Seimas buvo aptvertas metaline tvora, gatvėse aplink parlamento rūmus uždarytas eismas, pievoje šalia automobilių stovėjimo aikštelės būriavosi pareigūnai.

Laimė, policijos pajėgų neprireikė – vykdomą aukštojo mokslo reformą keikė tik apie 500 studentų, dėstytojų, profesinių sąjungų atstovų.

Mitingo organizatoriai iš anksto paprašė laikytis tvarkos ir nekelti neramumų. Dar prieš prasidedant mitingui jie bandė iš minios išvyti „murzininkus“, laikiusius vėliavą su nacių simbolika. Tačiau šie pareiškė nesitrauksią ir, kol vyko mitingas, valandą mojavo vėliava su svastika.

Vienas po kito kalbėję reformos kritikai rėžė ugningas kalbas apie, pasak jų, naikinamą aukštąjį mokslą ir negailėjo kritikos valdantiesiems. Mitinge plevėsavo Profesinių sąjungų konfederacijos, Aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų vėliavos, laikyti plakatai su užrašais „Valstybiniam reketui - ne", „Jaunimas - ne melžiama karvė", „Kokybę - už sumažintas algas“.

Tačiau įtūžusios minios valdžios atstovai neišsigando. Apie pusę pirmos Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, premjeras Andrius Kubilius ir ministras Gintaras Steponavičius išėjo iš Seimo ir patraukė susitikti su mitinguojančiais. Kartu su jais atėjo Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė Asta Baukutė. Minia juos pasitiko švilpimu, tačiau leido užlipti ant scenos ir kalbėti.

G.Steponavičius: atsistatydinsiu, jei reforma nepasiseks

„Ar jus tenkina seni profesoriai, 20 metų iš senų konspektų skaitantys paskaitas? Siūlau ieškoti geresnių sprendimų. Ar jūs, jauni žmonės, bijote pokyčių, ar čia susirinko bailiai?“, - mitinguotojų klausė G. Steponavičius. Jam aiškinant apie reformą minia rėkė „melas“.

„Noriu pasakyti, kad nė viena reforma negimė be pasipriešinimo. Girdėsime ir tų balsus, kurie nepritaria, ieškosim kompromisų, bet tai nereiškia, kad 500 čia susirinkusių turi nulemti pokyčius visos Lietuvos labui“, - kalbėjo švietimo ir mokslo ministras.

Nulipęs nuo scenos G. Steponavičius žurnalistams sakė mitingą vertinantis kaip normalios, civilizuotos šalies bruožą. „Ne vieno universiteto pastangos buvo pridėtos. Studentai buvo sąmoningai atleidinėjami nuo paskaitų, organizuojamas ir finansuojamas transportas. Tačiau tai – demokratijos išraiška“, - apie mitingo organizavimą kalbėjo G. Steponavičius.

Pasak jo, į dalį išsakytų siūlymų Vyriausybė pasiruošusi įsiklausyti. „Kompromisų dar bus, bet šie procesai negali stabdyti reformos, kurie nukreipta į pozityvius pokyčius. Šie pokyčiai galų gale šitoj šaly prasidėti“, - teigė švietimo ir mokslo ministras.

Jis sakė gerbiantis raginančių atsistatydinti nuomonę, tačiau pabrėžė įgyvendinantis Vyriausybės programą. G. Steponavičius priminė, kad reforma ilgus metus ruošta partijų, sudarančių valdančiąją koaliciją. „Aš pasiruošęs atsistatydinti, jei reforma nepasiseks, bet ji turi prasidėti“, - kalbėjo G. Steponavičius.

Daugiausia kliuvo A.Valinskui

A. Kubilius mitinguotojams pasakojo dešimtmetį po Vilniaus universiteto baigimo jame dėstęs. „Bet kai matau dabartinį universitetą, nelabai besiskiriantį nuo ankstesnio, sakau labai paprastai ir aiškiai – ar norim gyventi modernioj Lietuvoj, ar Lietuvoj, kur kai kurie dalykai niekaip nesikeičia?“, - susirinkusiųjų klausė jis. Anot premjero, diskusijos turi vykti Vyriausybėje ir Seime, o ne mitinguose.

