Bendrabutį, kuriame anksčiau gyveno, užplūdo studentai iš Indijos, tad vietų jame apsistoti nebeliko ne tik naujai tai norintiems padaryti, bet ir anksčiau jame gyvenusiems lietuviams.

„Šiuo metu į KU bendrabučius Lietuvos studentai priimami labai ribotai, o gyvenantys bendrabučiuose yra stumdomi iš vieno kambario į kitą tam, kad būtų galima atkraustyti kuo daugiau studentų, atvykstančių studijuoti iš Indijos. Dėl tokios situacijos yra pasipiktinusi dauguma bendrabučių gyventojų, nes visi geriausi bendrabučiai ir kambariai atitenka ne Lietuvos, o Indijos piliečiams“, – piktinosi mergina.

Dėl to indų, žinoma, ji nekaltina. Tiesiog sakė negalinti suprasti, kodėl universiteto vadovybė neatsižvelgia ir į savo studentų gerovę.

Kambario negaus, nes atvyks indai

„Grįžusi po mainų programos užsienyje nebegavau vietos bendrabutyje Karklų g. 5. Nesaugojau jos, kol buvau išvykusi, nes nenorėjau mokėti už visą semestrą, kai gyventi ten neketinau. Tačiau ankščiau niekuomet nekildavo problemų, norint apsigyventi šiame bendrabutyje“, – aiškino Ona.

Deja, šį kartą merginai buvo pasakyta, kad kambario gauti jai nepavyks, nes nuo vasario mėnesio į bendrabutį atsikrausto 54 indai ir pats administratorius esą nebežino, kaip juos visus reikės sutalpinti.

Karklų g. esantis bendrabutis pačių studentų yra vertinamas kaip pats geriausias. Nors jame jaunuoliai turi gyventi po keturis, tačiau kambariai – dideli ir erdvūs. Kiekvienas studentas turi po atskirą lovą ir stalą, vonios kambariu turi dalintis tik tarpusavyje, o ne dar ir su kitais studentais.

„Man pačiai dabar suteikė kambarį kitame bendrabutyje. Jame labai mažai vietos, nėra stalo, prie kurio galėčiau rašyti baigiamąjį darbą. Labai apmaudu, kad galėčiau šiuo metu gyventi padoriomis sąlygomis bendrabutyje, prie kurio buvau pripratusi, tačiau negaliu vien dėl to, kad pirmenybė suteikta ne universiteto studentams, o atvykstantiems“, – guodėsi ji.

Studentų poreikių nepaisė: elgėsi ir kalbėjo grubiai

Apie šią situaciją ji sakė kalbėjusi ir su buvusia kambario drauge, kuri vis dar gyvena aptariamame bendrabutyje.

„Visai neseniai ji ir jos dvi kambario draugės buvo paprašytos persikraustyti į kitą kambarį, nepaisant to, kad merginos prieš porą mėnesių pačios, savo lėšomis, pertvarkė vonios kambarį. Jame buvo užsiveisę net šiek tiek pelėsio, bet jokių išlaidų remontui bendrabutis nekompensuoja.

Tiesa, merginos nieko nesakė, nes turbūt yra per daug kuklios, ir sutiko persikraustyti į kitą kambarį tame pačiame bendrabutyje. Tik viena iš trijų bandė prieštarauti, bet jai buvo atsakyta: „Tai lik ir gyvensi su babajėm“. Nemalonu, nes studentės buvo priverstos kraustytis, o ir elgesys buvo grubus“, – konstatavo Ona.

„Kita situacija, kurią papasakojo mano buvusi kambario draugė: jos draugė Karklų g. bendrabutyje buvo gražiai susitvarkiusi kambarį, išdažiusi sienas, bet nutarė vasaros metu išsikraustyti. Jai buvo pasakyta, kad kadangi ji pati remontavosi kambarį, tai vieta jai bus išsaugota, bet po vasaros niekas į tai nekreipė dėmesio. Pasakė, kad nėra, kur indų apgyvendinti, ir jos kambarys jau užimtas. Jai buvo duotas kitas. Sakė, kad po vasaros daug studentų buvo perkelti į kitus kambarius“, – pasakojo mergina.

Gali pasidalinti patirtimi: užsienyje taip nesielgia

Ona taip pat sakė išgirdusi, kad planuojama lietuvius apgyvendinti su indais. Jos žiniomis, bendrabučio administratorius esą pasakoja, kad indai skundžiasi, kad su jais niekas nebendrauja.

