Septintus metus vykstančio projekto metu, dalyviai ketina nugabenti beveik trijų metrų aukščio kryžių, į kurį bus sudėti lapeliai su žinutėmis ten likusiems lietuviams. Vienuoliktosios ekspedicijos dalyviai tradiciškai ketina pabendrauti su ten gyvenančiais tautiečiais ir sutvarkyti šioje srityje esančias lietuvių kapines.

Kelionės metu dalyviai sustos Adoje, Arbatuose, Balachtašoje, Charojuje, Cibuloje, Imekoje, Matūroje, Miziugoloje, Saraloje. Į šią daugiau kaip penkis tūkstančius nuo Lietuvos esančią sritį paskutinioji mūsų šalies ekspedicija buvo atvykusi daugiau nei prieš dvidešimt metų.

„Misija Sibiras' 12“ dalyvė Eglė Česnakavičiūtė pasakojo, kad tolimąjį kraštą stengėsi pažinti dar prieš išvykdama.

„Būdama Lietuvoje daug skaičiau apie Sibirą. Kartu su projekto dalyviais važiavome pas žmones, kurie buvo ištremti į Chakasiją. Jie su mumis dalijosi savo patirtimi ir išgyvenimais“.

Mergina teigė, jog išvykdama baiminasi tik Rusijoje tykančių uodų, todėl dar prieš kelionę stengėsi apsirūpinti tinklais ir specialiais drabužiais.

Kitas kelionės dalyvis Vytautas Puidokas teigė, jog yra įpareigotas apie šią ekspediciją sukurti filmą. Tačiau jis neturi išankstinių nusistatymų, jog Sibiras yra negražus ir niūrus kraštas. „Aš dabartinį Sibirą matau kaip labai įdomią žemę, kurioje pavyks atitrūkti nuo civilizacijos. Tai pat įsivaizduoju, jog tai bus labai graži vieta“.

Prieš dalyviams išvykstant į Chakasiją, Vilniaus geležinkelio stotyje įvyko spaudos konferencija. Jos metu, gerą žodį ir palinkėjimą tarė projekto globėjas, Europos parlamento narys Vytautas Landsbergis.
„Jūsų pasiryžimas ir veikla, geriausias liudijimas ir žinia kitiems, kad gyvenime svarbūs ne tik pinigai, pramogos, karjera. Jūs laimėjote teisę ir garbę dalyvauti ištvermės ir pasiaukojimo reikalaujančiame žygyje. Tai nebus panašu į diskoteką. Galbūt aplink jus sukiosis kraujo ištroškusių vabzdžių diskoteka“.

Sveikino žodį dalyviams tarė ir užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. Pasveikinęs jaunimą įveikus visas kliūtis ir patekus į ekspedicijos gretas, jis važiuojantiesiems į Rusiją įteikė Lietuvos didžiosios kunigaikštystės vėliavą.

Dalyviai sulaukė ir daugiau dovanų. Renginio svečiai dalyviams padovanojo tautinę vėliavą, bei duonos kepalą.

Po sveikino kalbų, Vilniaus arkikatedros vikaras Saulius Bužauskas palaimino į Chakasiją vežamą kryžių.

„Tebūna šis kryžius krikščioniškojo tikėjimo ženklas. Tegul visiems primins krikščionišką viltį, bylos apie pasiaukojimą ir tarnystę“.
Vėliau vikaras pakvietė visus atsistoti ir kartu su geležinkelio stotyje buvusiais žmonėmis sukalbėjo maldą.

Atvykus traukiniui „Misija Sibiras' 12“ dalyviai atsisveikino su savo giminėmis, draugais, pažįstamais, ir net augintiniais. Dar būdami Lietuvoje nusifotografavo rankose laikydami vėliavą ir išvyko kryptimi Vilnius – Maskva.

Šiemet „Misija Sibiras´12“ atrankoje panoro dalyvauti rekordinis žmonių skaičius. Anketas užpildė 1700 lietuvių. Įvertinus dalyvių motyvaciją, tikslus, pilietiškumą, į antrąjį etapą pateko 74 žmonės. Jis vyko Dzūkijos miškuose. Po dviejų dienų žygio buvo atrinkta šešiolika „Misija Sibiras´12“ dalyvių.