Vienoje dvyliktokus vienijančioje feisbuko grupėje pasirodžiusi žinia sukėlė nemažą ažiotažą. Per kelias valandas greta jos atsirado daugiau nei 100 komentarų.

Feisbuke – melaginga žinia dėl lietuvių k. egzamino

Dalis abiturientų rimtai sunerimo dėl to, kad dar pirmadienį, egzamino dieną, viešai buvo skelbiami įtarimai dėl esą nutekintų užduočių.

Feisbuke – melaginga žinia dėl lietuvių k. egzamino

Tuomet vienos abiturientės mama Gina dalijosi vaizdais, kuriuose – iš esą Jono Radvano profilio parašyta žinutė, kad egzamine jis bus su Vincu Krėve.

„Su dukra abituriente esame priblokštos. Akivaizdu, kad dvyliktokų temos yra kažkam prieinamos dar prieš egzaminus. Sekmadienio vakarą susikūrusiame profilyje išpublikuota tokio turinio žinutė ir netikėtai dvyliktokams skirtoje temoje „Kaip suprantamas vyriškumas?“ nurodoma remtis Jonu Radvanu, Vincu Krėve ir Jurgiu Kunčinu. Pribloškiamas kažkieno įžvalgumas?“, – retoriškai klausė ji.

Feisbuke – melaginga žinia dėl lietuvių k. egzamino

Tačiau tiesa ta, kad panašaus turinio žinučių aptariamoje grupėje pasirodė ne viena. Ne pirmus metus dvyliktokai taip pokštauja, bandydami pagąsdinti ir pralinksminti besiruošiančius egzaminams, o kartu ir atspėti, kokios rašinių temos ir autoriai jiems klius.

Griežtai neigia

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė DELFI tik patvirtino, kad joks referendumas nevyko ir Lietuvos abiturientai lietuvių kalbos ir literatūros egzamino perlaikyti tikrai neturės.

„Tokių planų tikrai nėra. Niekas apie tai net nesvarsto“, – aiškino ji.

S. Vingelienė sakė girdėjusi ir apie įtarimus neva nutekinus egzamino užduotis, tačiau ragino mąstyti kritiškai.

„Į tą grupę beveik visi autoriai buvo atvykę ir joje diskutavę. Jei pažiūrėsime, kiek yra privalomų autorių, kas pokštavo, matysime, kad praktiškai visi pasireiškė. Valstybiniame egzamine buvo 4 temos, prie kurių nurodyta po 3 autorius, mokykliniame – taip pat. Kai kurie autoriai kartojosi, 24 nebus, tačiau iš 32-iejų tai vis tiek yra didelis skaičius. Tai juokaujant tikrai gali atspėti. Savo ruožtu pačios pateiktos temos tikrai nebuvo panašios į tas, apie ką ten juokauta“, – sakė NEC direktorė.

Saulė Vingelienė

Išsidirbinėjimų pastebi daugiau

Ji prižino, kad šiemet abiturientai – gerokai aktyvesni socialiniuose tinkluose nei ankstesniais metais.

„Mes pastebime, kad šiemet panašių išsidirbinėjimų tikrai yra daugiau nei bet kuriais metais prieš tai. Tačiau dalis abiturientų yra aktyvūs ir teigiama prasme. Pavyzdžiui, praneša apie planuojamus pažeidimus, o tai padeda užtikrinti sklandžią egzamino eigą“, – sutiko S. Vingelienė.

Dar anksčiau DELFI ji pasakojo, kad vienas dvyliktokas iš lietuvių kalbos ir literatūros egzamino net buvo išvarytas už bandymą jo metu pasinaudoti feisbuku.

Apie tokį atvejį pranešta ir šeštadienį, birželio 4-ąją dieną, vykusio geografijos brandos egzamino metu. Tuomet prasidėjus egzaminui policija nustatė, kad feisbuke pasirodė nufotografuoti keli vykstančio egzamino užduoties fragmentai. Per labai trumpą laiką pažeidėjas buvo nustatytas ir pašalintas iš egzamino vykdymo patalpos.

Rezultatai – liepos 4 d.

Valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino vertinimas prasidės birželio 13 d. Kandidatų darbus dvi savaites vertins beveik keturi šimtai vertintojų. Šio egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 4 d.

Mokyklinio brandos egzamino kandidatų darbai turi būti įvertinti per devynias darbo dienas, t.y. rezultatai bus skelbiami birželio 17 d.

Praėjusiais metais Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikė 20 895 kandidatai. Egzaminą išlaikė 89,79 proc. jų.

Šimto balų įvertinimą gavo 1,10 proc. visų laikiusiųjų: iš mokyklų, kuriose mokoma lietuvių kalba, šimto balų įvertinimą gavo 1,15 proc. kandidatų, o iš mokyklų, kuriose mokoma tautinių mažumų kalbomis, – 0,18 proc. Visi mokiniai, gavę šimto balų įvertinimą, mokėsi išplėstiniu kursu, 82,6 proc. jų pirmame pusmetyje turėjo 9–10 balų įvertinimus. Didžiąją šio egzamino šimtukininkų dalį sudaro merginos (79,57 proc.).

Mokiniai, papasakokit, kokią rašinio užduotį, temą rinkotės? Apie kuriuos autorius rašėte? Kaip sekėsi – tikėjotės lengvesnio ar sunkesnio egzamino?

Prašome atsiliepti ir mokytojus – kokia jūsų nuomonė apie užduotis dvyliktokams? Jūsų minčių laukiame elektroniniu paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „12“. Pasidalyti mintimis galite ir spausdami šį mygtuką.