„Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ matematikos bandomasis egzaminas, kuriame dalyvauti buvo kviečiami ir DELFI skaitytojai, vyko vasario 21 d. Iš viso jame dalyvavo 6029 dalyviai, iš jų – 4156 dvyliktokai.

Tiesa, jų rezultatai užduočių kūrėjams sukėlė nerimą. Net 34 proc. moksleivių neįveikė minimalios taškų kartelės ir egzamino neišlaikė. Praėjusiais metais egzamino neišlaikė 12,7 proc. mokinių.

Savo ruožtu DELFI dalijasi 3 sunkiausiomis mokiniams pasirodžiusiomis užduotimis ir siūlo skaitytojams išbandyti savo jėgas.

Atsakymus ir paaiškinimus rasite straipsnio pabaigoje

1. Uždavinys


2. Uždavinys

3. Uždavinys


Egzaminas bus svarbus daugeliui

Verta paminėti, kad šiemet matematikos brandos egzamino rezultatas aktualus daugeliui, kadangi tik šį egzaminą išlaikę asmenys galės pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą aukštojoje mokykloje – tai šių metų naujovė.

Projekto atstovai pripažino turintys pagrindo prognozuoti, kad šių metų matematikos brandos egzamino rezultatai žada netikėtumų.

Praėjusiais metais „Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ pakankamai tiksliai išprognozavo matematikos brandos egzamino rezultatus: bandomojo neišlaikė 12,7 proc., o valstybinio brandos egzamino – 9,25 proc. mokinių, tad galima daryti prielaidą, kad abiturientų rezultatai šiemet bus ypač prasti.

Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį, kad bandomąjį matematikos brandos egzaminą „Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ platformoje laikė 4156 dvyliktokai, o brandos egzaminą laikyti užsiregistravo bemaž 4,5 karto daugiau asmenų – 18 781.

Be to, koją bendruose rezultatuose daugeliui pakišo kantrybės stoka – abiturientai daugelį užduočių tiesiog praleido.

Vidurkis – tik 9,2 taško iš 30: kas buvo sunkiausia?

Savo ruožtu užduočių rengėjai teigia, kad jos buvo vidutinio sunkumo, orientuotos į pagrindinio pasiekimų lygio mokinių žinias ir gebėjimus.

Maksimali taškų suma, kurią buvo galima surinkti teisingai atlikus visas užduotis – 30 taškų, tačiau visų ją atlikusių moksleivių surinktų taškų vidurkis yra 9,2 taško.

„Mokiniams lengviausiai sekėsi atlikti „Kombinatorikos, tikimybių teorijos ir statistikos“ užduotis. Šioje veiklos srityje surinkta 43 proc. galimų taškų. Sunkiausiai sekėsi veiklos sritis „Funkcijos ir analizės pradmenys“, kurioje surinkta 24 proc. galimų taškų.

Ruošiantis matematikos valstybiniam egzaminui rekomenduojama pakartoti erdvinių figūrų, lygiagrečių pagrindui pjūvių, plotų skaičiavimo formules, nes tik 9,94 proc. mokinių išsprendė uždavinį „Rutulio lygiagretusis pjūvis, kurio plotas lygus 75π, 3 cm nutolęs nuo rutulio taško B. Apskaičiuok rutulio spindulio ilgį“. Taip pat reiktų pakartoti apibrėžtinių integralų taikymą nesudėtingų kreivinių figūrų plotams apskaičiuoti, matematinio bei praktinio turinio problemoms spręsti, nes tik 14,17 proc. mokinių sugebėjo apskaičiuoti reklamos skydo plotą, apribotą parabolėmis“, – vardijo projekto organizatoriai.

Atsakymai ir paaiškinimai

1. 2

2. 21

3. 14

DELFI primena, kad matematikos brandos egzaminą dvyliktokai laikys birželio 10 dieną.