Taip elgiasi hormonų audrų kamuojami moksleiviai. Pasitaiko ir tokių, kurie atsisako lankyti kai kurių dalykų pamokas: esą jaudina ir traumuoja mokytojos apranga bei elgesys.

Į pamokas nėjo, nes jaudino mokytoja

„Kartą vienas dvyliktokas nustojo eiti į mano pamokas. Į tėvų susirinkimą atėjusi mama pareiškė: „jis negali eiti į jūsų pamokas, nes jūsų apranga ir elgesys jį jaudina“. Pasak mamos, vaikas nebeina į pamokas nenorėdamas savęs traumuoti“, – DELFI pasakojo Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Jūratė Litvinaitė.
Jūratė Litvinaitė

Išgirdusi tokią pastabą, mokytoja sutriko ir pareiškė nemananti, kad tai pagrindinė nėjimo į pamokas priežastis. J. Litvinaitė tąkart taip pat išgirdo mamos priekaištą, kad į mokinius kreipiasi „brangieji“ ir „mielieji“. Jaunuolius tokie kreipiniai esą irgi jaudina. Mokytoja pažadėjo daugiau į mokinius taip nesikreipti.

J. Litvinaitė pastebi, kad jaunuoliai negaili dėmesio praktiką mokykloje atliekantiems studentams. „Ypač merginos atakuoja vaikinus prašydamos telefonų, siūlydamos susitikti po pamokų, kartu kažkur nueiti. Merginoms studentėms būna 21-24 metai, tad vaikinai koketuoja su jomis, siūlo kartu praleisti laiką, kartais įsiplieskusius gaisrus tenka gesinti, žiūrėti, kad mokiniai neperžengtų ribų“, – pasakojo mokytoja ekspertė.

Tačiau, pastebi ji, kviesti į pasimatymą praktiką atliekančius ir pamokas vedančius studentus buvo populiaru visais laikais.

J. Litvinaitė sako, kad šiuolaikiniai mokiniai drąsiai sako komplimentus, išsako pastebėjimus dėl aprangos, elgsenos, laikysenos. Per pastarąjį dešimtmetį šioje srityje sparčiai liberalėta: tapo įprasta, kad mokiniai pagiria naują šukuoseną, batus ar pasidarytą manikiūrą.

Mokykloje draudžia bučiuotis

„Pati kartais sulaukiu ir visokių užuominų, ir švilpimo praeinant pro šalį, ir šūksnių, kaip manęs pasiilgo“, – juokiasi vienoje Vilniaus gimnazijų psichologe dirbanti 33 metų Jūratė. Kai iš moksleivių vaikinų išgirsta komplimentus, Jūratė jiems visada padėkoja. Dvyliktokai jos yra prašę telefono numerio. Į panašius atvejus psichologė reaguoja su humoru.

„Tačiau vyresnės mokytojos į panašius dalykus reaguoja jautriai ir skaudžiai, tokios situacijos baigiasi bausmėmis. Kartą vaikai sugalvojo pajuokauti ir mokytojoms, kurioms per 50 metų, nunešė lankstinuką apie kontracepciją. Nepamenu, kas už tai jiems buvo, gal papeikimas“, – pasakoja Jūratė. Tąkart vaikinai taip ir liko nesupratę, ką negero padarė.

Kartą psichologė atliko anoniminę elektroninę apklausą. Klausta, kuo mokykla gimnazistams galėtų padėti siekiant profesijos. Dalis mokinių pasirašė nešvankiais vardais, o vienas mokinys atsakė, kad „daugiau patirties įgytų permiegojęs su mokytojomis“.

Gimnazijos psichologė pastebi, kad moksleiviams labai svarbu turėti antrąją pusę. „Vyksta intensyvus mokinių poravimasis – vieni jau buvę, kiti esami įsimylėjėliai. Net klasėje būna apsikeitimų vieniems su kitais. Žiūrint iš mano amžiaus perspektyvos, anksčiau tiek draugysčių nebūdavo, o dabar žiūriu tas su ta pora, tas su ta, po kurio laiko jau su kitu pora“, – juokėsi Jūratė.

