„Tačiau kai viena mamytė paprašė išsižioti ir parodyti dantis – netekau amo“, - DELFI sakė devynerių metų darbo patirtį turinti Dalia.

Į tą šeimą moteris suprato neisianti nė už didelius pinigus. „Kai kurie žmonės žada mokėti ir 2 tūkst. litų, tačiau tokiu atveju tikisi, kad nusiperka visą tave“, - pastebi moteris, kartą prižiūrėjusi turtingų tėvų atžalą, tačiau ištvėrusi viso labo kiek daugiau nei metus.

„Vaikai yra vaikai – jie už tėvų elgesį neatsako. Tačiau kai mažiukas į tave spjaudo, vadina visokiausiais žodžiais ir niekas nepabara, nepaaiškina, kad taip negalima – negerai“, – sakė Dalia.

DELFI pašnekovė patyrė: jei gauni didesnius pinigus, šeimininkai tikisi, kad bet kada būsi jų paslaugoms, kad gali tave išsikviesti iš anksto neįspėję, pažadėti grįžti nakčiai, bet svečiuose pasilikti iki ryto.

„Man iš karto toks nesiskaitymas nepatiko, bet alga buvo gera, todėl kentėjau. Juolab šeimininkė su vyresne dukra turėjo pomėgį apsipirkinėti ir dažnai atiduodavo vos kelis kartus nešiotus  drabužius. Vieną kartą šiukšlių dėžėje radau auksinį žiedą ir nunešiau šeimininkei, tai tik numojo ranka, kad, jei reikia, pasiimčiau“, - prisiminė Dalia.

Prigalvoja papildomų darbų

Per devynerius metus moteris pasakojo perėjusi kelias šeimas. „Kiekviena buvo skirtinga, iš bendrumų galėčiau nebent paminėti tai, jog pirmiau žmonės sako, jog reikės tik vaiką pažiūrėti, o paskui prigalvoja įvairių darbų“, - pastebi moteris.

Kaip parodė Dalios patirtis, sumokėti už papildomus darbus nebūtinai gaili mažiau uždirbantys ir priversti pinigus skaičiuoti žmonės: „Jie kaip tik sumoka, supranta, kad ir man reikia gyventi. Keista, bet vienai turtingai šeimai taip neatrodė. Mokėjo tik sutartą sumą, o už papildomus darbus – ne. Susidarė įspūdis, kad jie tiesiog nebrangina vaikus prižiūrinčio žmogaus, neva, „išeis šitas, ateis kitas“.

Tačiau pikčiausia jai ant tų, „kurie labai mažai moka, o nori kaži ko, kad už 1000 litų ir vaikas būtų prižiūrėtas, ir kambariai sutvarkyti, ir valgis paruoštas”.

Sunkiausia pas „stebėtojas“

Aukle dirbančios Jurgitos teigimu, sunkiausia dirbti pas „stebėtojas”. Tai mamos, kurios nedirba ir nesiieško darbo arba tik apsimeta, kad tai daro. Paprastai jos būna namuose ir bendrauja forumuose, ieško nuolaidų ar užsiima „namų bizniuku” – parduoda nereikalingus rakandus, drabužius.

Kartu jos dar ir „prižiūri auklę”. Tai pasako pastabą, tai reikalauja bendravimo, nors tuo metu vaikas pavargęs ir jį reiktų migdyti. „Stebėtojų“ aistra - prižiūrėti, kad auklė, gink Dieve, nepailsėtų ir prikaišioti kiekvieną klaidelę.

Rankioja kelnaites ir liemenukus

Pasak Jurgos, būna labai netvarkingų šeimų: „indai kiekvieną rytą virsta iš plautuvės, ant grindų mėtosi kelnaitės ir liemenukai, o lovoje primėtyta ir kitų „siurprizų”.

„Kartą šeimos miegamajame, kur laikomi ir vaiko drabužėliai, radau išpiltas kruopas. Ką jos ten veikė?”, - nesupranta auklė.

Jos kolegė pasakojo kartą dirbusi pas šizofrenija sergančią mamą.

„Tai ne mano nustatyta diagnozė, žmogus tikrai šita liga sirgo. Daugiausia stengiausi bendrauti su tėveliu, tačiau kartais tekdavo iškęsti visas ligos pasekmes. Labai gailėjau vaiko, dėl jo stengiausi kiek galėjau”, - prisiminė auklė Eglė.

O štai kita šeimininkė iš auklės pareikalavo 1500 litų - už sudaužytą prabangų arbatinuką. „Nebūčiau jo net lietusi, jei būčiau žinojusi! Manote, neverkiau?“, - nuoskaudos negali pamiršti moteris.

Mama buvo nuostabi, kol... neprasidėdavo PMS

Net kelios DELFI kalbintos auklės stebėjosi, kad šeimininkai, kurių vaikučius prižiūrėjo, reikalavo, kad niekur neitų iš kiemo.

