Į teismą su prašymu panaikinti Vilniaus r. savivaldybės tarybos sprendimą kreipėsi Vyriausybės atstovas.

Vyriausybės atstovas prašė teismo panaikinti šį sprendimą kaip prieštaraujantį Valstybinės kalbos įstatymui bei Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimams. Vilniaus r. savivaldybės tarybos atstovas teismui paaiškino, jog Emilii Plater vardu mokykla pavadinta todėl, kad ši asmenybė istoriniuose šaltiniuose yra minima kaip Emilia Plater.

Anot jo, taip šios istorinės asmenybės pavardė rašoma ir anglų, danų, prancūzų, rusų, vokiečių ir kitomis kalbomis išleistose enciklopedijose, tokia jos pavardė ir pagal kilmę. Lietuvos istorijos instituto išvadoje rašoma, kad autentiškas, pačios E. Plater ranka rašytas pavardės įrašas žinomas vienas – Emilia Platerowna.

Vilniaus krašte gyvenančios tautinės mažumos kitaip jos ir nevadina – tik Emilia Plater. Taip rašyti jos pavardę leidžia ir Tautinių mažumų apsaugos konvencija. Nuostatų, kad nelietuvių tautybės asmenų vardai ir pavardės rašomi pagal tarimą ir nesugramatinti, yra ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose.

Valstybinė kalbos inspekcija ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija pritarė Vyriausybės atstovo prašymui panaikinti Savivaldybės sprendimą ir pavadinti Lavoriškių mokyklą Emilijos Pliaterytės vidurine mokykla, nes Savivaldybės sprendimas prieštarauja Valstybinės kalbos įstatymui bei Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimams.

Anot minėtų institucijų, bendrai Lietuvos ir Lenkijos istorijai bei kultūrai nusipelniusių asmenų vardų ir pavardžių rašymui vartotinos tradicinės, lietuvių kalboje nusistovėjusios formos. Lenkų kalbos linksnio formos kaip Emilii integravimas į lietuvišką pavadinimą apskritai neįmanomas.