Ji pastebi, kad nemažai porų po mokyklą vaikšto susikibusios už rankų. Vaikščioti po mokyklą susikibus nėra draudžiama, tačiau gimnazijos taisyklėse draudžiama bučiuotis. „Mokiniams jei raštu kažkur neparašyta, vadinasi, galima. Vienu metu bučiavimasis kampuose buvo labai išplitęs“, – sakė pašnekovė.

Į tualetą prašosi ne gamtinių reikalų atlikti

Psichologė pastebi, kad per pamokas skirtingų klasių mokiniai išsiprašo į tualetą, o iš tikro susitinka su mylimaisiais ir „truputį pasiglėbesčiuoja“. Kaip ir visuomenėje, gimnazijoje yra „gražuolės“, „paprastuolės“. Būna ir meilės trikampių. Tokiais atvejais kovojama ne mokykloje, o „Facebook“ ir trumposiomis SMS žinutėmis.

Pašnekovė atskleidė dar vieną „madingą“ dalyką: susilažinę vaikinai susitaria kažką „pakabinti“, o pasiekę tikslą paaiškina, kad tai tebuvo žaidimas ir palieka. „Kalbant apie meiles mokytojams, prisimenu, kad ir mano laikais to buvo. Mes irgi buvome įsimylėjusios vieną mokytoją ir sekiojome jį iš paskos. Nežinau, ar jis tą pastebėjo. Jis buvo vidutinio amžiaus, užtai labai gražus“, – prisiminė Jūratė.

Beje, dalis vaikinų laikosi taktikos girti mokytojų stilių, išvaizdą. Taip dažnai pradedamas pasiaiškinimas dėl, pavyzdžiui, nepadarytų namų darbų. Moterims dėmesys malonus ir dalis jų į komplimentus sakančius mokinius žiūri palankiau.

Pastebėti nori būti ne tik vaikinai, bet ir panelės: jos siekia bendraamžių dėmesio ir „vaikšto išsinuoginusios“.

Triukšmadarius tramdė glostydama plaukus

Prieš 10 metų Vilniaus Fabijoniškių vidurinę mokyklą baigusi Aurelija DELFI pasakojo turėjusi žavią, „prisižiūrinčią“ biologijos mokytoją. Ji į mokyklą ateidavo ir su trumpais sijonais. Tuo metu, kai kitų dalykų mokytojos triukšmaujančius mokinius tramdydavo riksmais, biologijos mokytoja turėjo savų metodų.

„Ji viską spręsdavo gražiuoju: prieidavo, jiems nusišypsodavo, pradėdavo seksualiai glostyti berniukų plaukus, o jie patenkinti sėdėdavo. Mums, panelėms, sukildavo pavydas dėl dėmesio vaikinams“, – teigė pašnekovė.

Prabėgus dešimtmečiui, Aurelija mano, kad mokytoja žinojo, kaip suvaldyti 17-mečius – suvokė, kad riksmai jaunuolių neveikia, kad juos galima sutramdyti siunčiant seksualinius signalus.

Dėl mokytojo elgesio ar aprangos galima skųstis

Ar yra nurodymai, kaip mokytojas turi rengtis ir kaip elgtis pamokose, DELFI teiravosi Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM).

Pagal Švietimo įstatymą, mokykla savarankiškai nusistato vidines elgesio ir etikos normas, kurių privaloma laikytis. Tai gali būti atskiras dokumentas arba mokyklos darbo tvarką apibrėžiančio dokumento dalis. Jame reglamentuojama tai, kas aktualu konkrečiai mokyklos bendruomenei.

„Mokytojas turi užtikrinti kokybišką ugdymą. Tad jei mokiniams, tėvams ar mokyklos vadovams atrodo, kad mokytojo elgesys ar jo apranga tam trukdo, jie tikrai turi teisę išsakyti pastabas. Mokytojas ugdo ne tik žodžiu, bet ir savo asmeniniu pavyzdžiu, elgesiu, todėl natūralu tikėtis ir reikalauti, kad ir apranga būtų derama švietimo įstaigos darbuotojui“, – teigiama ministerijos atsakyme DELFI. 

Beje, glėbesčiuotis ar bučiuotis mokykloje ŠMM nėra uždraudusi. Tačiau šie veiksmai gali būti draudžiami mokyklos taisyklėse.