Autobusu į studijas vykusi mergina dviejų, įtaria, VU studentų buvo išvadinta „purvina negre“. Tai ne pirmas atvejis, kai jai teko susidurti su neigiamu požiūriu į kitataučius, tačiau šįkart stebina, pripažino S. M. M. Jones, universiteto atstovų neveiksnumas. Šie esą paliepė paprasčiausiai numoti į visa tai ranka.

Savo ruožtu DELFI VU atstovai aiškino, kad situacija sprendžiama, tačiau sutiko, kad konkrečiai šiuo atveju imtis veiksmų sunkoka.

Buvo įžeista

„Turėjau paskaitą Saulėtekyje, todėl autobusu važiavau ta kryptimi. Už manęs sėdėjo vaikinas, vienoje stotelių įlipo, greičiausiai, jo pažįstamas, kuris eidamas atsisėsti kalbėjo lietuviškai, kol ištarė „filthy nigger“ (purvina negrė – liet.). Pirmasis vaikinas jam kažką atsakė, tuomet sutiko: „Yes, filthy“ (taip, purvina – liet.) ir jie tęsė pokalbį“, – su kuo teko susidurti, susijaudinusi pasakojo mergina.

Ji tikino besistengusi nekreipti į tai dėmesio, teisinusi vaikinus, kad galbūt jie gyvena mažesniame mieste, niekada anksčiau nėra matę kitataučių ar juodaodžių, nėra išsilavinę, tačiau nustebino tai, kad jie išlipo toje pačioje stotelėje ir pasuko link vieno pastatų, priklausančių universitetui.

„Kai atsistojau, nes mano stotelė buvo greta, jie taip pat pasiruošė išlipti. Tuomet vėl nustebau: „Ką? Jūs lankote tą patį universitetą? Oho, gerai“, – to meto mintimis pasidalijo S. M. M. Jones.

Sulaukė tik paguodos, bet veiksmų nebuvo imtasi

Apie šią situaciją ji nusprendė papasakoti tarptautinių studijų koordinatorei Indrei Petrauskaitei. Mergina tikino paprasčiausiai norėjusi pasitarti, kaip turėtų elgtis.

„Kai papasakojau jai, kas nutiko, ji pripažino, kad tai labai blogai, sutiko, gėdinga, kad lietuviai taip galvoja, aiškino, kad, deja, visuomenė čia nėra visiškai tolerantiška. Paklausus, ką galiu padaryti, ji tik papasakojo, kad galiu kreiptis į policiją, tačiau pridūrė nemananti, kad pareigūnai padės situaciją išspręsti, nes tokie dalykai kartais nutinka. Tuomet supratau, kad esu bejėgė, ėmiau verkti, buvau labai nusiminusi“, – pripažino studentė.

S. M. M. Jones tikino, kad jei panaši situacija būtų nutikusi Amerikoje, tai būtų traktuojama kaip rimtas įvykis, o štai Lietuvoje jai buvo patarta į tai tiesiog numoti ranka.

Mano susidūrusi su VU studentais

Mergina įsitikinusi, kad ją įžeidę vaikinai tikrai yra VU studentai. Abu jie esą buvo jauni, ant pečių nešėsi kuprines.

„Galbūt nepažinčiau jų veidų, tačiau atsimenu striukes – abi jos buvo mėlynos, kuprines. Vieno kuprinė buvo labai spalvota, ryški. Manau, jie turėtų būti nubausti, nes pasielgė nederamai, gali būti, kad ir ateityje jie elgsis taip pat. Negaliu suprasti, kaip nėra numatyta ne tik universiteto taisyklėse, tačiau ir bendrai, kaip reikėtų elgtis tokioje situacijoje“, – sakė S. M. M. Jones.

Save ji laiko vokiete, tačiau pasakojo, kad yra kilusi iš Amerikos.

Su nepatogumais susiduria ne pirmą kartą

Paklausta apie atmosferą Lietuvoje, S. M. M. Jones tikino, kad reakcijos jos atžvilgiu – labai nevienareikšmiškos.

