Klausytis trečiadienį prezidento sakomos kalbos J. Jasevičių pakvietė JAV ambasada Vilniuje. Taline B. Obama per susitikimą su Baltijos šalių vadovais turėtų patvirtinti tvirtą įsipareigojimą NATO sąjungininkų gynybai.

Kai buvo rašomas šis straipsnis, J. Jasevičius dar nežinojo, kad išvys patį JAV prezidentą. Dešimtokas DELFI papasakojo apie mėnesį trukusią viešnagę Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Ši kelionė padėjo apsispręsti būsimas studijas rinktis užsienyje.

16-metis J. Jasevičius neseniai grįžo iš Tarptautinio lyderystės, diplomatijos ir transatlantinių santykių instituto Purdue universitete JAV. Šią mėnesio trukusią programą organizavo JAV Valstybės departamentas.

Joje dalyvauti konkurso būdu buvo atrinkta po vieną jaunuolį iš 35 Europos valstybių. Dalyvaujant konkurse, reikėjo rašyti motyvacinį laišką anglų kalba, pateikti mokytojo rekomendaciją, paskui laukė pokalbis su ambasados atstovu.

Justui teko garbė atstovauti Lietuvai ir pristatyti šalį pasaulio bendruomenei. Projekto metu buvo nagrinėjamos pasaulio ir Europos problemos, teisės aktai, vykdomos įvairios simuliacijos. Programos dalyviai taip pat debatavo ir diskutavo įvairiomis temomis, turėjo galimybę susipažinti su amerikietišku gyvenimo būdu.

Projekto dalyviai 2 savaites gyveno Purdue universiteto bendrabutyje, savaitę šeimose ir savaitę praleido kelionėje po Vašingtoną bei Filadelfiją. Jaunuoliai lankėsi JAV kongrese ir valstijos įstatymų leidžiamajame organe, kur susitiko ir diskutavo su gubernatoriumi. Per mėnesį jaunuolis taip patobulino anglų kalbą, kad angliškai pradėjo ir mąstyti.

Žino Latviją ir Lenkiją, bet ne Lietuvą

Justui nepasirodė, kad amerikietiška kultūra labai skirtųsi nuo europietiškos. Labiausiai į akis krito maisto skirtumai ir tai, kad kad žmonės mėgsta važinėtis nuosavais automobiliais.

Justą maloniai nuteikė apsilankymas JAV mokykloje. Pusantro tūkstančio žmonių talpinančioje mokykloje į akis krito mokyklos šūkiai, atributika. Visi mokiniai ant mobiliųjų telefonų užsiklijavę lipdukus su mokyklos atributika. Mokykloje populiarus sportas bei sporto komandos – taip yra dėl puikaus stadiono ir kitos infrastruktūros.

„Ką pastebėjau amerikietiškame gyvenime – jie labai patriotiški žmonės. Eini gatvėmis ir prie namų kabo vėliavos, o pas mus kai kurie žmonės, net Seimo nariai, vėliavų neišsikabina ir per šventes. Važiuoji laukais, pamatai vienkiemį, o prie jo ant stiebo plaikstosi vėliava. Tai man paliko didelį įspūdį“, – kalbėjo vienuoliktokas.

Justas Jasevičius
Gimnazistą labai nustebino, kad tiek mažai kelionės metu sutiktų žmonių žinojo apie Lietuvą. „Dauguma žmonių, su kuriais teko bendrauti, apie Lietuvą nebuvo girdėję. Apie Latviją buvo, apie Lenkiją buvo, o apie Lietuvą ne – kai pasakydavau Lithuania, klausdavo, kur ši šalis yra. Latviją žinodavo, Lenkiją žinodavo, tai ir aiškindavau, kad tarp šių šalių“, – pasakojo Justas.

Projekto dalyviai iš JAV Lietuvos nežinojo visai. Iš Europos mūsų šalį žinojo tik aplinkinių valstybių atstovai.

