„Pastaruosius dvejus metus labai domiuosi viskuo, kas yra susiję su vadovavimu, lyderyste. Esu jau antros bendrovės įkūrėjas, užsiimu aktyvia popamokine veikla – organizuoju įvairiausius renginius, stovyklas, praėjusiais metais buvau išrinktas mokyklos prezidentu, savanoriavau keliose organizacijose“, – apie savo veiklą DELFI sutiko papasakoti vaikinas.

Trečdalis gimnazistų – lojalūs klientai

Šiuo metu jis vadovauja maistą jo lankomai Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijai teikiančiai bendrovei, mat jo mokymosi įstaigoje nėra valgyklos.

„Pardavinėjame bandeles ir mažas picas mokiniams, kurie neturi, kur pavalgyti. Planuojame plėstis, mus pradėjo kviesti ir kitos valgyklų neturinčios gimnazijos. Jau pusę metų tuo užsiimame, bendradarbiaujame su viena kepykla. Pats bandelių nedalinu, pasamdžiau žmones, kurie dirba, tad juos tereikia įkvėpti ir laiku priimti verslui svarbius sprendimus“, – pasakojo 12-os žmonių komandai vadovaujantis dvyliktokas.

Iki tol moksleiviai galėdavo naudotis netoli esančia universiteto valgykla, tačiau, pasakoja A. Kriukas, maistas ten – „rimtas“ ir gana brangus. Pavalgyti joje galima už maždaug 3 eurus. O štai jis bendraamžiams siūlo užkąsti išleidžiant kur kas mažiau pinigų. Idėja realizuota gana sėkmingai – maždaug trečdalis mokyklos gimnazistų jau tapo lojaliais jo klientais.

Vadovavo ir laisvalaikio paslaugų verslui

Prieš imantis šio projekto A. Kriukas įkūrė ir vadovavo laisvalaikio paslaugų verslui. Kartu su bendraklasiu jie valdė tinklalapį pavadinimu „Eik2sau“.

„Šis projektas man asmeniškai labai patiko, nes buvo skirtas vaikams. Norėjome, kad jie turėtų informacijos šaltinį, informuojanti apie tai, kokių popamokinių veiklų yra jų mokykloje. Deja, šį projektą nusprendėme baigti, nes neradome finansinių rėmėjų“, – pamena vaikinas.

Anksti verslu pradėjęs užsiimti jaunuolis pajuto, kad jam trūksta tam tikrų vadovui reikalingų žinių, tad pradėjo domėtis, kur jų gali įgyti.

Mėnuo JAV pakeitė požiūrį į gyvenimą

Dar praėjusių metų viduryje jo dėmesį patraukė organizacijos Baltijos-Amerikos Laisvės fondas (BAFF) veikla ir jų organizuojama „Leadership Academy 2014“ („Lyderių akademija“ liet.) stovykla.

Būtent po jos jis ir pradėjo vystyti maisto tiekimo į mokyklą verslą bei suprato, kad nuo verslo nenori atitolti ir ateityje.

„Kelionė į JAV praplėtė mano akiratį. Iki tol negalėjau konkrečiai papasakoti, kas yra vadovavimas, lyderystė, kodėl tai yra reikšminga. Džiaugiuosi, kad buvo galimybė susitikti su gabiais, įkvepiančiais žmonėmis. Apie tai, ko išmokome stovyklos metu, trumpai papasakoti – sunku, bet turbūt taikliausias apibrėžimas būtų tas, kad buvome ugdomi daryti teigiamą poveikį visuomenei. Ši stovykla man padėjo suprasti, kad kiekvieno žmogaus indėlis į visuomenę, jo veikla yra svarbi. Mums buvo paaiškinta, kas yra teisinga lyderystė“, – vasaros nuotykius atsimena vaikinas.

Pakeitė požiūrį į verslą

Labiausiai jį sužavėjo stovyklos organizatoriai. A. Kriuko teigimu, tai žmonės, kurie savo asmeniniuose gyvenimuose pasiekė tiek daug, kad vien šnekėti su jais yra didelis malonumas ir garbė. Pavyzdžiui, jam teko susipažinti su Niujorke dirbančiu bankininku Kim Davis.

„Dažniausiai mūsų diena susidėdavo iš tam tikrų trijų rūšių užsiėmimų: anglų kalbos žinių gerinimo, mokymosi save išreikšti ir lyderystės ugdymo. Kasdien veikdavome kažką, kas būdavo susiję su vienu iš šių įgūdžių lavinimu“, – atsiminė vaikinas.

A. Kriuko teigimu, vykusi stovykla pakeitė ne tik jo požiūrį į gyvenimą, bet ir į verslą. Jis tikina supratęs, kad verslininkas, visų pirma, turi daryti gerą žmonėms.