„Galiu duoti vieną žodį – su šiuo įstatymu nebus elgiamasi kaip su kai kuriais prieš tai, pasistengsime, kad būtų priimti skelbimai, tenkinantys abi puses ir nebūtų skuboti“, - teigė A. Valinskas. Jis sulaukė bene daugiausia susirinkusiųjų švilpimų ir nepritarimo. Nepaisant to Seimo pirmininkas kvietė daugiau dirbti, o ne įžeidinėti, o mitingo atstovus pakvietė susitikti.

Mitingą stebėjo teisingumo ministras Remigijus Šimašius, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, būrys opozicijos atstovų. Socialdemokratai aiškino Seime reformos nepalaikysiantys jokiu būdu.

VPU dėl mitingo atšaukė paskaitas

Daugiausia studentų į mintingą plūdo nuo Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) pusės. DELFI kalbinta VPU studentė aiškino, kad dėl mitingo atšauktos paskaitos, universitete kalbėjo apie mitingą informuojantis skelbimas.

Organizatoriai aiškino, kad mitinge dalyvauja Kauno medicinos universiteto, Kauno technologijos universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Vilniaus pedagoginio universiteto, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Klaipėdos, Šiaulių universitetų, Lietuvos veterinarijos akademijos, Kauno kūno kultūros akademijos atstovai.

DELFI primena, kad mitingo ir jo reikalavimų nepalaikė pagrindinės šalies studentų ir moksleivių organizacijos, paramą vykdomai reformai antradienį išreiškė Vilniaus universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno medicinos universitetas, Lietuvos kolegijų direktorių konferencija, Lietuvos nevalstybinių mokslo ir studijų įstaigų asociacija, Institutų direktorių konferencija, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga, asociacija „Futura Scientia“, Lietuvos studentų sąjunga, Lietuvos mokinių sąjunga, Lietuvos moksleivių parlamentas.

Mitingo chronologija

12.57 val. Nors scenoje dar kalbėjo oratoriai, studentai ėmė skirstytis.

12.47 val. Virš mitingo vietos pakibo VSAT sraigtasparnis.

12.35 val. Policijai uždarius eismą A.Goštauto gatvėje ant Geležinio vilko tilto susidarė nemaža automobilių spūstis. Kiek vėliau, eismas nuo tilto į A.Goštauto gatve senamiesčio link buvo atnaujintas.

12.25 val. Seimo pirmininkas A.Valinskas ir premjeras A.Kubilius ir ministras G.Steponavičius išėjo iš Seimo ir patraukė link mitinguojančių. Mitingo dalyviai juos pasitiko švilpimu, tačiau leido užlipti ant scenos ir kalbėti. A.Kubiliaus kalbą pertraukdavo švilpimas ir šūksniai.

12.05 val. Prie Seimo budėję policininkai sulaikė vyrą, kuris su savimi turėjo dujinį pistoletą, tai pat sulaikytas kastetu ginkluotas vyras.

12.00 val. Prasidėjus mitingui, organizatoriai bandė iš minios išvyti murzininkus, kurie laikė vėliavą su nacių simbolika.Mitinge plevėsuoja Profesinių sąjungų konfederacijos, Aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų vėliavos, laikomi plakatai "Valstybiniam reketui - ne", "Jaunimas - ne melžiama karvė", "Kokybę - už sumažintas algas".

11.50 val. Ir visame Gedimino prospekte, ir ypač prie Seimo labai daug policijos pareigūnų. Policininkai tikrina visus žmones, įeinančius į mitingo vietą, apžiūrimos net rankinės. Visa mitingo vieta - pieva aptverta policijos juosta, perimetrą saugo išsirikiavę pareigūnai.

Apie 11 val. prie nuo pat ryto prie Seimo besidarbavusių policininkų prisijungė pagrindinės tvarkdarių pajėgos, kurias atvežė 40 mikroautobusų.