Finalas vyks balandžio 11 dieną LRT studijoje.

„Nacionalinio diktanto finalo dalyvių skaičius kasmet vis didesnis. Šiemet diktantas ypač aktyviai buvo rašomas užsienyje – ambasadose ir lietuvių bendruomenės. Daugiau nei pusė visų rašiusiųjų Lietuvoje – moksleiviai“,– pranešime cituojama nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė.

Nacionalinį diktantą Lietuvoje ir užsienyje rašė daugiau nei 7300 žmonių. Šiemet vyriausiai konkurso dalyvei, diktantą rašiusiai Maskvoje, Jurgio Baltrušaičio vidurinėje mokykloje, 89 metai. Jauniausiam diktanto dalyviui – 9 metai.

Jau antri metai iš eilės slenkstis į konkurso finalą – trys klaidos. Tarp pakviestųjų į jį septyni dalyviai pirmajame Nacionalinio diktanto etape nepadarė nė vienos klaidos. Po vieną klaidą diktante padarė 16 žmonių.

Diktanto dalyvių darbus taisė 15 lietuvių kalbos mokytojų komisija. Pasak jų, daugumai konkurso dalyvių buvo sunkiai įveikiama skyryba.

Diktanto dalyviai klupo rašydami žodžius „atsiglėbesčiavo, piktdžiugiškai, neilgtrukus, įsilaužčiau“. Kai kurie klydo rašydami teksto autorės Lauros Sintijos Černiauskaitės antrąjį vardą. Vertindami darbus mokytojai rėmėsi ne vien autoriniu tekstu, bet ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos parengtais teksto rašybos ir skyrybos ypatumų paaiškinimais.

Nacionalinio diktanto konkursas rengiamas nuo 2005 metų. Dėl raštingiausiojo vardo varžomasi trijose kategorijose – moksleivių, suaugusiųjų ir užsienio lietuvių.