Naujoji tvarka įsigalios nuo šių metų rugsėjo. Ji bus taikoma ir jau studijuojantiems.

Prezidentas prieš keletą savaičių vetavo Seimo priimtas Aukštojo mokslo įstatymo pataisas , pagal kurias nemokamas mokslas laiduojamas gerai besimokantiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams. Gerai besimokančiais studentais tuomet įvardinti studentai, kurių studijų dalykų įvertinimų vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip įvertinimas „gerai“ pagal aukštosios mokyklos patvirtintus studijų rezultatų vertinimo kriterijus.“

Prezidento veto ketvirtadienį pritarė 61 Seimo narys, 16 susilaikė, balsavusių „prieš“ nebuvo.

Vertinimo tvarką dar tobulins

Svarstant įstatymo pataisas ne vienas parlamentaras atkreipė dėmesį, kad ir prezidento pasiūlyta tvarka nesanti tobula, mat paprastai tiksliųjų mokslų pažymiai žemesni nei humanitarinių.

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius kalbėjo, kad susidurta su keblia situacija, kurioje nėra kitos galimybės kaip pritarti prezidento veto. Aukštojo mokslo įstatymo pataisas skubiai koreguoti reikėjo, kad jos neprieštarautų Konstitucijai. Kartu A. Monkevičius konstatavo, kad liko per mažai laiko iki studentų priėmimo pakeisti vertinimo sistemą.

Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius taip pat ragino pritarti prezidento veto. Tačiau, pasak jo, turės būti sukurta laikina tikslesnė studentų žinių vertinimo metodika. Tuo kartu su Vyriausybe žadėjo užsiimti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas. Pasak parlamentarų, pirmaeilis uždavinys – prižiūrėti, kad, pritarus prezidento veto, nebūtų nuskriausti studijuojantys tiksliuosius mokslus.

Kas yra „gerai“ besimokantis studentas, klausimų nekilo tik parlamentarui Juliui Veselkai. Šią problemą jis vadino dirbtine ir priminė, kad sovietmečiu „gerai“ besimokantys gaudavo 10 rublių didesnę stipendiją. Pasak J. Veselkos, problema ta, kad aukštasis mokslas Lietuvoje paverstas verslu, „diplomų dalijimu“.

„Ruošiame pomidorų skynėjus su aukštuoju išsilavinimu, ko nedaro nė viena Europos valstybė“, - kalbėjo parlamentaras.

Nepritarė studentai

Prašydama atmesti prezidento veto, į visus Seimo narius kreipėsi Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS).

„Atstovaudami studentų interesams, negalime leisti, kad būtų priimtos įstatymo pataisos, kurios niekam kitam, o tik studentams taps nemalonia staigmena ir našta. Mūsų akimis, išeitimi iš susidariusios situacijos galėtų būti sprendimas nepriimti įstatymo ir naujai parengtų įstatymo pataisų svarstymas ir priėmimas skubos tvarka“, - pranešime spaudai cituojama LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Ketvirtadienį Vilniaus universiteto Senato išplatintame pareiškime teigiama, kad gerai besimokančiais studentais turi būti laikomi visi valstybės užsakytose vietose studijuojantys pažangūs studentai, t. y. studentai, kurie neturi akademinių skolų ir kurių studijų dalykų įvertinimai po eilinio studijų semestro leidžia jiems be studijų dalykų perlaikymo toliau studijuoti pagal pasirinktą studijų programą.