Kaip DELFI jau skelbė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtame Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projekte siūloma įvesti komendanto arba kitaip vadinamą „šeimos“ valandą – įtvirtinti, kad 16 m. nesulaukęs vaikas negalėtų lankytis viešose vietose po 22 valandos (vasarą – po 23 valandos) be tėvų ar kito pilnamečio asmens. Taip siekiama užtikrinti vaikų saugumą ir pažaboti nepilnamečių nusikalstamumą, taip pat įpareigoti tėvus labiau rūpintis savo vaikais.

Ar leistumėte 9-metį naktį žvejoti?

Panevėžyje dar nuo 1999 m. galioja miesto tarybos sprendimas, kuriuo apribotas vienų vaikų buvimas viešose vietose. Vaikai iki 14 metų visus metus gali būti vieni mieste iki 21 val., nuo 14 iki 16 metų – iki 23 val. šviesiuoju paros metu ir iki 22 val. tamsiuoju.

„Kai tik buvo priimtas šis sprendimas, sulaikydavome labai daug nepilnamečių. Visi jie sakydavo arba sportavę, arba žvejoję. Tai buvo galimybė tėvams priminti, kad privalo vaikais rūpintis, esame tėvams rašę protokolus už vaikų nepriežiūrą“, – pasakoja Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkė Danguolė Žiaugrienė.

Tarybos sprendimas negalioja tiems, kurie naktimis vaikšto su tėvais ar vyresniais broliais. Pasak D. Žiaugrienės, policija kasmet eina į mokyklas ir aiškina, kad tai daugiau šeimos, o ne nusikaltimus daromiems vaikams skiriama komendanto valanda.  „Siekiama priminti tėvams, kad vaikais reikia rūpintis. Ar jūs leistumėte savo 9-metį vaiką naktį žvejoti?“, – klausia D. Žiaugrienė.

Policijos atstovė tikina, kad dėl kelerių metų įdirbio situacija Panevėžyje pagerėjo. Vaikai žino, kad užtrukę viešoje vietoje rizikuoja būti pristatyti į policijos komisariatą, kur iškviečiami tėvai. Tokiu atveju tėvai įspėjami arba jiems surašomas protokolas dėl vaiko interesų pažeidimo. Per metus Aukštaitijos sostinėje pasitaiko apie 20 tokių atvejų.

Vitalijus Satkevičius
„Tai drausmina, skatina nepilnamečius būti su tėvais, net šeimas suartina – jeigu koks renginys mieste, su nepilnamečiu vaiku gali išeiti bent vienas iš tėvų. Viskas dėl vaikų saugumo“, – tvarkos nauda įsitikinęs Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius. Pasak V. Satkevičiaus, jokių skundų dėl nepilnamečių buvimo mieste laiko ribojimo negauta.

Pritaria ir A.Zuokas, ir A.Kupčinskas

„Turbūt visi tėvai sutiks, kad vaikui iki 16 metų po 22 val. ar 23 val. nelabai yra ką veikti gatvėse be tėvų, artimųjų ar kitų suaugusiųjų. Jeigu savo vaiką, kuriam nėra 16 metų, išleidžiu į kiną, sakykime, 9 val. vakaro, aš visą laiką pažiūrėsiu, kada kinas baigiasi ir kada turėsiu nuvažiuoti jo pasiimti arba pažiūrėsiu, kad jis galėtų grįžti visuomeniniu transportu“, – sako Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Dar 2003 m. sostinės savivaldybė inicijavo siūlymą riboti nepilnamečių buvimą mieste, tačiau pagal tuometinius įstatymus savarankiškai to negalėjo padaryti. Tai metais atlikta reprezentatyvi sostinės gyventojų apklausa. Pagal ją 79 proc. vilniečių pritarė šeimos valandos įvedimui, prieš buvo 19 proc., 2 proc. neturėjo nuomonės. Daugumos žmonių manymu, žiemą šeimos valanda galėtų prasidėti 22 val., vasarą – 23 val. arba vėliau.

Artūras Zuokas
„Šią iniciatyvą bent jau aš asmeniškai tikrai palaikyčiau, bet siūlyčiau suteikti savivaldybių taryboms teisę pačioms apsispręsti, nuo kurios valandos taikyti šeimos valandą. Miestų ir miestelių problematika nėra vienoda, mano manymu, miestų tarybos geriau apsispręstų, kada ir nuo kokios valandos reikėtų taikyti šeimos valandą. O gal visai jos nereikėtų – gal kuriame nors mieste tėvai rūpinasi savo vaikais ir tai savaime suprantama vertybė“, – mano A. Zuokas.

Šeimos valandai linkęs pritarti ir Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Andrius Kupčinskas
„Pats turėdamas nepilnamečių vaikų, stebėdamas miesto gyvenimą galiu pasakyti, kad pati idėja nebloga, svarstytina ir galbūt priimtina. Matant kai kurias nepilnamečių grupes, kurios šlaistosi miesto centrinėmis gatvėmis, Senamiestyje, iš dalies okupuoja visuomenines viešąsias erdves ir sukuria tam tikrą nesaugumo jausmą – manau, tai galėtų pasitarnauti bendrajam viešajam saugumui. Tai ir pačius nepilnamečius apsaugotų nuo galimų grėsmių, pavojų, kurie gali nutikti tamsiu paros metu“, – sako A. Kupčinskas.

A. Kupčinsko teigimu, jeigu ministerija tokias pataisas inicijuos, palengvins savivaldybių dalią. Jo manymu, daugelis savivaldybių idėją palaikytų.