„Į namus – negalima - ten ilsisi mama, pasivaikščioti – negalima. Ir žvilgčioja pro langą, tikrina. O paskui dar apšaukė, kad gėriau alkoholį – jai atrodė, kad grįžus namo atsirado „kvapas“. Įdomu, kur tas alkoholis parduodamas, smėlio dėžėje 5 kvadratų kiemo plote? Juk buvau pasiėmusi tik raktus ir mobilųjį, ir visą laiką stebima“, - piktinosi viena iš auklių.

Kita auklytė šeimininkais nesiskundė, tik vėliau prasitarė, jog mama buvo nuostabi, kol jai neprasidėdavo PMS..

„Tuomet būdavome blogi mes visi – ir vaikai, ir vyras, ir ypač aš. Blogiausia, jei tai sutapdavo su jos laisva diena darbe, kurią pasiimdavo kaip valstybės tarnautoja“, - užsiminė auklė.

Kito jos prižiūrėto vaiko mama nuolat bėgiodavo matuoti jam temperatūrą. Mažiukas buvo sveikas, rausvais žandukais, bet „taip susargdinti galima ne tik vaiką, bet ir auklę“.

Dar viena mama savo vaiką maitino griežtai dietiškai. Vienos rūšies liesa mėsa, negalima aliejaus, negalima saldumynų, nė trupučio druskos ir cukraus. „Paskui man reikšdavo pretenzijas, kad vaikas nepriauga svorio, o šaldytuve – sudžiūvusi morka…”, - stebėjosi auklė.

Ieško Merės popins, moka kaip Pelenei

Paklausta, su kokiais ypatingais klientų reikalavimais teko susidurti, agentūros „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė sakė tėveliams pajuokaujanti, kad jei pareikalaus piloto licenciją turinčios auklės, teks gerokai lukterėti.

„Iš tiesų vairuojančių, su savo automobiliais auklių yra labai nedaug – neleidžia pajamos, be to, kuras irgi brangus“, - atkreipė dėmesį agentūros vadovė.

Kaip pastebi I. Augustinienė, labai paplitę keistoki reikalavimai dėl auklės amžiaus. Neaišku, kokiais argumentais remdamiesi klientai pageidauja auklės nuo 33 iki 36 metų amžiaus?

„Kodėl? Kodėl ne pvz. 45 ar 27? Tai nėra galvojimas apie vaiko poreikius, o bandymas „nusipiešti“ auklės portretą. Ir šiame portrete dažnai pakiša koją rusiškas filmas apie Merę Popins – labai gražią, energingą moterį, kurios knygoje aprašyti bruožai filmuojant buvo gerokai sušvelninti“, - įsitikinusi agentūros vadovė.

Jos žodžiais, šiuolaikinė Meri Popins dar privalo būti tik lietuvė, turėti automobilį, garantuoti savo darbo laiką keleriems metams į priekį, mokėti užsienio kalbas ir turėti daug rekomendacijų.

„Tačiau iš tiesų taip apibūdinama tipiška karjeros moteris, o ne auklė. Kas turėtų nutikti, kad toks žmogus dirbtų po 10 ir daugiau valandų į dieną už 1500 Lt prieš mokesčius? Negalima organizuoti gražuolių konkurso, jei reikia auklės vaikui“, - sakė I. Augustinienė.

Kaip išgyventi už tokias pajamas?

Jos praktikoje yra buvę reikalavimų, kad darbingiausio amžiaus moteris su visais įmanomais pliusais dirbtų valandine aukle, tačiau tik tuomet, kai darželinukas suserga.

„Šis pavyzdys rodo, jog tėvams sunku įsivaizduoti, koks auklės darbas, ir kad pajamos turi leisti jai išgyventi. Ką auklė turėtų veikti ir iš ko gyventi tuo metu, kai vaikas sveikas? Laimė, tėvai linkę bendradarbiauti, ir minėtu atveju sutiko būti lankstesni“, - pasakojo DELFI pašnekovė.

Dar vienas I. Augustinienei įstrigęs keistas reikalavimas, kad auklė neprižiūrėtų kiek vyresnių už mažiuką vaikų, nes jie - savarankiški.

„Būna, kad anketoje surašomi keli vaikai, tačiau pažymima, jog reikės prižiūrėti mažylį, nes kitiems priežiūros neva nereikia. Tačiau kaip nereikia, jei jiems tik 3 ir 5 metukai, o darželio nelanko? O jei lanko – tuomet reiktų tartis, kas prižiūrės vyresniuosius, kai jie susirgs, ir kiek už tai bus mokama. „Jie patys puikiai žaidžia“ – argumentas netinka“, - atkreipė dėmesį agentūros „Mama ir auklė“ vadovė.