Iš Žvėryno gimnazijos, kur laikė matematikos egzaminą, pirmieji abiturientai išėjo dar likus valandai iki oficialios jo pabaigos. Daugelis jų patikino, kad nors egzamino užduotys ir nepasirodė kažkuo ypatingos – panašios į spręstas pamokų metu, gero rezultato jie nesitiki.

Savo ruožtu Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė DELFI patikino, kad egzaminas praėjo sklandžiai – jokių pažeidimų ar nusirašinėjimo atvejų nebuvo.

Planavo studijuoti ekonomiką, bet dabar nebežino, ar pavyks

„Man buvo sunku. Sunkesnių užduočių ir nepadariau – net nesupratau, ko manęs prašė“, – DELFI pripažino abiturientė Evelina.

Nors mergina planuoja studijuoti ekonomiką valstybės finansuojamoje vietoje, iš matematikos dalyko mokykloje turėjo septynetą, iš egzamino nesitiki gauti daugiau kaip 30 proc.

„Panašius uždavinius spręsdavome per pamokas, labai kažko netikėto nebuvo. Nežinau, kas čia nutiko, bet išsprendžiau gal tik pusę uždavinių, tuos, kurie buvo pažymėti B raide, skirtus mažesnių gebėjimų studentui“, – sielojosi mergina.

Sunkumų sukėlė paskutinės užduotys

Panašiomis mintimis dalijosi dvyliktokas Evaldas.

„Normaliai praėjo, bet tik normaliai. Testas ir antra užduotis buvo lengva, bet paskui prasidėjo... Sunku. Labai sunku buvo“, – patikino vaikinas.

Jis pripažino, kad daugelis užduočių egzamine jam pasirodė labai sunkios, nors jas sprendė, sėkmingai išspręsti nepavyko.

„Tikiuosi gauti bent pusę taškų. Mano metinis pažymys mokykloje priklausė nuo mokytojo. Vienoje mokykloje turėjau devynetą, kitoje jau tik 5. Mokytoja nemėgo manęs, taip ir išėjo“, – pasakojo vaikinas.

Evaldas taip pat pripažino, kad panašius į egzamine buvusius uždavinius jis sprendė mokykloje, iš to buvo ir bandomasis egzaminas.

„Ir užmiršau, ir sunku, taip gavosi“, – paklaustas, kodėl tuomet nepavyko egzamino išspręsti puikiai, atsakė jis.

Abiturientas taip pat pasakojo, kad šių metų matematikos egzamine uždaviniai buvo labai įvairūs – buvo ir logoritmų, reikėjo apskaičiuoti ir tūrį.

Tikisi gauti 80 proc.

Savo ruožtu Robertas iš Žvėryno gimnazijos, kur laikė matematikos egzaminą, išėjo su šypsena.

„Matematika iš viso yra sunkus mokslas, nors nepasakyčiau, kad šis egzaminas buvo labai sunkus. Jeigu mokeisi, tikrai galima jį išlaikyti. Visko buvo po truputi – ir geometrijos, ir tekstinių uždavinių, aš išsprendžiau visus uždavinius, problemų nekilo“, – sakė vaikinas, patikinęs, kad tikisi gauti bent 80 proc. įvertinimą, nors mokykloje turėjo tik 5.

„Niekada nedariau namų darbų, todėl toks ir pažymys, bet per egzaminą visiškai jokio trūkumo dėl to nepajaučiau. Viskas normaliai“, – sakė Robertas.

Jis taip pat planuoja studijuoti ekonomiką arba vadybą.

Sunkiausias uždavinys – apie dviratininką

Egzamino užduotimis nusivylė ir abiturientas Valdemaras.

„Egzaminas gal ir lengvas, tačiau jei būčiau uždavinius sprendęs taip, kaip tai daryti mokė mokytojos, turbūt visai neišlaikyčiau. Nenaudojau jokių formulių, kurias mokė mokytoja, viską sprendžiau pasitelkdamas logiką“, – pasakojo moksleivis.

Tačiau jis pripažino, kad jo laikytas bandomasis egzaminas nuo pagrindinio gerokai skyrėsi. Bandomąjį egzaminą vaikinas įvardijo kaip sunkesnį.

