Po varginančio, daug nervų ir bemiegių naktų kainavusio brandos egzaminų maratono, dvyliktokai su nekantrumu laukia išleistuvių vakaro. Išleistuvių, kurios savo prabanga dabar primena prašmatnias vestuves, nes kartu su besikeičiančiomis kartomis keičiasi ir išleistuvių tradicijos bei mados.

“Iš tiesų keičiasi. Anksčiau išleistuvės buvo švenčiamos mokykloje - tiek oficiali dalis, tiek ir pokylis vykdavo mokykloje. Be to, šventės būdavo anksčiau švenčiamos - birželio mėnesį. Dabar - pakartotinė sesija, nusitęsia šventimas iki liepos vidurio ir, žinoma, jau yra mažiau ir tėvų, ir mokytojų”, - sakė Rūta Česnienė, Vilniaus senvagės vidurinės mokyklos mokytoja.

Išleistuvių pokylis tarp abiturientų tampa varžytuvėmis - kurios mokyklos dvyliktokai atšvęs įspūdingiau. Be to, šis vakaras yra ir prestižo reikalas, todėl dvyliktokų tėvai negaili pinigų ir paskutiniai abiturientų pobūviai darosi vis prabangesni. Ypač daug kainuoja ne tik prestižiniai tėvelių užsakyti restoranai ar viešbučiai, bet ir šventiška abiturientų išvaizda.

“Dešimtoje klasėje buvau nukirpta trumpai ir nuo to laiko nusprendžiau, kad jau reikia auginti plaukus, nes jau per išleistuves turiu būti kaip princesė”, - sako Rūta Traknytė, Vilniaus Gabijos gimnazijos abiturientė. “Visos nori būti viena už kitą gražesnės, puikesnės, vaikinai taip pat neatsilieka - ir į kirpyklas jau eina, ir puošiasi”,- priduria R. Česnienė. “Manau, kad reikia atrodyti elegantiškai, bet ne per daug, nes vis tiek nesame suaugusios moterys ir vyrai, tiesiog reikia atrodyti gražiai, stilingai”, - svarsto Eglė Sutkutė, Vilniaus Gabijos gimnazijos abiturientė.

“Reikia batelių, suknelės, reikia eiti į soliariumą - pasikepint gerokai, kad gražu būtų, kad suknelė gražiai atrodytų. Manikiūro, pedikiūro, makiažo, šukuosenos, papuošalų. Rankinuko labai reikia ir kad prie batelių derėtų. Nežinau, kiek bendroj sumoj gausis, kokie 600 Lt mažiausiai tikrai”, - vardija R. Traknytė.

Vien pasiruošimo išleistuvėms kaina dažnai siekia apie tūkstantį litų. Abiturientai teigia, kad daugeliui tėvelių tai didelė suma, todėl jie bandą sutaupyti prašydami pagalbos savo pažįstamų grožio specialistų.

Tačiau mokytojai mano, kad abiturientai truputį persistengia konkuruodami dėl geresnės savo išvaizdos, o su šiuo lenktyniavimu susijusios papildomos finansinės išlaidos daugiausia ir lemia išleistuvių madas.

“Dabar mokytojas dažnai neina į išleistuves, todėl, kad jis jaučiasi kaip ir nebelabai reikalingas toje šventėje. Anksčiau pabendraut norėdavosi ir su tėvais, ir su mokiniais, jau kurie yra suaugę, o dabar mokiniai to nebenori. Tiesiog jie mano, kad tai tik jų šventė”, - svarsto R.Česnienė.

Iš tikrųjų abiturientų išleistuvėse tėveliai ir mokytojai dabar nėra labai laukiami. Dvyliktokai sako nenorintys nei, jų manymu, senovinio išleistuvių valso šokti, nei nostalgiškų kalbų klausytis. Jiems svarbiausia atrodyti ir pasiausti taip, kad išleistuvių vakaras paliktų įspūdžių visam gyvenimui.