„Baigiau mokyklą istoriniais laikais, kai labai geras vertinimas buvo 5, o šimtukų iš viso nebuvo, tačiau žinau, ką reiškia truputėlį dvejoti dėl ateities“, – sveikindamas geriausius šių metų Vilniaus abiturientus prisipažino sostinės meras Remigijus Šimašius.

Mero įsitikinimu, norint, kad gyvenimas būtų sėkmingas, laimingas, o svarbiausiai – garbingas, reikia proto, sąžinės, drąsos, kurios mums kartais trūksta. „Todėl noriu palinkėti, kad rinkdamiesi studijas būtumėte drąsūs atsispirti mylinčių tėvų, gera norinčių mokytojų ir žinančių, kuri specialybė perspektyviausia, bendraklasių spaudimui. Kad būtumėte drąsūs įsiklausyti į save“, – linkėjo R. Šimašius pabrėždamas, kad į Rotušę susirinkę abiturientai priklauso vienam procentui geriausiųjų šiais metais.

Du ir daugiau šimtukus šiemet gavo net 157 Vilniaus abiturientai ir tai beveik dvigubai daugiau, nei pernai.

Gavusiųjų keturis šimtukus būrelis taip pat buvo įspūdingas. Ieva Austėja Jakaitytė iš Vilniaus Jėzuitų gimnazijos šimtukus gavo iš anglų kalbos, matematikos, lietuvių kalbos ir fizikos, o negavo iš istorijos, nors tai taip pat buvo jos mėgstamas dalykas.
Ieva Austėja Jakaitytė

Austėja norėtų Vilniaus universitete studijuoti taikomąją fiziką ir ateityje galbūt tapti mokslininke.

„Rinkdamasi studijas svarsčiau įvairius variantus, tačiau šiuo metu arčiausiai širdies fizika“, – sakė abiturientė, apie studijas užsienyje nė nesvarsčiusi.

„Manau, kol kas tikrai užteks Lietuvos, nesijaučiu tokia savarankiška, pasitikinti savimi, tačiau ateityje tikiuosi išvažiuoti pasimokyti ir į užsienį“, - sakė keturis šimtukus gavusi vilnietė.

Ievos Austėjos bendraklasis Lukas Valatka taip pat pelnė keturis šimtukus – iš matematikos, informatikos, anglų kalbos ir fizikos.

Ieva Austėja Jakaitytė ir Lukas Valatka

„Lietuvių egzamino gavau mažiau nei 100, bet nebuvo sunkus, greičiausiai jam buvau mažiausiai pasiruošęs. Rinkausi temą apie juoką. Pasirodė įdomi tema. Lietuvių literatūroje nemažai ironijos, humoro. Pamaniau, kad būtent šią temą galėčiau geriau išplėtoti“, – prisiminė vaikinas.

Lukas Vilniaus universitete planuoja studijuoti informatiką. „Iš mūsų kartos yra keli žmonės, kurie važiuos studijuoti į užsienį. Vis dar tebevyrauja nuomonė, kad užsienio universitetuose studentai paruošiami geriau ir iš tiesų ten yra stipresnių universitetų, tačiau labai priklauso nuo specialybės – ir Lietuvoje galima įgyti gerą išsilavinimą“, - mano keturis aukščiausius įvertinimus gavęs abiturientas.

Lukas Valatka

Daugiausia šimtukininkų šiemet išleido Vilniaus licėjus. Antroje vietoje – Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazija, trečioje vietoje Vilniaus Žirmūnų gimnazija, ketvirtoje vietoje – Vilniaus Jėzuitų gimnazija, penktoje – Vilniaus Gabijos gimnazija.

Suka galvą – imti paskolą ar pačiai įsidarbinti užsienyje

Daugiausiai šimtukininkų išleidusios Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos abituriento Vilniaus Atkočiaus mama pripažino, kad pastangų patekti į šią mokyklą reikėjo – į gimnaziją priimami tik labai gerai besimokantys mokiniai.

Tris šimtukus gavusį sūnų moteris išleis studijuoti į užsienį. „Manau, kad gyvenimas kitoje šalyje jam suteiks daugiau savarankiškumo, galų gale – laisvės. Bus į naudą pamatyti daugiau pasaulio, pažinti kitas kultūras, kitokią švietimo sistemą“, – vardijo Lina Atkočiūtė.

Lietuvos švietimo sistema vilnietė nėra nusivylusi, tačiau darbo rinka – taip: „Man labai liūdna, kad Lietuvoje žmonės iki šiol negali dirbti to, ką norėtų. To labiausiai ir linkiu savo vaikui – dirbti , ką jis nori, o ne tai, kas prestižiška, gerai apmokama. Tikiu, kad užsienyje jam bus lengviau rasti vietą po saule, nes po fizikos studijų norėtų imtis mokslinio darbo, siekti didesnių atradimų, dirbti ne vien dėl pinigų, bet ir mokslo pažangai“.
Lina Atkočiūtė

Į Notingemo universitetą Lukas dokumentus padavė gruodžio mėnesį. Laukė rezultatų, kurie atitiko ir net pranoko lūkesčius.

Paklausta, kiek kainuos sūnaus studijos užsienyje, moteris pripažino sukanti galvą, ką daryti – imti paskolą ar pačiai važiuoti dirbti į užsienį. „Viena auginu tris vaikus, tad pinigai – didžiulis iššūkis. Sūnus planavo ieškotis darbo, bet, manau, kad ir dirbti, ir mokytis neįmanoma, nes mokslai vis viena prioritetas. Kažkaip versimės per galvą, nors pigiausias bendrabučio variantas – apie 20 tūkst. litų per metus, mokslams sūnus ims paskolą, tačiau reikės rasti lėšų pragyvenimui.