Nors sostinės ikimokyklinių vaikų ugdymo įstaigų vadovai ne kartą šią problemą kėlė jau kelis mėnesius, miesto meras, pasak jo komandos, apie tai sužinojo tik penktadienio ryte apie tai perskaitęs "Lietuvos žiniose".

Meras tą patį rytą sukvietė atsakingų departamentų vadovus į pasitarimą šiuo klausimu. Pasak LŽ šaltinių, J.Imbrasas piktinosi ir, kaip įpratęs, trankė kumščiu stalą. Jis nurodė pavaldiniams nedelsti ir grąžinti darželiams į jų sąskaitas vaikų ugdymo reikmėms tėvų sumokėtus pinigus.

Dar ketvirtadienį sostinės valdininkai LŽ dievagojosi, kad šie pinigai darželius geriausiu atveju galėtų pasiekti spalio mėnesį.

"Surenkami iš tėvų pinigai, pasirodo, kaip išsiaiškinome, yra pas apskaitininkus valstybinėje įstaigoje "Buhalterinė apskaita", kuri delsė ir nepervedė jų Vilniaus miesto savivaldybei", - paskelbtame pranešime piktinosi meras Juozas Imbrasas.

"Vilniaus miesto savivaldybės Finansų departamentas informavo, kad įstaiga "Buhalterinė apskaita" darželinukų tėvų sumokamas ugdymo reikmių lėšas Vilniaus savivaldybei pervedė tik ketvirtadienį", - LŽ sakė Vilniaus miesto mero patarėjas Audrius Gelžinis. "Tikriausiai iškart po jūsų skambučio jiems", - dar pridūrė.

"Savivaldybė tų pinigų savo sąskaitoje neturėjo ir iš darželinukų jų atimti tikrai neketina", - prisiekinėjo A.Gelžinis. Jis tikino, kad ketvirtadienį iš "Buhalterinės apskaitos" gautus pinigus savivaldybė buvo pasiryžusi visoms miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms pervesti jau penktadienį, t. y. tą pačią dieną, kai pasirodė LŽ straipsnis.

Nors centralizuotos buhalterijos direktorė Salomėja Pučkorienė LŽ vakar užsiminė, kad tie pinigai savivaldybei buvo pervesti gerokai anksčiau, tačiau ji irgi pasidžiaugė, jog iš savivaldybės sąskaitos atgal jie buvo grąžinti jau penktadienį.

"Dabar visu tempu yra apmokamos darželių pateiktos sąskaitos. Grąžino visus suplanuotus gauti pinigus. O tai, kas surinkta virš plano, gausime kitą mėnesį po miesto Tarybos pasitarimo. Tada atgausim didesnę dalį, tačiau iki to laiko užteks šiandien gautų pinigų", - tikino S.Pučkorienė.

"Spalio mėnesį Vilniaus miesto savivaldybė patikslins biudžetą ir ikimokyklinio ugdymo reikmėms surinktos viršplaninės lėšos bus traukiamos į apskaitą. Jos niekur nedings, o bus pervestos darželiams", - tikino mero patarėjas A.Gelžinis.

Pasak jo, penktadienio rytą skubiai ir specialiai sušauktame pasitarime dėl darželinukų buvo sutarta, jog visą lėšų tvarkymo sistemą reikia taisyti, atitinkamų padalinių vadovai jau gavo nurodymus. Žadama įvertinti sutartį su "Biudžetine apskaita".

"Be to, atliekami bereikalingi veiksmai, kai savarankiškai savo ūkiskaitą tvarkančių darželių pinigai yra pervedami pirmyn atgal - iš jų sąskaitos į savivaldybės ir vėl atgal", - dėstė A.Gelžinis.