Idėją dėl privalomo Lietuvos istorijos kurso E. Jovaiša kėlė trečiadienį Seime surengtoje konferencijoje apie tautos istoriją ir jos sklaidą.

„Aš manau, kad visose Lietuvos aukštosiose mokyklose reikėtų įvesti 4-6 europinių kreditų kursą. Jis neturėtų labai gilintis į kažkurį vieną laikotarpį, jo užduotis būtų dar kartą žmogų sugrąžinti į istoriją ir duoti bendriausius sisteminius supratimus apie valstybės, meno ir kultūros bei visuomenės raidą“, – DELFI kalbėjo istorikas.

E. Jovaišos manymu, Lietuvos istorija turėtų būti dėstoma kaip ir kiti bendrieji universitetiniai dalykai – pavyzdžiui, filosofija, kalbos kultūra.

Profesoriaus teigimu, studentus reikia supažindinti, kaip istoriškai klostėsi mūsų tauta, su kokiomis etninėmis grupėmis ir bendrijomis ji nuo seniausių laikų gyveno. Profesoriaus teigimu, šie bendri dalykai labai padėtų suprasti visuomenę ir normaliai bendrauti su visais čia gyvenančiais žmonėmis.

Eugenijus Jovaiša
„Patikėkite manimi. Aš dirbu su istorikais, būsimais mokytojais. Jau jiems sisteminių žinių stinga, o ką kalbėti, jei jaunuolis nuėjo į fiziką, matematiką. Čia humanitarinis pasaulis užmirštas. (...) Jei su matematiku ar informatiku pamėginsite pakalbėti Lietuvos istorijos temomis, pamatysite, kad labai daug ko trūksta“, – sakė E. Jovaiša.

Akademikas šią idėją pristatė ir programos „Lietuva 2030“ kūrėjams. „Jie į pasiūlymą žiūri palankiai. Dabar reikia Švietimo ir mokslo ministerijos valios“, – mano jis. E. Jovaišos teigimu, Lietuvos istorijos kursas universitetuose turi būti įvestas esant visuotiniam susitarimui ir be išlygų.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovų teigimu, tokia idėja gali būti svarstoma.

„Tačiau manome, kad atsirastų daug prieštaravimų, jei ŠMM nurodytų, kad, tarkime, chemikai ar informatikai privaloma tvarka turėtų mokytis Lietuvos istorijos. Tačiau nekiltų klausimų, jei būtų kalbama apie galimybę pasirinkti tokį ar panašų Lietuvos istorijos aktualiausiems klausimams, problemoms skirtą kursą“, – sakoma DELFI pateiktame ministerijos atsakyme.