Mokiniams prisistatančių užsienio universitetų ir organizacijų gausa - augančios konkurencijos lietuviškiems universitetams įrodymas. Tačiau, kaip tikisi ministras, jaunimas rinksis tas specialybes ir tas institucijas, kurios garantuos geriausias galimybes įsidarbinti, karjeros kilimą, o tuo pačiu – naudą Lietuvai.

„Vyriausybėje esame tvirtai nusprendę pirmiausia remti tuos specialistus, kurių reikia. Daugelis aukštųjų mokyklų atstovų gal ir nėra visiškai patenkinti sprendimais, kurie padaryti, bet vis viena – Lietuvos prioritetas bus pirmoje vietoje”, – pabrėžė ministras.

Antras D. Pavalkiui svarbus dalykas – mokslo slėniai, į kurių kūrimą buvo investuotos didžiulės lėšos.

„Jos turi pradėti duoti grąžą, pirmiausia, patiems universitetams , kad jie galėtų išlaikyti mokslininkus, galėtų vykdyti tyrimus, kad pradėtų viskas suktis”, – Studijų mugės atidaryme teigė ministras, pažadėjęs slėnių problematikai skirti daug dėmesio ir neklausyti jokių „palaukit”, „atsiprašau”, „rytoj” .

Vyriausybės atstovas akcentavo, jog be mokymosi visą gyvenimą, aktualūs švietimo kokybės klausimai.

„Kai mokyklos prisistato, viskas gražiai atrodo iš popierinės pusės. Tačiau pasigilinus, kaip yra iš tikrųjų, gali kilti įvairių klausimų. Tiek aukštojo mokslo, tiek bendrojo lavinimo mokyklų, tiek profesinio mokymo įstaigų išleidžiamų absolventų parengimo kokybę vertinsime labai rimtai”, – sakė ministras.

Sveikindamas mugės dalyvius D. Pavalkis pasidžiaugė, kad abiturientams yra ką parodyti tiek bendrajame, tiek profesiniame, tiek aukštajame moksle.

Ketvirtadienį atidarytoje žinių ir išsilavinimo tarptautinėje parodoje „Mokymasis. Studijos. Karjera“ norintiems studijuoti ar gilinti kvalifikaciją prisistato apie 190 mokymo, studijų ir karjeros planavimo institucijų.

Mugėje dalyvauja visi Lietuvos universitetai ir kolegijos, profesinio rengimo ir verslo mokyklos, apie 40 mokymo įstaigų iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Lenkijos, Vokietijos, Olandijos, Didžiosios Britanijos, Kanados, Danijos.

Pirmą kartą parodoje galima rasti visas Lietuvos profesines mokyklas, kurios gyvai pristato apie 100 profesijų - nuo inžinerinės ir statybų pramonės, medžio apdirbimo, energetikos, transporto, laivų statybos ir remonto iki floristikos, reklamos, dailiųjų amatų, juvelyrikos, kirpėjų, viešbučių ir restoranų specialistų ruošimo.

Renginyje taip pat numatoma daugiau nei 100 renginių: seminarų, prisistatymų, paskaitų, koncertų, moksleivių, mokytojų ir tėvų susitikimų su Švietimo ir mokslo ministerijos, mokymo įstaigų atstovais – vadovais, dėstytojais, studentais.