„Rašau Jums, nes norėčiau informuoti visuomenę apie vykstančius dalykus švietimo įstaigose ir įmonėse, kurios siūlo prekių asortimentą švietimui. Neseniai į savo įstaigą gavome įmonės UAB „Artom“ katalogą, skirtą mokykloms ir darželiams (taip jie nurodo užrašu ant katalogo viršelio).

Viskas būtų gerai, katalogas spalvingas, aiškus, malonu vartyti, tačiau pačioje katalogo pabaigoje mūsų įstaigą pasitiko nemalonūs du puslapiai.

Įmonė siūlo pirkimo ir dovanų programą Lietuvos švietimo įstaigoms (mokykloms ir darželiams). Paskutiniuose dvejuose katalogo puslapiuose yra aprašyta dovanų dovanojimo sistema. Kiekviena įstaiga, apsipirkusi už tam tikrą pinigų sumą, gali gauti tokias dovanas, kaip pavyzdžiui: kavos aparatas, kapučino aparatas arba nakvynę dviems asmenims prabangiame viešbutyje Druskininkuose“, – pasakojo į DELFI besikreipusi skaitytoja.

Nors tai gali atrodyti kaip smagi dovana pirkėjams, ji atkreipia dėmesį, kad įvairius produktus pirkti raginami švietimo įstaigų vadovai.

„Juk už valstybės lėšas į Druskininkus važiuos ne vaikučiai, kurie lanko švietimo įstaigas ir tikrai ne mokesčių mokėtojai. Kaip vyksta mūsų valstybėje „skaidrūs“ viešieji pirkimai, kur turi nugalėti mažiausia kaina? Kaip išvis galime valstybės įstaigoms siūlyti tokias dovanas? Tai akivaizdus papirkinėjimas“, – piktinosi skaitytoja.

Tarp pirkėjų – ne tik valstybiniai darželiai ir mokyklos

Savo ruožtu „Artom“ įmonės pardavimų vadovas Rišardas Kontrimovičius spėjo, kad šie kaltinimai greičiausiai rašyti suinteresuoto skaitytojo.

„Mūsų įmonė daugiau kaip aštuoneri metai prekiauja itin kokybiška vaikiškų baldų, žaislų, kanceliarinių, sporto prekių ir kita produkcija. Į rinką atėjome labiau orientuodamiesi į prekes, skirtas valstybiniams darželiams ar mokykloms, tačiau šiuo metu mūsų siūlomų prekių pirkėjas – bet kuris suinteresuotas asmuo, ketinantis įsigyti vaikišką baldą, ar žaislą“, – pabrėžė jis ir pažymėjo, kad paskutinius metus jų siūlomą produkciją vis dažniau perka ne valstybiniai, o privatūs darželiai ir kiti privatūs asmenys.

„Dėl šių priežasčių mūsų siūlomomis akcijomis turi galimybę pasinaudoti gana platus privačių asmenų ratas“, – aiškino R. Kontimovičius.

Įmonės kaltės neįžvelgia – projektuose dalyvauja viešųjų pirkimų būdu

Jis patikino, kad įmonė valstybiniuose pirkimų projektuose dalyvauja viešųjų pirkimų būdu.

„Katalogo pabaigoje nurodytos akcijos ar dovanos viešuosiuose pirkimuose nėra taikomos ir negalioja. Pateikiant siūlymus apie jas net nėra informuojama“, – aiškino įmonės atstovas.

Pasak R. Kontimovičiaus, dėl šių priežasčių akivaizdu, kad jų bendrovės veikloje nėra jokių neteisėtų veiksmų.

„Visos informacijos neturintis skaitytojas jais mus kaltina visiškai nepagrįstai. Mūsų įsitikinimu, tokia antireklama yra skleidžiama konkurentų, kurie nenori ir/ar negali konkuruoti sąžiningai“, – įsitikinęs jis.

Tokie atvejai – nepriimtini

Paprašyta pakomentuoti, kaip jai atrodo ši situacija, Švietimo ir mokslo ministerijos Turto valdymo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Margarita Jakštonienė sakė, kad, ministerijos nuomone, tokie atvejai nepriimtini.

„Sprendimus dėl Viešųjų pirkimų įstatymo taikymo, kiekvieną kartą vykdant pirkimus, priima viešuosius pirkimus vykdanti konkreti perkančioji organizacija. Ministerijos nuomone, panašūs atvejai nėra priimtini, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju reiktų išnagrinėti visas aplinkybes“, – teigė ji.