Neformalusis, ikimokyklinis, priešmokyklinis ugdymas 3–7 metų vaikams jau pradėtas pirmajame darželyje Vilniuje, kuris atidarytas aukštojoje mokykloje. Vilniaus kolegija jį atidarė Pedagogikos fakulteto Edukacijos centre, kuriame galės praktikuotis Vaikystės pedagogikos studentai.

„Mūsų tikslas buvo įsteigti šį darželį dėl to, kad naujai parengta studijų programa – Vaikystės pedagogika, kurioje rengiame ikimokyklinio ugdymo pedagogus.

Svarbu, kad studentai turėtų kur atlikti praktines užduotis, pavyzdžiui, skaityti pasakas vaikams, su vaikais atlikti visokius darbelius arba mokytis kurti vaikų ugdymosi aplinkas. Kai jie nueina į praktiką yra viena, bet kai čia bus prižiūrimi dėstytojų ir jie galės dirbti kartu su vaikais – bus daug didesnė kokybė“, – pasakojo Vilniaus kolegijos Pedagogikos fakulteto dekanė Vaiva Juškienė.

Nors darželis veikia valstybinėje aukštojoje mokykloje, jis privatus ir jį galės lankyti šalia kolegijos gyvenančių šeimų atžalos. Tiesa, grupė nebus didelė – iki 20 vaikų. Savivaldybė pastebi, kad apskritai daugėja ir privačių darželių, ir vietų jose.

„Man labai patiko ta idėja, kad ateis jauni žmonės, sakė, kad prie kiekvieno vaiko, bendraus, bus kaip draugai vaikams. Tai įdomu“, – sakė trimetės darželinukės mama Vida.

„Matome [darželių steigimo] aktyvėjimą, teikiamos paraiškos dėl kitų naujų privačių darželių. 100 eurų įvedimas, kaip mechanizmas, pasiteisino, matome ir didėjantį vietų skaičių privačiuose darželiuose. Toks darželis, kokį mes matome ugdymo įstaigoje, kaip ir praktikų vieta, kaip jie patys įvardija, iš ties yra pirmas“, – patvirtino Vilniaus sav. Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Eglė Stonkutė.

Privatų darželį nuo rudens universitete planuoja įsteigti ir Lietuvos edukologijos universitetas.