Džiaugėsi, kad nesutraiškė galvos

Klaipėdietė savo dvynukes vedė į uostamiesčio lopšelį-darželį „Aitvarėlis“, nes ikimokyklinė ugdymo įstaiga, kurią nuolat lanko mergaitės, šiuo metu atostogauja.

Nelaimė darželyje nutiko trečiadienį priešpiet. Vaikai ketino eiti į lauką žaisti, todėl pribėgo prie spintos, kurioje yra rūbinių sekcijos.

„Ir ta spinta, kuri yra maždaug pusantro metro aukščio bei dviejų metrų pločio, krito ant vaikų. Kiti spėjo pabėgti, o mano mažylę ta spinta prispaudė. Ji, matyt, rankytėmis rėmėsi į grindis, todėl rankos ir buvo smarkiai sužalotos. Džiaugiuosi tik tuo, kad dukrelė nepatyrė sunkios galvos traumos, nors tai irgi galėjo nutikti“, – kalbėjo Vilma.

Ji piktinosi tuo, jog spinta buvo ne pastatyta ant grindų, o pakabinta maždaug 20-30 centimetrų nuo grindų aukštyje. „Ji prie sienos buvo pritvirtinta varžtais, jie, matyt, atsilaisvino, todėl spinta ir griuvo ant vaikų. Tačiau tam ir yra darželio administracija, kad užtikrintų, jog inventorius būtų saugus. Mes, tėveliai, vedame vaikus į darželius, mokame mokesčius ir norime savo atžalas atsiimti sveikas, o ne be rankų ar galvos“, – pabrėžė klaipėdietė.

Ji tikino, jog išsigandusiai mergaitei auklėtoja davė saldainių. Netrukus buvo paskambinta ir sužalotos mergaitės mamai. Ji į darželį atlėkė per pusvalandį.

Šešiametė – lyg naujagimis

„Pirmiausia nustebau, kodėl nebuvo iškviesti greitosios pagalbos medikai, nes mergaitės ranka buvo sutinusi, mėlynavo. Pati išsikviečiau medikus ir nuvažiavome į Klaipėdos vaikų ligoninę. Joje buvo diagnozuota, kad dešinės rankos riešas lūžo, o kairės rankos plaštakoje taip taip yra pažeidimų. Dukrytę tą pačią dieną operavo, abi rankas sugipsavo. Dabar turiu naujagimį, kuris negali pats savimi pasirūpinti – nei pavalgyti, nei atsigerti, nei į tualetą nueiti. Mergaitė verkia, o net ašarų nusišluostyti tomis sugipsuotomis rankomis negali“, – apie dukreles būklę pasakojo Vilma.

Ketvirtadienį mergaitė iš ligoninės išrašyta gydytis namuose. „Mažiausiai mėnesį reikės būti tame gipse, paskui laukia reabilitacija. Laukia baisi vasara, vaiko labai gaila, o nieko padaryti negaliu“, – susijaudinusi kalbėjo pašnekovė.

Sieks prisiteisti žalą

Ji dar trečiadienį paskambino į Darbo inspekciją ir pranešė apie įvykį darželyje. Tačiau ši įstaiga atsisakė jį tirti, nes jos kompetencija yra rūpintis darbuotojų saugumu.

„Tada paskambinau į Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrių. Man liepė parašyti raštą, išdėstyti situaciją, pateikti medicininius dokumentus. Viską padarysiu, bet jau kreipiausi ir į advokatą. Rengiame ieškinį teismui iš darželio prisiteisti turtinę ir neturtinę žalą. Tėveliai dažnai pasikalbame, jog darželiuose vyksta daug negerovių, bet vis nutylime. Tačiau kai mano vaikas buvo taip sužalotas, tylėti nebegaliu. Panašu, kad darželis yra tik stogas nuo lietaus, o jei saulė šviečia, tai aptvertas kiemas pažaisti. Suaugusieji darželyje yra tik dėl algų ir darbo sutarčių. Kitaip negaliu paaiškinti tokio aplaidumo ir tokios nepriežiūros“, – teigė Vilma.

Spintą pastatė prieš du mėnesius

Klaipėdos lopšelio-darželio „Aitvarėlis“ direktorės pavaduotoja ugdymui Vida Sabatauskienė apgailestavo dėl įvykusios nelaimės. „Labiausiai gaila vaiko, linkime kuo greičiau pasveikti. Šiuo metu pradėtas tyrimas išsiaiškinti visas aplinkybes dėl nelaimingo atsitikimo“, – teigė pašnekovė.

