Pasaulinės tendencijos rodo, kad jaunimas vis dažniau tampa radikalų ir ekstremistų taikiniu – juos į savo pusę bando palenkti įvairios kraštutinių pažiūrų grupuotės ir tai kelia grėsmę valstybių saugumui. Vakaruose net steigiasi motinų, kurių vaikai vakariečiai priėmė islamą ir išvyko kovoti teroristinių grupuočių gretose, organizacijos – jų nariai rengia susitikimus mokyklose ir bendruomenėse bei aiškina, kaip pastebėti, kad jaunuolis ima žavėtis radikalų ir ekstremistų veikla, ir ką tokiais atvejais turi daryti aplinkiniai.

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Andžejaus Roginskio, radikalėjančių pažiūrų žmogų tam tikrais atvejais galima atpažinti iš elgesio, išvaizdos pasikeitimų, dalykų, kurie jį domina internete.

„Tai yra išvaizdos tam tikri staigūs pokyčiai, asmens elgsenos pokyčiai, paieška internete tam tikros informacijos apie radikalius judėjimus, teroro aktus. Galų gale domėjimasis savižudybėmis, tam tikromis kelionėmis į konfliktų zonas. <...> Domėjimasis tam tikrais neįprastais, radikaliais tikėjimais. <...> Tai turėtų kelti nerimą ir tokiu atveju tiesiog reikėtų informuoti policiją“, – teigia A. Roginskis.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ reportaže.