„Turiu draugę, su kuria kartu vaikštome į barus ar klubus, kai pradedame šokti, žmonės tiesiog spokso į mus. Manau, tai keista, nes čia yra juodaodžių studentų. Tačiau kai kalbėjau su vietiniais, jie man papasakojo, kad Lietuvoje yra ir mažų kaimų, kuriuose nėra net interneto, jie greičiausiai galvoja, kad aš ateivė ar kažkas. Tačiau yra ir tokių lietuvių, kurie pagiria, kad esu labai graži, jiems patinka mano išvaizda“, – pasakojo studentė.

Tiesa, ji prisiminė ir atvejį, su kuo Lietuvoje teko susidurti jos pažįstamai afrikietei. Viename didžiausių prekybos centrų senamiestyje ji konsultanto paprašė pagalbos, tačiau šis į ją nė nepasuko galvos, nesiteikė ir atsakyti į klausimą.

„Kai priėjau ir kreipiausi į jį, jis taip pat net nepakėlė akių. Tarsi manęs nebūtų. Tai buvo labai keista, nemandagu“, – įvertino mergina.

Istorija pasidalijo feisbuke

Savo istorija pasidalijusi feisbuke S. M. M. Jones tikino sulaukusi ir draugų paramos, ir VU atstovų atsiprašymo.

„Mergina po įvykio atėjo pas mane pasiguosti, pasikalbėjome, pasiaiškinome. Kaip supratau, autobuse jai buvo pasakyti keli įžeidūs žodžiai. Vėliau du vaikinai išlipo toje pačioje stotelėje, greta universiteto, jie nuėjo tuo pačiu keliu link fakultetų, tačiau įsuko ne į Komunikacijos fakultetą“, – DELFI sakė VU tarptautinių studijų koordinatorė I. Petrauskaitė.

Ji aiškino neturinti informacijos, ar aptariami vaikinai yra VU studentai.

„Po pokalbio – kiek galėjau, jai padėjau – kreipiausi į universiteto tarptautinių programų ir ryšių skyrių klausdama apie tokia situacijas, kalbėjau su kolegomis, turėjusiais panašios patirties. Bandėme žiūrėti, kaip tokiu atveju universitetas gali padėti“, – paklausta, kaip šioje situacijoje buvo elgiamasi, pasakojo I. Petrauskaitė.

Apgailestavo, kad šiuo atveju nieko padaryti negali

Kad ši situacija žinoma, DELFI patvirtino ir Komunikacijos fakulteto studijų prodekanė Renata Matkevičienė. Jos teigimu, tai labai nemalonus įvykis.

„Inicijavome diskusiją su centrine administracija, bandome ieškoti, kaip būtų galima spręsti tokias situacijas, kad tai nepasikartotų ir ateityje. Į tai įtraukėme ir universiteto prorektorę, atsakingą už tarptautinius santykius, ir bendruomenės reikalų, ir studentų atstovybės prašėme, kad jie padėtų išspręsti šį atvejį. Tačiau kadangi nėra nei filmuotos medžiagos, nei kitų įrodymų, šiuo atveju nieko negalime padaryti“, – apgailestavo ji.

Paklausta, ar merginą įžeidę vaikinai gali būti VU studentai, R. Matkevičienė patikino, kad į šį klausimą sunku atsakyti.

„Niekas jų neklausė, ar jie studijuoja universitete, ar ne. Tiesiog studentė visa išsigandusi kreipėsi į koordinatorę, kuri dirba su tarptautinės komunikacijos studentais ir papasakojo apie šią situaciją. Tų vaikinų niekas nepagavo už rankos, tik aišku, kad jie ėjo kartu į universitetą, įėjo į pastatą. Ieškoti universitete studentų yra sudėtinga, kadangi ir ji pati nelabai gerai juos atsimena, ir neaišku, kur jie nuėjo. Tarsi jų nebepagausi ir neįrodysi, kad kažką sakė“, – sakė atstovė.

Jos teigimu, S. M. M. Jones į VU studijuoti atvažiavo tik pavasario semestrui, mokytis pradėjo nuo vasario 6 dienos. Prieš tai pusmetį ji mokėsi Olandijoje.