Šauktinių klausimu ir kaip į tai reaguoja jaunimas, mokiniai, ketvirtadienį Vyriausybės valandos Seime metu D. Pavalkio pasiteiravo parlamentaras Valdas Vasiliauskas.

"Norėčiau sužinoti, kokiomis nuotaikomis mokyklų bendruomenė, Lietuvos jaunimas sutinka visuotinės prievolės įstatymo sugrąžinimą?", - teiravosi V. Vasiliauskas.

Švietimo ir mokslo ministro D. Pavalkio teigimu, diskutuojama ne tik, ką daryti su šauktiniais, neturinčiais aukštojo išsilavinimo, bet ir to siekiančiais. Jis informavo, kad per susitikimą su LURK mėginama kalbėti apie tolimesnes studijas pašaukus į privalomąją karo tarnybą.

"Ir kalbėsimės, manau, apie daug įdomesnį dalyką, kuris valstybei labiau svarbus yra: kaip integruoti tų žinių panaudojimo krašto gynybai sistemą į studentų mokymą, t. y. kaip medikas besimokydamas turėtų sužinoti apie tai, kaip jis gali prisidėti prie medicininio kariuomenės aptarnavimo. Ten koks tiltų statytojas, pavyzdžiui, ne tiktai mokėtų tiltą pastatyti, bet žinotų ir kaip jį susprogdinti, esant reikalui. Iš esmės, kad būtų tas ryšys tarp aukštojo mokslo, to, ką žmonės mokosi, ir to, ką mes galėtume panaudoti krašto gynybai", - atsakė D. Pavalkis.

Kalbėdamas apie mokinių nuostatas dėl privalomosios karo tarnybos, ministras teigė, kad tokių nėra, ir esą labiau bus triukšmaujama dėl ketinimo pailginti mokslo metus.