Kaip DELFI jau
, vieni mitingo organizatorių - Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas (LAMPSS) – reikalauja atsisakyti aukštojo mokslo reformos koncepcijos, grindžiamos laisvosios rinkos ideologija ir „studijų krepšelio“ įvedimu; atsisakyti aklai ir chaotiškai vykdyti socialinį eksperimentą su Lietuvos moksleiviais, kiekviena lietuvio šeima, su esamais studentais ir akademine bendruomene; nepritarti Seime svarstomam antikonstituciniam mokslo ir studijų įstatymo projektui, iš esmės jį taisyti, remiantis čia išdėstytais reikalavimais; atstatydinti arba atleisti iš pareigų švietimo ir mokslo ministrą G. Steponavičių.

„Ministras akivaizdžiai neturi subtilesnės aukštojo mokslo sistemos pajautos. Manome, kad jis netinkamas valdyti šią sritį ir ją reformuoti. (...) Reikalausime, kad G.Steponavičius atsistatydintų arba kad būtų atleistas", - yra sakęs mitingą remiančios piliečių grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje" atstovas Nerijus Stasiulis.

LSS reformą palaiko

„Valdžios keitėsi, politikai ėjo vienas po kito, buvo girdima įvairiausių idėjų, tačiau tų, kurie padėtų įstatymo projektą ir pasakytų „štai, bandome derėtis ir ieškoti sprendimo būdų, eiti kryptimis, dėl kurių sutariame“, iki šiol pasigedome. Matome, kad šiandien tai daroma – mes tiesiog negalime tam kliudyti ir stabdyti to, kas, mūsų nuomone, yra teigiami poslinkiai“, - sako Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Dainius Dikšaitis.

Anot jo, reformoje LSS mato ir idėją, ir konkretumą. „Beliko susitarti dėl konkrečių priemonių, nes tikslai, kryptys, principai jau „išgeneruoti“ – tam turėjome 10 metų. Šiandien tereikia susėsti, susitarti dėl kai kurių techninių detalių ir neleisti, kad jos taptų visos reformos baubu, kaip dabar bandoma parodyti“, - kalbėjo D. Dikšaitis. Pasak jo, protestuoti, kaltinti, pykti nėra reikalo – reikia susitelkti ir nuoširdžiai dirbti.

„Turbūt stoviniavimas, protestavimas ir rėkavimas labiau būtų laiko gaišimas ir savo kūrybinės energijos naudojimas veltui negu gero kūrybinio produkto atsiradimas“, - aiškino LSS vadovas. Anot jo, G. Steponavičiaus atsistatydinimas greičiausiai nepadėtų pradėti reformą, o ją tik atitolintų.

LMP: reikia vykdyti šįmet

„Mes manome, kad pati reforma reikalinga. Ji turėtų būti vykdoma jau šiemet, nes bet koks delsimas nėra gerai. Atidėjus reformą nebeužtektų motyvacijos ją kitąmet pabaigti“, - aiškina Lietuvos moksleivių parlamento (LMP) prezidentas Simonas Stankus.

Pasak S. Stankaus, LMP pritaria reformai, išskyrus keletą jos punktų. LMS taip pat sako nematanti preteksto švietimo ir mokslo ministro atsistatydinimui. S. Stankus mano, kad mitingas nėra geriausia išeitis, mat ministras su mokinių parlamentu susitikdavo diskutuoti, aptarti reformos klausimus.

LSAS svarbiausia – kokybiška reforma

Panašios pozicijos laikosi Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentė Indrė Vareikytė. Ji teigia nemananti, kad jau pasiekta situacija, kai reikia imtis visuotinio mitingo, ministro atsistatydinimo arba reformos stabdymo reikalavimo priemonių.

„Bet kokiu atveju, svarbiausias tikslas - reforma. Bet, ką pabrėžia LSAS – kokybiška reforma su kuo mažiau klaidų siekiant apsaugoti jaunus žmones, kurie papuls į reformos laikotarpį“, - sakė ji.

Pasak I. Vareikytės, kol įmanoma konstruktyviai kalbėtis su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) ir tartis dėl tam tikrų priemonių plano keitimo, saugiklių diegimo, mitingas nėra būtinas. Anot jos, mitingas galbūt nebūtų išvengiamas tada, jei ŠMM nustotų kalbėtis ir vienpusiškai pradėtų priiminėti tam tikrus sprendimus. Visgi, aiškina pašnekovė, dialogas vyksta, LSAS pateikinėja reformos pastabas ir minusus.

LSAS vadovė sako pritarianti minčiai, kad su aukštuoju mokslu kažką daryti būtina. „Ministerijos siūlomame plane yra labai daug teigiamų pokyčių - tokių, kuriuos seniai reikėjo padaryti. Jei būtų ir ŠMM pozicija šiek tiek lankstesnė, daugiau einama į kompromisus, kurie diskusiniai ir kelia daug įtampos akademinėje bendruomenėje, susipriešinimo būtų gerokai mažiau“, - kalbėjo I. Vareikytė.