“Nevokit mūsų ateities”

“Jūs taupot, mes emigruojam”

“Nuogi studentai Lietuvos nepuošia”

“Ar Brazauskas buvo studentas?”

“Statykime Silicio slėnį, ne Valdovų rūmus”

Tokiais šūkiais išmargintais spalvingais plakatais nešina minia pirmiausia susirinko Vilniaus S. Daukanto aikštėje, kur į juos iš pasisakymams ir įgarsinimo aparatūrai vežti skirto atviro sunkvežimio kreipėsi Prezidentūros atstovai.

LR Prezidento patarėja Nerija Putinaitė perdavė Prezidento Valdo Adamkaus susirūpinimą aukštojo mokslo problemomis – nevykstančia aukštojo mokslo reforma, nepakankama studijų kokybe bei studentų gyvenimo sąlygomis.

N. Putinaitė dar kartą pabrėžė, jog Prezidentas V. Adamkus palaiko pilietines studentų akcijas ir džiaugiasi šiuo, studentų interesus ginančiu, mitingu. DELFI primena, kad V. Adamkus šiuo metu lankosi Afganistane.

Policininkai nubaudė akcijos organizatorius

Po to triukšminga kolona, kurios priekyje važiavo atviras sunkvežimis, pasiekė Vyriausybę. Čia juos pasitiko nedraugiškai nusiteikusių policininkų užkarda. Skanduodami “Gėda, gėda!” bei mėtydami popieriaus gniužulus studentai laukė pasirodant Vyriausybės atstovų, tačiau jie vis nesirodė.

Kas pritariant akordeonui traukė “Mažam kambarėly” ir “Žalioj stotelėje”, kas skandavo. Netrukus paaiškėjo, jog policija už pravažiuojamoje vietoje neleistinai sustojusią transporto priemonę nubaudė sunkvežimio ir kitų kolonoje judėjusių 2 lengvųjų automobilių vairuotojus.

Pasak Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidento Viačeslavo Palkevičiaus, policininkai specialiai ilgai išrašinėjo baudos kvitus, kad sunkvežimio vairuotojas negalėtų privažiuoti ir tęsti mitingo. Akcijos organizatorė LSAS iš viso turėjo sumokėti 350 litų baudų.

LSAS prezidentas V. Palkevičius, Vyriausybės prieigose bandęs kreiptis į šurmuliuojančius studentus, buvo nustumtas policininkų. “Policininkai sakė, kad aš šiandien namie nemiegosiu”, - DELFI teigė V. Palkevičius.

“Policininkai teigė, jog vyksta chaosas, bet chaosą jie patys ir padarė, neleisdami informuoti, kas vyksta”, - tikino LSAS vadas. Jis pridūrė, jog akcija su policija buvo suderinta. LSAS organizuotos akcijos tvarka rūpinosi ir “Ekskomisarų biuras”.

Vyriausybė žada permainas

Kadangi premjeras Algirdas Brazauskas šiuo metu vieši Hagoje, o Švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas išėjo atostogų, su studentais iš sunkvežimio bendravo Švietimo ir mokslo viceministras Raimundas Mockeliūnas. Anot jo, ministras pirmininkas išklausęs studentų atstovų pasiūlymus, siūlo bendrabučių renovavimo programą parengti ir patvirtinti dar šiemet, kad 2006 m. būtų imtasi jos įgyvendinimo.

Premjeras taip pat pritaria bendrabučių, valgyklų valdymo perdavimui viešosioms įstaigoms bei stipendijų pertvarkai. Pagal naująją tvarką stipendijomis rūpintųsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Stipendijų skyrimo prioritetu numatoma laikyti studentų socialinę padėtį.

Pažadėta apsvarstyti ir galimybę gauti studentams paskolas studijoms ar pragyvenimui banke su valstybės garantija. Priėmus atitinkamus įstatymus, mokslo ir studijų institucijos per Turto fondą galėtų vykdyti nekilnojamojo turto mainus ir tokiu būdu statyti laboratorijas, gerinti studijų sąlygas.