„Tai supratęs pradėjau mąstyti apie žmonių gerovę, galvoti, ko jiems reikia. Būtent tai mane paskatino pradėti dirbti mokykloje. Taip pat „Lyderystės akademijoje“ išmokau gal atrodytų keistą, bet labai naudingą dalyką – mokėti prašyti pagalbos. Iš tiesų visas gyvenimas susideda iš aplinkybių, savo jėgomis gali padaryti ne tiek daug, kiek kartu su kitais“, – pastebėjo vaikinas.

Jaučia stiprų mokytojų palaikymą

Nors jaunuoliai neretai susilaukia piktų replikų iš pedagogų dėl darbo pamokų ar paskaitų metu, A. Kriukas patikino, kad jam su tokiais atvejais susidurti neteko. Priešingai, mokytojai jį labai palaiko.

„KTU gimnazijoje mokytojai yra labai supratingi. Jie žino, kad visi mes esame asmenybės, kurių nereikia ir negalima riboti. Mūsų gimnazijoje yra daug mokinių, kurie ne tik mokosi, bet ir užsiima įvairia popamokine veikla, mokytojai tokius mokinius labai gerbia ir taip jų akyse tarsi užsitarnaujame papildomą pliusą. Jei moksluose sekasi gerai, jie stengiasi duoti dar daugiau laisvės, kad galėtume reikštis tose srityse, kurios mums patinka“, – sakė jis.

A. Kriukas džiaugėsi, kad mokytojai stengiasi net ir užduotis parinkti tokias, kuriose būtų galima pasiremti už mokyklos ribų gautomis žiniomis. Pavyzdžiui, ekonomikos mokytoja neseniai jam uždavė namų darbą – parengti tyrimą apie savo bendrovę.

Studijuoti planuoja užsienyje, tačiau ateitį įsivaizduoja Lietuvoje

Kadangi šiemet jis baigs mokyklą, jau išsirinko universitetus, kuriuose planuoja mokslus tęsti. Deja, tarp jų – nė vieno esančio Lietuvoje.

„Iš pradžių galvojau studijuoti JAV, tačiau dabar nusprendžiau mokytis Anglijoje. Jau kreipiausi į kelis universitetus, tikiuosi, kad pavyks studijuoti informatikos mokslus, kuriuose integruotos ir vadybos, verslo disciplinos. Lietuvoje mokytis nenorėjau, nes čia aplinka nėra tokia gera, kokią galėčiau rasti svetur. Pažįstu labai daug studentų, tad pastebiu, kad jie gyvena gana niūriai – nėra jokių iniciatyvų, kurios motyvuotų išmokti daugiau, daryti kažką gero. Jei turiu galimybę įstoti į tuos universitetus, kurie turi geresnius reitingus ir gali pasigirti geresne aplinka, kodėl to nepadarius? Manau, kad išvažiuojančius studentus reikia kuo labiau palaikyti. Juk tuomet jie bus suinteresuoti grįžti atgal“, – pastebi vaikinas.

Jis skaičiuoja, kad studijas užsienyje žada rinktis maždaug pusė jo bendraklasių.

„Manau, kad pats greičiausias būdas Lietuvai integruotis į Europos Sąjungą, augti ne tik finansiškai, bet ir kituose lygmenyse – siųsti žmones į užsienį, kad jie ten įgytas žinias panaudotų vardan Lietuvos gerovės. Reikia, kad kuo daugiau lietuvių studijuotų užsienyje. Neturime bijoti, kad jie ten ir pasiliks. Aš pats jau ištyriau Lietuvos rinką ir matau, kad čia yra labai daug perspektyvų, galimybių ir atvirų durų. Žinau, kad savo gyvenimą noriu praleisti Lietuvoje“, – kalbėjo patriotiškai nusiteikęs vaikinas.

Nemokama kelionė į JAV – ateities lyderiams

BAFF ir šiemet kviečia visus 11 klasių moksleivius dalyvauti BAFF Lydersytės Akademijos vasaros stovyklos programos konkurse.

Šios programos tikslas – mokyti naują inovatorių, lyderių, verslininkų, kartą – jaunuolius, kurie padės spręsti didžiausius dvidešimt pirmojo amžiaus iššūkius. BAFF stipendija bus suteikta 40 jaunųjų lyderių iš visų trijų Balstijos šalių, jiems bus užtikrintas visiškas išlaikymas.

Buvimo Jungtinėse Valstijose metu Lyderystės Akademijos studentai turės galimybę susipažinti su Bostonu – vienu seniausių JAV miestų, pasižyminčiu turtinga istorija ir kultūra. Pažintinių ekskursijų metu dalyviai praeis „Freedom Trail“ maršrutu Bostono senamiestyje, apsilankys Harvardo universitete, stebės beisbolo rungtynes. Programos pabaigoje apsilankys Niujorke, stebės minias žmonių Times Square ir aplankys Vašingtoną, kuriame susipažins su JAV valstybės įkūrimo istorija.

Paraiškas į konkursą galima teikti iki 2015 m. vasario 15 d. Paraiškos formas ir visus konkurso reikalavimus rasite BAFF tinklapyje.