D. Grybauskaitė su D. Pavalkiu apėjo parodą, domėjosi naujausiomis mokymo technologijomis ir metodikomis. Prezidentė ir ministras prisiminė mokyklos laikus – prisėdo išmaniojoje klasėje, kurioje sąsiuvinius pakeitė planšetiniai kompiuteriai. Atidarydamas parodą D. Pavalkis mokytojams linkėjo mokyti „tai, ko reikia ir taip, kaip reikia“. Jis aiškino, kad atidaryta paroda – šventė.

Vis dėl to prieš keletą dienų paskelbti 15-os metų Lietuvos moksleivių skaitymo, matematikos ir gamtos mokslų pasiekimai švęsti neleidžia – jie akivaizdžiai žemesni ir už pasaulinį vidurkį, ir už kaimynų estų, lenkų bei latvių rezultatus.

„Tai tam tikras ženklas, kad turime kur temptis, bet lyginant su 2009 m. darytais tyrimais, mūsų vaikų rezultatai pagerėjo – nedaug, bet nepablogėjo dramatiškai“, – DELFI teigė D. Pavalkis. Jis paaiškino estų švietimo sėkmės fenomeną.

„Tai, ką daro estai – buvau susitikęs ir su ministru, ir su švietimo visuomene – jie galbūt kai kuriose vietose daro racionalesnius žingsnius nei mes skatindami talentų specialaus ugdymo programas“, – aiškino ministras. Jo teigimu, estai steigia specializuotas gimnazijas. Panašiai dirba ir Nyderlandai, kur kuriamos technazijos. Taip siekiama paskatinti technologinių inžinerinių mokslų vystymąsi.

Pasak D. Pavalkio, estai ima pavyzdį iš suomių, kurie pagal švietimo rezultatus – vieni pasaulio lyderių. Suomiai mokytojams suteikę tam tikrų laisvių – yra mokyklų, kuriose nėra programų, yra mokyklų, kur dvyliktokai turi bendras pamokas su šeštokais ir septintokais. „Tai garantuoja akademinę laisvę ir duoda rezultatus“, – sakė D. Pavakis.

Visą savaitgalį parodų centre „Litexpo“ truksiančioje parodoje vyks daugiau nei 100 renginių, kuriuose bus pristatomos naujausios mokymo tendencijos ir inovatyvių technologijų naudojimas ugdyme. Šių metų parodos akcentai – gamtos mokslai, pasaulio pažinimas, lyderystė švietime. Daug dėmesio bus skiriama kūrybingam ir aktyviam mokymuisi, bendruomeniškai ir tyrinėjančiai mokyklai, kurioje kiekvienas mokinys gali atskleisti geriausius gebėjimus.

Pirmą kartą parodoje pristatoma unikali mokslinė laboratorija ant ratų. Ji parengta kelionėms po šalies mokyklas. Mobilioje laboratorijoje mokiniai gali išbandyti tyrėjo darbą – moderniausiais prietaisais atlikti įvairius mokslinius eksperimentus, tirti gyvąją gamtą ir konstruoti robotus. Išskirtinio dizaino vilkiko puspriekabėje įrengtoje laboratorijoje paskaitų vienu metu galės klausyti iki 30 mokinių.