Anot R. Mockeliūno, jau kitąmet iš nacionalinio biudžeto numatoma aukštajam mokslui skirti 22 milijonais litų daugiau nei šiemet bei 200 milijonų litų Europos sąjungos struktūrinių lėšų.

Mitinguojantys studentai iš minios skandavo, kad neliks patenkinti tol, kol valdžia nesiims realių darbų.

Parlamentarams – tualetinio popieriaus ritinėliai

Nuo Vyriausybės rūmų patraukta Seimo link. Parlamentarai “pagerbti” švilpimu, skanduotėmis “Gėda” ir į Seimo Pirmųjų rūmų kiemą mėtomu tualetiniu popieriumi bei tuščiomis skardinėmis.

Netrukus aikštėje šalia Seimo vėjo plaikstomi rutuliojosi tualetinio popieriaus ritiniai ir kitos šiukšlės, kažkas minioje paleido dūmus. Seimūnų saugumu ypač akylai rūpinęsi II pulko kariai ir mobilioji kuopa atidžiai sekė kiekvieną studentų krustelėjimą ir sumanymą gyva grandine apglėbti Seimo rūmus.

Akcijos metu į Vilniaus m. Vyriausiojo policijos komisariato 2-ąjį policijos komisariatą už viešosios tvarkos pažeidimus, už alkoholinių gėrimų gėrimą viešojoje vietoje, už susirinkimų įstatymo nesilaikymą pristatyti 25 asmenys.

Pristatant akcijos dalyvius į komisariatą, specialiųjų priemonių panaudota nebuvo. Keliems akcijos dalyviams komisariate nustatytas lengvas girtumo laipsnis.

Parlamentarai džiaugėsi studentų keliamomis problemomis

Protestuojančių studentų nepabūgo būrelis Seimo narių.

Audronė Pitrėnienė, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė teigė besidžiaugianti studentų keliamu studijų kokybės klausimu. Ji žadėjo pasirūpinti, jog lėšos, skiriamos AM, nebus mažinamos ir kitais metais o kelti studentų reikalavimai atsidurs atitinkamuose įstatymuose bei Aukštojo mokslo plėtros plane.

“Komiteto vardu jums sakau, visada esame pasirengę išklausyti, diskutuoti ir spręsti studentų klausimus – kreipkitės, būsit išgirsti”, - pažadų negailėjo A. Pitrėnienė.

“Šią akciją vertinu kaip pilietinę akciją, ugdančią bendrą pilietiškumą Lietuvoje”, - pritardamas mitingo idėjai sakė parlamentaras Petras Auštrevičius. Jo įsitikinimu, Lietuva pakankamai pribrendo esminei aukštojo mokslo reformai.

“Reikia elitinių universitetų Lietuvoje, negali būti visi vienodi, turi būti konkurencija, universitetai turi turėti ne tik laisvę, bet ir atsakomybę”, - idėjas, koks turėtų būti aukštasis mokslas, bėrė Seimo narys.

“Skaudu tai sakyti, bet 20 milijonų jūsų neišgelbės – jie išsivaikščios, nes nėra prioritetų sąrašo”, - kalbėjo P. Auštrevičius. “Į bendrą darbą ir nenurimkite su šiuo mitingu, mes su jumis!”, - studentus drąsino parlamentaras.

Parlamentarė Dalia Teišerskytė ragino siekti, jog už 40 milijonų, planuojamų naujai Seimo posėdžių salei statyti, turėtų būti pastatyti studentų bendrabučiai ir naujos laboratorijos. “Jūs šiandien Lietuvai reikalingesni negu mes”, - pažymėjo D. Teišerskytė.

Mitingą šalia Seimo tęsė Lietuvos muzikos grupių koncertas.

Ši akcija LSAS kainavo 20 tūkstančių litų. Vien iš kitų miestų sulaukta 2,5 tūkstančio studentų. DELFI šaltinių duomenimis, vieni iš akcijos sumanytojų ir skatintojų taip pat buvo Lietuvos universitetų rektorių konferencija.