Panevėžio rajonas yra vienas aktyviausių šalyje jau kelerius metus Europos Sąjungos ir valstybės lėšomis įgyvendinamos programos „Pienas vaikams“ dalyvių.

Šią programą rajono įstaigose koordinuojančios ir neseniai už šį darbą žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės padėka apdovanotos rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės Salvinijos Motiejauskienės duomenimis, šiandien rajone yra įregistruota daugiau kaip 30 paramos vykdyti programą „Pienas vaikams“ gavėjų.

Pasak S.Motiejauskienės, galimybė vietoj kokakolos ar kitų gazuotų gaivinančiųjų gėrimų išgerti stiklinę daug sveikesnio ir naudingesnio šviežio pieno yra sudaryta visuose vaikų lopšeliuose-darželiuose, taip pat visų mokyklų pradinių klasių mokiniams.

Paklausta, ar rajono vaikai puola prie pasiūlyto nemokamo pieno, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė sakė, jog kai kurie mažyliai išgeria ir antrą stiklinę už draugą, o kitus reikia įkalbinėti. S.Motiejauskienės teigimu, į mokyklų valgyklose pigiau parduodamą pieną beveik visiškai nežiūri vyresnių klasių moksleiviai.

„Mokyklų pedagogams tenka nemažai padirbėti, kad vaikai atprastų bėgti į kioskelį kokakolos ir vietoj jos išgertų pieno. Tam pasitelkiamos įvairiausios priemonės – atsimenu, vienoje mokykloje mokiniai vartoti pieną buvo sugundyti pažadėta surengti įdomia ekskursija“, – „Panevėžio balsui“ sakė S.Motiejauskienė.

Lietuvoje programą „Pienas vaikams“ administruoja Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra. Lėšų kompensuoti dalį pieno produkto kainos visiems vaikams skiria Europos Sąjunga. Kita dalis pinigų atseikėjama iš Specialiosios kaimo rėmimo programos tam, kad mokiniai iki ketvirtos klasės kasdien gautų pieno ar kito remiamo pieno produkto porciją nemokamai. Šiuo metu Lietuvoje yra patvirtinti 286 paramos gavėjai.

Neseniai Europos Komisija priėmė naują Europos Sąjungos pieno tiekimo mokykloms programos versiją ir jai įgyvendinti numatė taisykles, leidžiančias sveikais ir įvairesniais pieno produktais aprūpinti daugiau vaikų.

Europos Sąjungos parama dabar bus teikiama ne tik įprastam geriamam pienui, bet ir sūriui, raugintiems pieno produktams – jogurtui, pasukoms, kefyrui. Valstybės narės galės pasirinkti, kokius pieno produktus tiekti, daugiau dėmesio skirti neriebiems gaminiams. Naujoji pieno tiekimo mokykloms programa bus pradėta taikyti nuo rugpjūčio.