Apie laukiantį iššūkį A. Tapinas pranešė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Vasarą laukia labai įdomus ir labai garbingas iššūkis - šiandien patvirtinau, kad būsiu "Misija Sibiras'16" dalyvis. Kartu su patriotiškai nusiteikusiais jaunais žmonėmis keliausiu į atokiausius Sibiro kampelius, tvarkysime tremtinių kapus, prisiliesime prie gyvos ir skaudžios mūsų tautos istorijos. Man, tremtinės sūnui ir tremtinės anūkui, tai didelė garbė ir privilegija“, - savo paskyroje rašo žurnalistas.

Projektas „Misija Sibiras“ į tremtinių kapines Sibire keliauja jau dešimt metų. Ekspedicijų metu jau sutvarkyta daugiau nei 100 lietuviškų kapinių ir susitikta su ten vis dar gyvenančiais lietuviais.

Pernai metais „Misija Sibiras“ komanda vyko į Tomsko sritį Rusijoje. Minint Baltijos šalių nepriklausomybės 25-metį, pirmą kartą į projektą „Misija Sibiras“ įsitraukė jauni žmonės iš Latvijos ir Estijos. Šešiolikos pilietiškų asmenų komanda nuėjo apie 100 kilometrų pėsčiomis, keliavo ekstremaliomis sąlygomis, aplankė devynias tremtinių kapavietes, šešias iš jų sutvarkė, pastatė aštuonis paprastus kryžius bei viena memorialą iš trijų kryžių, aplankė tris apleistus miestelius, kur trėmimų metu gyveno lietuviai. Taip pat ekspedicijos dalyviai susitiko su ten vis dar tebegyvenančiais lietuviais. „Misija Sibiras‘15“ įgijo naują reikšmę – buvo žengta tarptautiškimo link. Tomsko srityje iš viso buvo apie 300 lietuvių trėmimo vietų.