„Tikiuosi surinkti pusę taškų. Galvojau, kaip nusirašyti, bet nepavyko“, – šmaikštavo abiturientas.

Sunkiausiu egzamino uždaviniu jis įvardijo paskutinį, kuriame reikėjo apskaičiuoti, kiek laiko dviratininkas važiavo iš vieno punkto į kitą.

„Nieko neapskaičiavau, tik parašiau skaičių, kuris atėjo į galvą. Bandžiau atspėti“, – šyptelėjo jis.

Tikėjosi lengvesnio egzamino

Sunkoku egzaminą pavadino ir dvyliktokė Aurelija.

„Sunkiausia man buvo funkcijos, grafikai. Pabaigoje jų buvo daug, nors testas ir buvo lengvas. Sunkiausia užduotis – galbūt ta, kurioje reikėjo apskaičiuoti nestandartinės, apribotos figūros plotą“, – pasakojo ji.

„Tikėjausi, aišku, kad egzaminas bus lengvesnis, bet buvo sunku, nelabai sekėsi“, – patikino mergina.

Laikė daugiau nei 15 tūkst. abiturientų

Matematikos valstybinį brandos egzaminą laikyti pasirinko 15 290 moksleivių. Jis buvo vykdomas 153 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

Egzamino užduotis parengta pagal 2011 metų liepos 1 dienos Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymu V-1197 (Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2014 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. V-1271 redakcija) patvirtintą egzamino programą. Prie jos yra pateikti egzamino minimalius reikalavimus iliustruojančių užduočių pavyzdžiai.

Atliekant egzamino užduotį, kurią sudarys trys dalys, buvo galima surinkti 60 taškų. Programoje nurodoma, kad pirmą užduoties dalį sudarys 10 uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką). Antrą dalį sudarys trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai. Jų gali būti nuo 4 iki 10. Už antros dalies uždavinius skiriama 12 taškų. Trečioje užduoties dalyje gali būti nuo 6 iki 8 uždavinių. Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

Nacionalinis egzaminų centras siūlo susipažinti su egzamino vykdymo reikalavimais.

Kas naujo?

DELFI primena, kad šiemet buvo patikslintas uždavinių ir taškų kiekis matematikos brandos egzamino programoje. Nuo 2015 m. galiojančioje programoje apibrėžta, jog egzamino užduoties taškų suma bus 60 taškų (anksčiau taškų suma turėjo būti ne mažesnė nei 60 t., t. y., ji nebuvo tiksliai apibrėžta, nuolat kito).

Taip pat sumažėjo uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais, vertinamų po vieną tašką, skaičius. Anksčiau jų galėjo būti 12–20, dabar testinių uždavinių bus 10.

Egzamino užduoties antrojoje dalyje uždavinių skaičius buvo nuo 10 iki 14. Dabar šioje dalyje bus nuo 4 iki 10 nestruktūruotų arba struktūruotų uždavinių ir kiekvienas uždavinys arba jo dalys bus vertinamos po 1 tašką (iš viso 12 taškų) (anksčiau trumpojo atsakymo uždaviniai (vertinamas tik atsakymas) buvo vertinami 2 taškais.). Egzamino užduoties trečiojoje dalyje bus 6–8 uždaviniai.

Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai bus vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

NEC vadovė Saulė Vingelienė DELFI yra sakiusi, kad šiemet visų pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 10 dienos. Darbus šiemet vertins daugiau kaip 1000 vertintojų.
DELFI priemena, kad praėjusiais metais matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15 610 kandidatų. Egzaminą išlaikė 88,1 proc. mokinių, suklupo 11,9 proc. 100 balų įvertinimą gavo 2,23 procentas laikiusiųjų. Didžioji dalis jų matematikos mokėsi išplėstiniu kursu, pirmame pusmetyje turėjo 8–10 balų įvertinimus.

Šiandien laikėte matematikos egzaminą? Prašome pasidalinti patirtimi!

Papasakokite, ar egzaminas, Jūsų nuomone, buvo sudėtingas – kas buvo sunkiausia, o kurios užduotys pasirodė paprastos? Kiek balų tikitės surinkti?

Savo nuomone galite pasidalinti rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.

Tai pat nuomonę galite parašyti ir anketoje žemiau: