"Lenkijos švietimo politika nepalanki lietuviškoms mokykloms. Tai matydama Lietuvos valdžia pirmąkart skiria tiesioginę paramą lietuviškoms mokyklos Lenkijoje - 350 tūkst. litų", - pranešime spaudai cituojama prezidentė.

Anot Prezidentūros pranešimo, Lenkijos lietuviai informavo apie sudėtingą lietuvių mokyklų padėtį Lenkijoje.

"Šios šalies skiriamas valstybinis finansavimas lietuviškoms mokykloms yra per mažas, o jų mokiniai neturi visų dalykų vadovėlių lietuvių kalba. Daugelis Lenkijoje gyvenančių lietuvių vaikų negali mokytis ir gauti išsilavinimo savo gimtąja kalba, neturi galimybių susipažinti su savo Tėvynės istorija ir kultūra", - teigia prezidentės spaudos tarnyba.

Prezidentūra teigia, kad nuo 1998 metų lietuvių mokyklų Lenkijoje sumažėjo perpus, tuo metu Lietuvoje šiais metais padidintas finansavimas tautinių mažumų mokykloms ir priimti sprendimai dėl komplektavimo palankūs mažoms tautinių mažumų mokykloms.

Pranešime teigiama, kad susitikę Lietuvos ir Lenkijos prezidentai sutarė asmeniškai rūpintis dvišalių santykių gerinimu, taip pat ir švietimo srityje.

D.Grybauskaitė padėkojo Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovams už jų nuolatines pastangas puoselėti lietuvybę, gimtąją kalbą ir papročius.

"Mūsų pareiga Jums padėti mokytis lietuvių kalbos ir išsaugoti savo kultūrą. Lietuvai yra brangus kiekvienas, Tėvynėje ar tolimiausiame pasaulio kampelyje gyvenantis lietuvis. Džiaugiuosi, kad Lenkijos lietuviai išlaiko tvirtą ryšį su Lietuva, yra aktyvūs pasaulio lietuvių bendruomenės nariai", - sakė prezidentė.

Lietuvos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius ketvirtadienį BNS sakė, kad 350 tūkst. litų skyrimui iš Privatizavimo fondo politiškai Vyriausybė pritarė trečiadienį, formaliai spendimas bus patvirtintas per kelias savaites.

Pasak ministro, iki šiol tiesioginės finansinės paramos Lietuva Lenkijoje veikiančioms mokykloms neskirdavo, o remdavo jas vadovėliais, kompiuteriais, metodine pagalba. Tik nevalstybinei Seinų mokyklai buvo skiriama daugiau paramos per Antano Baranausko fondą.

Kaip nurodoma ministerijos pranešime, šios lėšos reikalingos, kad Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinė mokykla bei gimnazija, Navinykų, Pristavonių, Vidugirių pagrindinės mokyklos galėtų įgyvendinti 1-9 klasių ugdymo programas lietuvių kalba, o Smalėnų pagrindinė mokykla - organizuoti lietuvių kalbos pamokas mokyklos mokiniams.

Pasak Lenkijos lietuvių, Lenkijos valdžia žada svarstyti galimybę didinti finansavimą lietuviškoms mokykloms Lenkijoje, tačiau pakeitimai numatomi tik nuo 2013 metų.

Per pastaruosius 10 metų Lenkijoje uždaryta pusė lietuviškų mokyklų. Dėl lėšų trūkumo svarstoma galimybė uždaryti dar dvi.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia - šiaurės rytuose.