tikrai buvo su klaida. Noriu visų atsiprašyti dėl to, kad NEC turėjo ne slėpti, o prisipažinti, iš karto išimti uždavinį ir pasakyti, kad visiems už jį bus skirti 2 balai. Tai būtų buvę garbinga, tačiau tai nebuvo padaryta, o mes turime elgtis garbingai“, – aiškino ministrė.

Kartu ji informavo, kad visiems aštuntokams, laikiusiems šį testą, už aptariamą uždavinį bus pridėti 2 balai.

Sudarė veiksmų planą

A. Pitrėnienė prasitarė, kad kreiptasi į NEC buvo ir dėl dviejų Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo (PUPP), kuriame buvo tikrintos dešimtokų žinios, testo uždavinių, bet šie įtarimai nepasitvirtino.

„Galima diskutuoti dėl uždavinių formuluočių, yra nesutarimų tarp mokslininkų, praktikų, mokytojų, tačiau tai daugiau priklauso nuo požiūrio. Tai – nuolatinė ginčų tarp profesionalų tema. Tačiau man aktualiau klaidos. Užduotyse yra realios klaidos. Negalime leisti, kad taip būtų“, – įsitikinusi ji.

Todėl, aiškino A. Pitrėnienė, buvo sudarytas veiksmų planas. Pirma, nutarta, kad visų standartizuotų testų užduotis bus tikrinamos, vertinamos ir recenzuojamos. Iki šiol buvo organizuojami tik užduočių bandymai.

Antra, didesnis dėmesys bus skiriamas specialistų, kurie ruošia ir vertina užduotis, atrankai. Trečia, iki liepos 15-os dienos turės būti parengtas standartizuotų testų užduočių rengimo ir vertinimo reglamentas, kuriame privalės būti įtrauktos ir atsakomybės, veiksmai, kaip elgtis pastebėjus klaidą. Ketvirta, apie pastebėtas klaidas testuose ar egzaminuose iš karto turės būti informuota ŠMM.

„Susitarėme, kad dar kartą būtų peržiūrėtos visos brandos egzaminų užduotys, kad neatsitiktų taip, kaip atsitiko su standartizuotais testais“, – aiškino ji.

Viešai atsiprašė

Savo ruožtu NEC atstovai pirmadienį, 14 val. 51 min., savo tinklalapyje paskelbė atsiprašantys už standartizuotuose testuose pasitaikiusias klaidas.

„Švietimo ir mokslo ministerijoje išanalizavę situaciją dėl klaidos 8 klasės matematikos standartizuotame teste, nusprendėme už šią užduotį (30 užduotis) visiems mokiniams skirti maksimalų galimą surinkti taškų skaičių (2 taškus). Dėl šios priežasties aštuntokų rezultatų ataskaitos bus skelbiamos nuo gegužės 23 d.

Ateityje planuojame rengiant standartizuotus testus taikyti tas pačias kokybės užtikrinimo procedūras kaip ir brandos egzaminams“, – rašoma jų išplatintoje žinutėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (668)