Kauno apylinkės teisme penktadienį buvo perklausyti du garso įrašai. Viename jų užfiksuotas pokalbis tarp B. Burgio ir mokinės tėvų, kitame – buvusio direktoriaus moralas mokinei.

17-etės merginos mama ankstesniuose posėdžiuose teigė, kad B. Burgis praėjusiais metais merginos šeimai pasiūlė susitaikyti ir sumokėjo 30 tūkst. Lt. Teisme nukentėjusioji pusė civilinio ieškinio nepateikė.

"Ką tik teismas išklausė du mano pokalbius su tėvais ir su mergaite. Aš manau, kad tai dvi geriausios mano gyvenime kalbos. Aš atsiprašau, kad jaudinuosiu. Noriu tikėti, kad šitas kalbas kaip nors pavyks paskelbti internete. Ir tada visi sužinos, kas iki šiol buvo rašoma, kas šnekama ir ką aš iš tiesų pasakiau. Ačiū.

- Kokius vaistus davėte gimnazistei savo kabinete?

- Aš juos galiu jums parodyti – "Valeradix" vadinasi.

- Kaip jūs vertinate, kad direktorius nepilnametei mergaitei duoda vaistų?

- Aš nedaviau. Ji pati pasiėmė. Aš pats išgėriau ir jai pasiūliau. Taip. Aš pats išgėriau „Valeradix“, užgėriau vandeniu. Turėjau du butelius vandens ir vieną butelį atidaviau. Jūs girdėjote įraše – mergaitei leidau išsinešti tą butelį nenugertą. Kadangi ji jaudinosi aš jai pasiūliau „Valeradix“, kuris visą laiką stovi ant mano darbo stalo. Aš kartais nekaip jaučiuosi. Bet aš neverčiau jos gerti. Aš tik pasakiau, kad tai yra „Valeradix“ tabletės, jos nėra kenksmingos, aš geriu kiekvieną dieną. Ką tik išgėriau dvi tabletes tokias ir nematau čia didelės problemos.

- Įraše negirdėti, kad mergaitei jūs paaiškintumėte apie vaistus.

- Mergaitei aš parodžiau indelį „Valeradix“ ir pirma išgėriau pats iš to indelio.

- Jūsų pokalbis su mergaite – lyg iš dviejų dalių. Pirmoje dalyje skamba žodžiai „nepakaltinama“, jūsų tonas griežtas. Paskui jūsų tonas ramesnis ir visai kiti argumentai.

- Ar jūs pastebėjote, kad iš pradžių aš kalbėjau su tėvais tikėdamasis, kad tėvai teisingai supras ir perduos mergaitei, kad ją išgelbėti gali tik vienas dalykas – garbingai išeiti iš mokyklos. Bet tėvai padarė visai kitaip. Pirmoji dalis mano pokalbio buvo tokia, kad ji nori save pražudyti, ji nori pražudyti visą mūsų gimnaziją. Aš atsakingas už 305 šeimas ir galiu jums pasakyti, kad jei dabar tos šeimos visos paduotų gimnaziją į teismą, visos laimėtų bylas, dėl to kad pažeisti teisėti lūkesčiai pasirašyti sutartyje. Tėvai kai kurie, jūs girdėjote pokalbyje, tik dėl to ir atidavė savo vaikus į gimnaziją, nes čia buvo kitokios taisyklės, kad čia negalima rūkyti, negalima gerti, negalima vartoti narkotikų. Dabar atšaukus tą ketvirtą taisyklę daugelis tėvų yra nuskriausti, daugelis šeimų yra nuskriaustų. Taip negalima daryti.

- Ką reiškia Jūsų žodžiai „nepakaltinama“?

- Jei jūs teisingai klausėte: ne aš darau ją nepakaltinama – ji pati pasirinkdama tokią versiją, kad pripažįsta kaltę, bet neleidžia bausti. Ji pati turi suprasti, kad ji tampa nepakaltinama. Aš nematau, gal jūs žinote kitą versiją? Kada žmogus, padaręs nusikaltimą ar nusižengimą, negali būti baudžiamas? Aš žinau tik vieną variantą – nebaudžia teismai, nebaudžia tais atvejais, kai medicina neleidžia daryti. Tai kaip jūs įvardinsite tą žodį kitaip?

- Kaip jūs vertinate kito nepilnamečio, kuris iš gimnazijos išėjo pats, teiginius, kad į mokyklą mokiniai buvo priimami pagal rekomendacijas?

- Tai ilgesnė istorija, kurią žurnalistai kada nors turėtų išsiaiškinti. Bet jūs turėjote pastebėti, kad vaikinas buvo priimatas ne į pirmą klasę, ne į antrą, o į trečią klasę. Ir ne vienas šis vaikinas tais metais buvo priimtas į trečią klasę, todėl kad mes priėme papildomai moksleivių, parinkdami pagal įvairių žmonių rekomendacijas.

Pavyzdžiui Plungės mokyklos mokytojos rekomendaciją. Aš pats važinėdavau po Lietuvą, ieškodavau gerų vaikų. Jūs girdėjote įraše – aš skambinau į Siesikus, prašiau parduoti tiesiogine prasme vaiką, kuris laimėjo „Tūkstantmečio vaikų“ konkursą. Todėl kad mums reikėjo papildyti trečiąją klasę, o ne pirmą ar antrą. Dėl to, kad vaikai išvažiuoja į mainų programas, atsiranda laisvų vietų. O moksleiviai turi krepšelius, o mūsų gimnaziją sunkiai verčiasi ir mums reikalingi pinigai ir stojantys papildomai moka papildomą mokestį, atneša valstybės jiems skirtą krepšelį. Todėl gimnazija gali gyventi. Minėtas vaikinas buvo tik vienas iš priimtų, bet niekam nerūpi, kad buvo ir kiti priimti ir sėkmingai mokosi.

*********

DELFI primena, kad praėjusių metų rugsėjo 29-ąją dieną B. Burgis pasikvietė merginą į savo kabinetą ir jai pareiškė (citatos iš kaltinamojo akto):

„Mes tave pripažįstame nepakaltinama. Išversiu: psichinę negalią turinčiu žmogumi. Reiškia tik du variantai: arba tu psichiškai nesveika, arba tu išeini iš čia ir viskas – kitaip nebus. Jei tu nesutiksi, tai žinodami, kad tu esi nepakaltinama, turi psichinių problemų (…) mes antrankių tau neuždėsime, bet tu būsi neatestuota nė už ką! Bet tu suprask, kad šiandien yra paskutinė diena. Jeigu tave tėvai myli, jei tu pati supranti nors kažką, išeik pati. Nes rytoj aš įjungsiu – aš jus įspėju. Aš įjungsiu tokį variklį, kad tave sutriuškins ir iš tavęs nieko neliks. Aš paskelbsiu visuose įmanomuose žiniatinklio kanaluose viešai, iškviesiu žurnalistus, kad tave fotografuotų, pripažintų neįgalia, nepakaltinama“, - gimnazistei rėžė B. Burgis.