Sovietmečiu prestižine laikytą vieną Vilniaus gimnaziją prieš trejus metus baigęs Kęstutis pamena, kaip rusų kalbos mokiusiai auklėtojai klasė nuolat pirkdavo dovanėles.

„Ji nuolat lįsdavo į akis norėdama išpešti iš mūsų naudos, patenkinti savo poreikius. Tačiau labiausiai pamenu, kai jai darė klubo sąnario operaciją – tada visa mūsų klasė, 29 mokiniai, „metėsi“ po 50 Lt. Ji visiškai šaltu veidu mums tiesiogiai sakydavo, kad jai reikia operaciją daryti – kitaip ji visai nebegalės vaikščioti ir negalės būti auklėtoja. Todėl mūsų klasė jos gailėjo“, – DELFI pasakojo Kęstutis.

Po operacijos mokytoja iš tiesų pradėjo vaikščioti be lazdos. Minėta mokytoja dovanų yra gavusi ne tik klubo sąnario protezą. Mokiniai jai yra dovanoję kuponus į SPA, kosmetikos, pagal jos pageidavimus sutvarkyta klasė. Auklėtiniai jai dovanodavo ir maisto produktų – pavyzdžiui, elnienos dešros. Tai mokiniai traktuodavo kaip kyšį – esą tada mokytoja būdavo mažiau reikli ir nervinga.

Kęstutis su šypsena prisimena mokytojos pažadus, kad naujų auklėtinių nebeims. Metai bėga, tačiau garbaus amžiaus pedagogė tebedirba iki šiol. Pašnekovo teigimu, minėta mokytoja toli gražu neskurdo, mat gaudavo ir pensiją, ir atlyginimą. Mokiniai šnabždėdavosi, kad nemažą atlyginimo dalį ji išleidžia žalingiems įpročiams.

„Praėjo jau treji metai nuo mokyklos baigimo, man nesvarbu, ką ji daro, bet kai pagalvoju, susimąstau, kad ji suka tą savo nešvarų versliuką. Žinau, kad su kiekviena karta situacija kartojasi“, – teigė Kęstutis.

Šviestuvo užsiprašė lankydamasi namuose

Tradicijos mokytojams dovanoti brangias dovanas gajos ne tik Vilniuje. „Pamenu, 12-oje klasėje auklėtojui padovanojome oda trauktą biuro kėdę, visas mokytojų kambarys jam pavydėjo“, – prisimena Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos absolventė. Mergina pamena, kad tą kartą klasė dėjosi ne daugiau nei po 15 Lt.

„Vienai auklėtojai dovanojome šviestuvą, kurio ji netaktiškai užsiprašė lankydamasi pas mokinių tėvus. Padūsavo „Oi, kaip tokio norėčiau“, o kai klasėje gavo dovanų, jį pakratė ir pasakė „Tai tas, kurio ir norėjau“, – dar ir dabar prisiminusi šią istoriją juokiasi Šiauliuose mokyklą baigusi Liucija.

Kita Liucijos auklėtoja dovanų gavo paauksuotą rankinį laikroduką. „Štai buvusi sūnaus auklėtoja dovanų nepropagavo. Sakė, jei tėvai nori kažką dovanoti, tegu dovanoja mokyklai ir taip atsidėkoja už mokytojų darbą. Tad nupirkome reikalingų knygų. Manau, tai labai gera išeitis“, – kalbėjo Liucija.

DELFI kalbinti moksleiviai pasakojo, kad mokytojams yra tekę dovanoti auksinę grandinėlę, brangių vazoninių gėlių, CD grotuvą, kvepalų ir net dviratį.

B. Burgis: verčiau tokia mokytoja vaikščiotų šlubuodama

Bronislovas Burgis
„Mūsų gimnazijoje tokia situacija būtų neįprasta. Tačiau matau labai ryškų skirtumą tarp klubo sąnario ar dviračio. Mokytojai geriau būtų dovanoti tai, kas išgelbėtų sveikatą, gyvybę ar panašiai. Džiaugiuosi, kad pas mus nėra tradicijos dovanoti brangias dovanas, tačiau medicininę labdarą aš suprasčiau – čia ne dovana, o parama į bėdą patekusiam žmogui“, – sako Kauno technologijos universiteto gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis.

Tačiau, pasak B. Burgio, jei mokytoja klubo sąnario protezo užsiprašė pati ir ne dėl skurdo, „jau tikrai tragedija“. „Visiška vargšė ta mokytoja, tada geriau ji vaikščiotų šlubuodama, nei duotų tokias užuominas“, – mano pašnekovas.

Direktoriaus teigimu, panašios dovanos – kyšis. B. Burgio manymu, brangių dovanų nereikėtų dovanoti net ir baigiant mokyklą. „Tai turi būti pokštas, džiaugsmas, ženklas, o ne vertybė“, – įsitikinęs jis.

Visoje šalyje žinomo pedagogo nuomone, mokytojus galima sveikinti ne tik gėlėmis. Jam labiausiai patinka išradingos moksleivių dovanos. „Brangiausia dovaną, kokią esu gavęs iš abiturientų – 100 klausimų. Mano mėgstamiausia frazė įėjus į klasę yra „Kas nori paklausti“. Mokiniai susiprato ir sugalvojo 100 klausimų, o geriausias šimtasis klausimas – „kodėl?“, – širdžiai mielą ir įsimintiną dovaną iki šiol prisimena B. Burgis.

Kartais B. Burgis pajuokauja: „aš tiek turtingas, kad jūs vis tiek negalite nupirkti nieko“. Pats B. Burgis dovanų yra gavęs stiklainį alyvuogių. 50-mečio proga jis gavo gyvas kanarėles, tačiau tą pačią dieną jas perdovanojo.

Pasak gimnazijos vadovo, didžiausia dovana – kai mokiniai aplanko po 20 metų, ateina pasikalbėti asmeniniais reikalais – pavyzdžiui, apie nelaimingą meilę.

Mokytojai dovanas imti gali, direktoriai ir pavaduotojai – tik kai kurias

Švietimo ir mokslo ministerija dovanų pedagogams nereglamentuoja – kiekviena mokykla nusistato bendruomenės narių elgesio ir etikos normas.

Mokyklų direktoriai ir jų pavaduotojai turi pildyti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas.

„Mokytojai kol kas nepatenka į įstatymus, kurie reglamentuoja šiuos dalykus. Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatyme pasakyta, kokių dovanų privalai atsisakyti, ką gali priimti, kas yra interesų konfliktas. Kol kas šis įstatymas mokytojams nėra taikomas – tik direktoriams ir jų pavaduotojams“, – sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas.

Pagal įstatymą, direktoriams ir jų pavaduotojams reikia deklaruoti brangesnes nei 500 Lt dovanas. Dovanų apskritai negalima priimti tada, kai jos gali kelti interesų konfliktą.