„Atsižvelgiant į (...) tai, kad duomenys, pagrindžiantys būtinybę išrinkti rektorių antrai kadencijai, nesibaigus rektoriaus pirmai kadencijai, Tarnybai nebuvo pateikti, darytina prielaida, kad Tarybos 2015 metų balandžio 24 dienos sprendimas „Dėl viešojo konkurso rektoriaus pareigoms eiti paskelbimo“ yra nepagrįstas“, – rašoma Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos sprendime.

LSMU rektoriumi rugsėjo 18 dieną perrinktas profesorius Remigijus Žaliūnas. Jis šiam universitetui vadovauja nuo 2010 metų. Prieš tai R.Žaliūnas vadovavo ir Kauno medicinos universitetui, kuris po susijungimo su Lietuvos veterinarijos akademija tapo LSMU. Akademinės etikos kontrolieriui skundą dėl rinkimų pateikė juose dalyvavusi Irena Misevičienė, kurios teigimu, rektorių turėjo rinkti naujos kadencijos universiteto Taryba.

Kaip BNS sakė Akademinės etikos kontrolierius Vigilijus Sadauskas, universitetas tarnybai nepateikė jokių dokumentų, kurie būtų pagrindę skubėjimą rektorių išrinkti taip anksti.

„Jeigu anksčiau užteko mėnesio ir kelių dienų, turi būti kažkokia motyvacija, pagrindimas, kodėl kitą kartą reikia daryti kitaip. Galbūt tą motyvaciją jie ir žino, bet, deja, per tą tyrimą mes tokios informacijos negavome. Jie viduje neturėdami nusistatę tvarkos gali manipuliuoti: vieną kartą paskelbti (rinkimus) prieš du mėnesius, kitą kartą – prieš aštuonis mėnesis. Klausimas yra atviras ir net retorinis – kas gali paneigti, kad jie likus dviem metams iki rektoriaus kadencijos nepaskelbs naujų?“ – svarstė V.Sadauskas.

Pasak kontrolieriaus, tai riboja sąžiningą konkurenciją, nes iš anksto nežinodami, kada tikėtis rektoriaus rinkimų, potencialūs kandidatai gali neturėti galimybių juose sudalyvauti. Kontrolieriaus tarnyba parengė universitetui rekomendacijas, ką reikėtų pakeisti esamoje tvarkoje, kad ji būtų skaidresnė.

„Mano asmenine nuomone, paskelbia rektoriaus rinkimus senoji Taryba. Bet jau renka – naujai suformuota. Nes dabartiniu atveju Taryba, kuriai baigiasi įgaliojimas, ima ir išrenka rektorių naujai Tarybai“, – kalbėjo V.Sadauskas.

Kontrolierius nesiėmė vertinti, ar toks sprendimas galėtų tapti pagrindu rengti naujus rektoriaus rinkimus.

Šių rektoriaus rinkimų aplinkybės yra nagrinėjamos ir teisme pagal kito rektoriaus rinkimuose dalyvavusio kandidato – Juozo Pundziaus – skundą. J.Pundzius prašo negaliojančiu ir neteisėtu pripažinti LSMU nutarimą dėl R.Žaliūno išrinkimo universiteto rektoriumi.