„Kokius veiksmus tose mokyklose atlieka, tai yra tyrėjų darbas. Tik visada jautru, kada kokie nors veiksmai atliekami mokyklose. Aš tikiuosi, kad nebuvo peržengtas etikos ir mokinių gąsdinimo barjeras. Tačiau žinoti, kas vyksta, kaip vyksta ir kodėl, aš manau, reikia“, - sakė švietimo ministras.

Apie galimas sankcijas vaikus į sukarintas stovyklas išsiuntusiems mokyklų vadovams D. Pavalkis teigia kalbėjęsis tiek su pačia mokyklų administracija, tiek su mokyklas valdančios Vilniaus miesto savivaldybės atstovais. Jei pareigūnai tyrimo metu nustatytų, kad šiose veiksmuose yra mokyklų vadovų kaltės, jie būtų nušalinti.

„Kol tokių teikimų nėra, mes jų neturime, klausimas nebuvo svarstytas ministerijoje", - sakė D. Pavalkis.

Tačiau jei paaiškėtų, kad vaikai į sukarintas stovyklas Rusijoje buvo siunčiami tiesiog neįvertinus aplinkybių, didžiausia nuobauda mokykloms būtų visuomenės reakcija, teigia ministras.

Dainius Pavalkis
„Jeigu už to nestovi niekas, o, kaip deklaruoja mokyklų vadovai, tebuvo, vadinkime, nesusipratimas, noras pamatyti pasaulį, neįvertinimas situacijos, manau, kad viešumo ir bendro visuomenės spaudimo mokykloms užteko, kad jos pasimokytų. Jeigu yra kažkas giliau, mes tai sužinosime iš tyrėjų“, - sakė D. Pavalkis.

Anot jo, pasigirdę Vilniaus savivaldybės ketinimai kontroliuoti visas moksleivių keliones į užsienį yra neadekvatūs.

„Neturime grįžti į tarybinius laikus, kada be komjaunimo, profsąjungos ir partinio komiteto rekomendacijų žmonės negalėdavo važiuoti į ekskursijas. Aišku, ugdyti sąmoningumą, šviesti, aiškinti ir prižiūrėti mes privalome", - mano D. Pavalkis.

Kratos atliekamos dviejose Vilniaus tautinių mažumų mokyklose, kurių moksleiviai vyko į Rusijos rengiamas sukarintas stovyklas, jau skelbė ELTA.

Anot žiniasklaidos, Rusijos visuomeninės organizacijos "Tėvynės garbė" Kirgizijoje surengtoje stovykloje dalyvavo dešimt moksleivių iš Vilniaus Sofijos Kovalevskajos mokyklos, Vilniaus Kačalovo gimnazijos. Teigiama, kad į Rusijos kariuomenės ir FSB remiamas stovyklas važiavo ir kitų mokyklų mokiniai.

Prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką, kuris yra apibrėžtas Baudžiamojo kodekso 118 straipsnyje.