Paaiškėjo, kad vienam iš tėvų nutraukus sutartį su privačiu darželiu VšĮ „Pepės akademija“, vaikas nebuvo išregistruotas iš darželinukų registro, darželis keturis mėnesius teikė klaidinančias ataskaitas savivaldybei apie lankančių vaikų skaičių, ir tokiu būdu gavo 400 Eur išmoką už faktiškai nelankantį darželio vaiką.

„Prieš daugiau kaip metus su privačiais darželiais pasirašėme memorandumą, kuriuo siekiame bendro tikslo – sukurti daugiau vietų sostinės privačiuose darželiuose bei stiprinti abipusį pasitikėjimą ir bendradarbiavimą. Apmaudu, kad atsiranda sukčiaujančių, nes 100 eurų projekto pagalba papildomai sukūrėme beveik pusantro tūkstančio vietų. Šiuo metu kaip tik siūlome dar išplėsti gaunančių 100 eurų kompensaciją už vaikų priežiūrą ir ugdymą ratą – miesto Taryba svarsto skirti po 100 eurų kas mėnesį ne tik einantiems į privačius darželius, bet ir tiems vilniečiams, kurių 2–6 metų amžiaus vaikai jau metus ir ilgiau negauna vietų valstybiniuose darželiuose,“ – savivaldybės pranešime spaudai cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Patyrusi žalą, aavivaldybė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti galimą sukčiavimo atvejį. Jeigu toks elgesys privačioje įstaigoje pasirodys tendencingas, bus svarstoma apie sutarties nutraukimą su darželiu. Pagal sudarytą sutartį dėl 100 Eur, įstaigai yra skiriama daugiau kaip 17 tūkst. Eur tėvų mokamo mėnesinio mokesčio už vaikų ugdymą privačiame darželyje kompensacijoms. Kiekvieną mėnesį darželis privalo savivaldybei pateikti ataskaitas, kuriose matomas vaikų lankomumas.

Nuo praėjusių metų rugsėjo 1-osios iki 2016 m. rugpjūčio 31 d. iš savivaldybės biudžeto 100 Eur kompensacijoms skirta 5 mln. 287,2 tūkst. Eur. Kompensavimo tvarka pasiteisino, nes vis daugiau vilniečių tėvų pasinaudoja savivaldybės teikiama 100 eurų kompensacija lankantiems privačius darželius, o privatūs darželiai pradėjo vykdyti plėtrą. Jei 2014 metų rugsėjo 1 dieną, kol naujoji tvarka dar nebuvo įsigaliojusi, 87 privačias įstaigas lankė apie 3 tūkst. vaikų, tai šių metų rudenį – 104 privačiuose darželiuose ugdomi jau 4505 vaikai.