„Kai kiekvienam reikėjo pristatyti savo valstybę, paminėjau plaukikę Rūtą Meilutytę, prezidentę Dalią Grybauskaitę, papasakojau, kad buvome viena didžiausių Europos valstybių. Tada jie suprato, kad kažką apie Lietuvą buvo girdėję, bet iki tol nesusiprato, kas yra Lietuva“, – kalbėjo pašnekovas. Su tuo jis susidūrė ir kitose išvykose. Jo nuomone, Lietuva galėtų daugiau reklamuotis.

Apsisprendė studijuoti užsienyje

Gimnazijoje mokslai Justui sekasi puikiai – mokosi devynetais ir dešimtukais. Įdomiausi jam gamtos mokslai, istorija ir ekonomika, nelabai patinka matematika. Gerus gimnazisto mokymosi rezultatus paliudija jo pasiekimai: jis – daugkartinis fizikos, biologijos, gamtos mokslų olimpiadų laureatas.

Užimta kiekviena Justo diena: debatai, sportas, chemija, socialinė praktika šv. Jonų bažnyčioje. „Kiti sako, kad nėra laiko, bet kelias valandas sėdi prie youtube ar kompiuterio, aš tiesiog tą laiką paaukoju įdomiems užsiėmimams. Man tai įdomu, taip plečiu pažįstamų ratą ir keliu kompetencijas“, – dėstė Justas. Namų darbams jis skiria apie valandą per dieną.

Pašnekovo teigimu, jėzuitų gimnaziją daugiausia mokiniai renkasi dėl gero lygio, o ne dėl religijos. „Čia mokosi gana daug netikinčių arba tų, kurie netvirtai tiki. Manau, svarbiausia gimnazijos vardas ir mokslo kokybė. Nepasakyčiau, kad gimnazijoje labai brukama religija, kelis kartu per metus, pavyzdžiui, prieš Velykas ar Rugsėjo 1-ąją, einama į bažnyčią. Prieš pamokas arba po pamokų turėtume pasakyti maldą, paprašyti, ko norime, bet kartais tai vyksta, kartais – ne, nors teoriškai taip turėtų būti“, – neslėpė Justas.

Jėzuitų gimnazijos vienuoliktokas dar neapsisprendė, ką studijuos. Jis galvoja apie tarptautinius santykius ar tarptautinę teisę. Nors Justas nežino, ką studijuos, dėl vieno dalyko po kelionės į JAV apsisprendė: studijuos užsienyje.

„Kai pasižiūrėjau į skirtumą, užsienyje žymiai geriau. Nežinau dėl mokymo kokybės, tačiau pati infrastruktūra labai skiriasi: Vilniuje nėra tokio sporto centro, kokius turi JAV universitetai“, – kalbėjo gimnazistas.

Vilioja politiko kelias
Justas Jasevičius

Vilniečio svajonių darbas – būti Seimo arba Europos Parlamento nariu. Taip jis galėtų daug diskutuoti ir domėtis tarptautiniais santykiais. Dabar jis renkasi, kurią politinę jėgą – jaunųjų liberalų ar jaunųjų konservatorių – pasirinkti.

Vienuoliktokas jau spėjo aplankyti daug šalių. Vien šią vasarą lankėsi Latvijoje, Gruzijoje, JAV, Belgijoje, greičiausiai dar teks lankytis Kroatijoje ir Makedonijoje. Neseniai jis grįžo iš Belgijos – dalyvavo mokomojo Europos Parlamento sesijoje. „Bet kas galėtų taip dalyvauti, tereikia noro ir motyvacijos. Galimybių yra, tereikia jas atrasti ir reikėtų išnaudoti“, – sakė Justas.

Tėvai tokiai veiklai pritaria ir džiaugiasi, kad Justas gali pamatyti pasaulį, užmezga naujų kontaktų,

Savo gimnazijoje Justas nusprendė įkurti debatų klubą. Pats debatuoti gimnazistas išmoko savarankiškai, o su komanda eurodebatų turnyre Lietuvoje laimėjo 2-ąją vietą. Jis gali debatuoti vokiečių ir anglų kalbomis.

„Dabar kartu su keliais žmonėmis iš JAV, su kuriais susipažinau projekte, kuriu jaunimo organizaciją, kuri padės jaunimui apsispręsti dėl ateities karjeros“, – pasakojo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (687)