„Todėl nuo kitų metų jis žada miksuoti Lietuvos ir Indijos studentus kambariuose, kad susibendrautų“, – sakė mergina.

Ona pasakojo tris kartus vykusi į užsienį studijuoti pagal mainų programas, tačiau visuomet jausdavusi, kad pirmenybė ir dėl būsto, ir dėl kitų sąlygų, suteikiama tos šalies ir universiteto piliečiams.

„Pavyzdžiui, Islandijoje atvykstantiems „Erasmus“ studentams yra pasiūlomos vietos tik įvairiuose svečių namuose ir pan., o islandai gauna universiteto bendrabučius. Labai apmaudu, kad bent jau KU pirmiausiai žiūri finansinės naudos ir net nesugeba gerbti savo studentų, juos žemina“, – aiškino mergina.

Po to, kai kreipėsi DELFI, vieta bendrabutyje atsirado

Po to, kai DELFI susisiekė dėl šios situacijos su KU atstovais, Ona sulaukė skambučio iš universiteto Studentų atstovybės. Jai buvo pasakyta, kad vieta bendrabutyje staiga atsirado.

Savo ruožtu DELFI KU atstovė Rasa Ramonaitė bendrabučio tarnybos vardu sakė apgailestaujanti dėl šio nesusipratimo.

„Pavyko išsiaiškinti, kaip visa tai įvyko. Šiuo metu studentė gyvena KU bendrabutyje, tačiau ne tame, kuriame pageidavo. Jau ketvirtadienį su vyr. bendrabučių tarnybos administratore ji susitiks ir aptars persikėlimo galimybes“, – informavo ji.

R. Ramonaitė taip pat pridūrė, kad aptariamame bendrabutyje laisvų vietų daugiau nebėra.

Visiškai išnykti problemos turėtų rugsėjį

Paklausta, kaip nutiko taip, kad į universitetą plūstelėjo studentų iš Indijos banga, ji aiškino, kad tai – rezultatas, kuris buvo pasiektas vykdant aktyvią rinkodarą užsienio šalyse.

„Indijos rinkai mūsų studijos yra labai patrauklios, o universitetas, priimdamas studentus iš ne ES šalių, įsipareigoja suteikti jiems gyvenamąją vietą. Universitetas turi 3 bendrabučius, o visiškai naujai pastatytame 4-ajame bendrabutyje studentams bus leidžiama apsigyventi nuo rugsėjo. Tai turėtų padėti išspręsti kartais susidariusias panašias situacijas, kai bendrabučiuose trūksta laisvų vietų“, – sakė ji.

R. Ramonaitė paneigė studentės Onos įtarimus, kad užsienio studentai už kambario nuomą moka daugiau. Mokestis jiems – vienodas ir vyrauja nuo 40 iki 52 eurų per mėnesį.

Apgyvendinti lietuvius su indais neplanavo

Paklausta, kodėl lietuviai studentai tiesiog neapgyvendinami su indais, R. Ramonaitė aiškino, kad tokių planų tiesiog nebuvo.

„Nebuvo planų apgyvendinti lietuvius ir indus studentus kartu, nebent jie patys išreiškia norą. Minėtame bendrabutyje pasitaikė vienas atvejis, kai pats lietuvis studentas pageidavo būti apgyvendintas kartu su studentu iš užsienio“, – sakė ji.

Universiteto atstovė taip pat paaiškino, kad bendrabučio vadovybė turi teisę prašyti studentų persikelti į kitus kambarius. Studentai, pasirašę gyvenimo bendrabutyje sutartį, turi susipažinti su informacija joje, kur teigiama, kad „KU, prireikus (dėl remonto, avarijos, siekiant racionaliau panaudoti patalpas ir pan.), turi teisę perkelti gyventoją iš vienos bendrabučio patalpos į kitą gyvenamąją bendrabučio patalpą, tiek tame pačiame bendrabutyje, tiek ir kitame pastate toje pat vietovėje be gyventojo sutikimo, pranešus apie tai raštu ne vėliau, kaip prieš 10 darbo dienų.“

„Bendrabučio administratorių teigimu, tokie klausimai yra aptariami su studentais, sprendžiant galimybes, kuriuose kambariuose jiems būtų patogiau apsigyventi. Visuose universitetų bendrabučiuose yra taikoma panaši praktika, tačiau visada siekiama rasti kompromisą“, – sakė ji.