Kongrese priimtoje rezoliucijoje reikalaujama, kad atlyginimai dar šįmet kiltų 35 proc. - 10 proc. daugiau, nei antradienį patvirtintu nutarimu tai Vyriausybei daryti
Seimas. Neįvykdžius šio reikalavimo, neterminuoti streikai būtų atnaujinami nuo rugsėjo 1-osios.

Į kongresą susirinkę 656 mokytojai sprendė švietimo problemas ir svarstė, ar atnaujinti neterminuotus streikus. Jų išklausyti atvyko Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, politinių partijų vadovai.

Iki šiol daugiau akcentavę mažų atlyginimų problemą, kongrese mokytojai ragino spręsti darbo krūvio, mokytojų ir mokinių saugumo problemas. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Aleksas Bružas sakė, kad patenkinta tik dalis keltų reikalavimų – numatytas 10 proc. atlyginimų didinimas nuo gegužės ir 15 proc. nuo rugsėjo.

Tačiau premjeras esą primena, kad Vyriausybė Seimo nutarimų gali nevykdyti.

„Jeigu taip vyksta, įtampą reikia laikyti ir toliau. Jeigu be įtampos paleisi - patys matote. Jeigu šito kongreso nebūtų, Seimas antradienį nebūtų priėmęs jokio sprendimo“, - žurnalistams aiškino A. Bružas.

Pasak jo, yra siūlančių badauti važinėjant iš vienos savivaldybės į kitą. Jau esą pradėti veiksmai, kad būtų galima badauti prie Europos Parlamento Briuselyje. „Darysime viską, kad toks elgetiškas gyvenimas pasiteisintų ir su mumis skaitytųsi“, - žadėjo A. Bružas.

Geresnį gyvenimą - ne tik nomenklatūrai ir oligarchams

Iš tribūnos kalbėję LŠDPS vadovai žodžių į vatą nevyniojo. Jų kalbas apie valdžios nepagarbą mokytojams, profesinių sąjungų skaldymą lydėjo griausmingi pedagogų plojimai.

Didžiulio pritarimo sulaukė LŠDPS pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Jesino mintys. Jis aiškino, kad prieš pradedant streikus visi derybų būdai buvo išbandyti. Pasak jo, pradėję streikus, mokytojai sulaukė tik kaltinimų.

E. Jesinas piktinosi, kad G. Kirkilo nejaudina mokytojų tuščių šaldytuvų vaizdas. Anot E. Jesino, premjeras - mokytojų vaikas, tačiau tėvai jam neįskiepijo pagarbos mokytojui. „Klysti žmogiška“, - apie premjero tėvų „nuodėmę“ sakė profsąjungų vadovo pavaduotojas.

LŠDPS pirmininko pavaduotojas kalbėjo, kad mokytojai, jausdami atsakomybę, egzaminų sesijos neboikotuos, tačiau „didelė tikimybė, kad mokslo metai rugsėjo 1-ąją neprasidės“. Valdžiai jis grasino, kad mokytojai skųsis „Europos teismui“, mat „gyventi geriau nusipelnė ne tik nomenklatūra ir oligarchai“.

„Jūs esate tikrasis elitas, dvasios aristokratai, o ne vadinamais elitas - milijonieriai“, - į mokytojus kreipėsi vienas profsąjungų vadovų. Jis taip pat pažėrė daug kritikos „atskalūnams“ – atskilusiai Rūtos Osipavičiūtės vadovaujamai profsąjungai, dalyvavusiai Vyriausybės sudarytoje darbo grupėje ilgalaikei pedagoginių darbuotojų atlyginimų kėlimo strategijai parengti.

A. Bružas savo ruožtu kalbėjo nesuprantantis, kaip galima šitaip elgtis su žmonėmis, nuo kurių darbo priklauso šalies progresas. Pasak jo, per pastaruosius trejus metus 300 proc. padidėjo šalies biudžetas, tačiau mokytojai negali gauti keliais procentais didesnio atlyginimo. Be to, mokytojų krūviai esą beveik triskart didesni nei leistina, mokytojas nesijaučia saugus fiziškai.

„Nevarykit mokytojo į kampą“, - prašė A. Bružas, priminęs premjero pareiškimą, esą kai kuriems profsąjungų atstovams pabadauti sveika. Pasak profsąjungos lyderio, mokytojai nenori streikuoti, tačiau esą priversti tai daryti valstybės institucijų.

Politikai švaistė pažadus

Č. Juršėnas mokytojų grasinimus mokslo metų nepradėti rugsėjo 1-ąją vadina kalbomis, tačiau jei bus ir rimtų ketinimų, jis su mokytojais ketina derėtis. „Mes savo darbo dalį padarėme – yra priimta ir Seimo rezoliucija, ir Seimo nutarimas – manau, Vyriausybė savo darbo dalį taip pat padarys“, - žurnalistams sakė Seimo pirmininkas.

Č. Juršėnas žadėjo kalbėtis ir nagrinėti mokytojų pateiktus siūlymus. Pasak jo, daug piktų žodžių išspręsti problemų nepadės.

Po pertraukos į mokytojus kreipėsi politinių partijų atstovai. Vieni per kitus politikai aiškino suprantą nelengvą mokytojų dalią ir palaiką reikalavimus. Pasigirdo ir siūlymų dar šįmet algas didinti 100 proc. „Visi palaiko, tik nieko nedaro“, - replikavo salėje sėdintys pedagogai.

„Jeigu mes vaikams taip mieluotumėme kiekvieną dieną, nežinau, kas būtų“, - į Liberalų sąjūdžio atstovo E. Masiulio kalbas replikavo viena pedagogė. „Tai ko nedarote?“, - pasipiktinusi kalbomis, klausė kita.

Trypimu ir šauksmais mokytojai sutiko Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) sekretorių Alvydą Puodžiuką. Jis pedagogams dėkojo, kad šių metų egzaminų sesija įvyks. Dėl kilusio triukšmo A. Puodžiukas kelis kartus buvo priverstas nutraukti kalbą. Mokytojai nenorėjo girdėti ŠMM atstovo kalbų apie vykdomus darbus.