Ji tikino, kad spinta, kuri užvirto ant mergaitės, darželyje buvo pastatyta prieš porą mėnesių. „Mamai gal pasirodė, kad ji pakabinama, nes apačioje išsitraukia suoliukai vaikams atsisėsti. Tačiau ji stovi ant kojelių, ir dar iš vidaus varžtais buvo pritvirtinta prie sienos. Tačiau vaikai jau dideli, spintelių dureles dažnai darinėja, berniukai ant jų net mėgsta pasisupti, todėl, matyt, ir atsilaisvino tie varžtai. Mes net neįtarėme, kad reikia tikrinti, ar spinta stacionariai pritvirtinta, nes ji pastatyta prieš du mėnesius“, – aiškino V. Sabatauskienė.

Paklausta, kodėl mergaitei, kuri patyrė sužalojimus nebuvo iškviesti greitosios pagalbos medikai, direktorės pavaduotoja ugdymui aiškino, jog nesimatė tokio poreikio. „Medicinos seselė iškart ėmėsi priemonių, sužalotas rankas šaldė ledukais. Mergaitė tikrai negulėjo paslika be sąmonės, kad būtų reikėję kviesti medikus. Be to, ir mama atvyko labai greitai – per pusvalandį. Visi esame sujaudinti šio įvykio, nelabai, ką ir norisi sakyti, kol nebaigtas tyrimas“, – teigė V. Sabatauskienė.

Ji neneigė, jog sutartyse, kurias pasirašo tėvai ir ikimokyklinės ugdymo įstaigos administracija, yra numatyta sąlyga, jog vaikų saugumu turi būti pasirūpinta. Ar nebuvo pažeista ši nuostata? „Nieko nenoriu sakyti, kol nesibaigs tyrimas“, – į samprotavimus nesileido V. Sabatauskienė.

Teismų praktika formuojasi

Klaipėdos miesto apylinkės teisme jau nagrinėjama viena byla, kurioje tėvai iš darželio, kuriame nukentėjo jų dukrytė, siekia prisiteisti neturtinę žalą.

Mergaitė susižalojo, kai lauke bėgo ir galva atsitrenkė į betoninį gėlių vazoną. Jai buvo smegenų sukrėtimas, kaktoje žiojėjusią žaizdą susiūti reikėjo trijų siūlių. Kai mergaitė pasveiko tėvai ją vėl pradėjo vesti į tą patį darželį. Tačiau po poros mėnesių mergaitė vėl susižalojo.

Oficiali versija ta, kad 2,5 metų mergaitė, kurios ūgis tuo metu buvo apie 90 cm, susižalojo parkritusi ant plastmasinio žaislo – šuniuko. Ji esą pasilenkė jį paglostyti, neišlaikė pusiausvyros ir griuvo. Pasekmė – kaktoje gili kirstinė žaizda, kuriai susiūti prireikė dar keturių siūlių.

Po abiejų sužalojimų mergaitės kaktoje liko didžiulis randas, kurį galimai teks šalinti per plastinę operaciją. „Dukrytė po šių sužalojimų pradėjo mikčioti. Nors negalime įrodyti, kad tai susiję, tačiau anksčiau tokių problemų neturėjome, todėl ir peršasi išvada, kad tai sužalojimų pasekmė. Į darželį jos nebeleidžiame, dabar ją namuose prižiūri močiutė ir mums daug ramiau“, – neslėpė pašnekovė.

Tėvai nusprendė netylėti. Jie kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės teismą ir iš lopšelio-darželio reikalauja atlyginti patirtą neturtinę žalą – 4000 eurų mergaitei ir po 500 eurų kiekvienam tėvų.

„Neturtinę žalą sunku nustatyti, ją įvardijome remdamiesi kitų teismų praktika. Nors tokios bylos Lietuvoje nėra dažnos, tačiau yra keli atvejai, kai tėvai iš ikimokyklinio ugdymo įstaigų prisiteisė neturtinę žalą, nes vaikai darželyje susižalojo. Pavyzdžiui, berniukas darželyje susilaužė ranką, už tai iš darželio tėvai prisiteisė kelis tūkstančius eurų. Kitas atvejis – vaikas darželyje išdaužė langą, krisdamos jo šukės sužalojo kitą vaiką. Pastarojo tėvai taip pat laimėjo bylą prieš darželį“, – teigė nukentėjusios mergaitės ir jo tėvų interesus teisme ginantis advokatas Gediminas Žlioba.

Atsiliepime į ieškinį darželio atstovai teigė, jog žalai atsirasti padėjo mergaitės neatsargumas ir atsakomybę už nesugebėjimą įskiepyti atsargaus elgesio taisykles turi prisiimti tėvai.