Bačelino kaimas Sibire buvo viena iš gyvenviečių, kurioje buvo priverstinai įkurdinti lietuvių tremtiniai. Geriausiais kaimo metais – 1950-1960-iaisias – iš viso jame gyveno apie 700 žmonių, kelis šimtus sudarė lietuviai.

Dabar kaimas baigia sunykti: jame suskaičiuojama vos iki 50-ies gyventojų. Dalis jų čia atvyksta tik vasarą, pavyzdžiui, pažvejoti.

Nors dauguma kaimo gyventojų iš jo išvyko po Stalino mirties, kai tremtiniams buvo leista grįžti namo, Bačelinas daug gyventojų prarado ir dėl to, kad kas keletą metų jis yra užtvindomas pavasario potvynių.

„Dabar kaimas yra beveik toks, kokį rado mūsų protėviai: miškas ir vanduo“, - sakė Liudmila Suppes, kurios mergautinė pavardė – Klimašauskaitė.

L. Suppes su šeima šiuo metu gyvena Tiumenėje, rajono centre, dar vadinamoje Rusijos naftos sostinėje.

Bačelino kaime jau nebeliko lietuvių statytų pastatų: gyvenamųjų namų, kultūros namų, išrinktos ir vėliau statyta mokykla, parduotuvės. Nebeliko ir šalia buvusios lentpjūvės.

Galerijose galite pamatyti, kaip Bačelino kaimas atrodė prieš 60 metų, ir kaip – dabar.

Bačelino kaimas 2013 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)