Kita vertus, darželis dažnai tampa infekcijos šaltiniu dėl pačių tėvelių kaltės. Į darželį atvestas vienas negaluojantis vaikas gali užkrėsti daug vaikų, ypač turinčių silpnesnį imunitetą.

Sirgti aštuonis kartus per metus yra normalu

„Jeigu dėl vaikų sergamumo būtų kaltas vien darželis, tai vaikai nesirgtų namuose,“ – tikina šiaulietė pediatrė Violeta Domarkienė. Tačiau, anot jos, ir namie augdami vaikai iki ketverių metų vienodai serga visame pasaulyje. Žinoma, jei grupę sudarytų penki ar aštuoni vaikai, gal sergamumas būtų šiek tiek mažesnis. Pasak pašnekovės, moksliniais tyrimais yra patvirtinta, kad mažylio iki ketverių metų yra nesusiformavęs imunitetas, tad tokio amžiaus vaikui sirgti aštuonis kartus per metus yra normalu.

Gydytoja pediatre 36-erius metus dirbanti V. Domarkienė tvirtina, kad dabartiniais laikais vaikų sergamumas jei ir padidėjo, tai labai nedaug. „Žinoma, per tą laiką labai pasikeitė ir vaikų mityba, ir režimas, ypač nervingos yra jaunos mamos, nežinančios, ko iš savo vaikų reikalauti, tačiau maži vaikai ir anksčiau taip pat sirgo. Nuo penkerių–šešerių metų vaikai jau susiformuoja anatomiškai, tobulėja jų virškinimo sistema, jie tampa atsparesni, dėl to mažiau ir serga,“ – sako gydytoja.

Kuo mes galime pagelbėti mažiesiems ligoniukams? Anot V. Domarkienės, svarbu, kad vaikai gautų šviežią maistą, pakankamai vitamino D ir svarbiausia – būtų mylimi. Jei namuose bus labai gera atmosfera, tikėtina, kad vaikas sirgs mažiau.

Vaiko iki trejų metų nepataria leisti į darželį

Tačiau Regina Antanina Andrulienė, Šiaulių Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja, jei tik yra galimybė, pataria apskritai nevesti į darželį vaiko iki trejų metų, kol imuninė jo sistema yra nesusiformavusi.

Tikėtina, kad jaunesnis vaikas sirgs dažnai, neišvengiamai jam bus skiriama antibiotikų, tad imuninė jo sistema dar labiau silpnės. Tačiau, gydytojos pastebėjimu, labai dažnai net ir nedirbančios mamos ar, tarkim, auginančios namie vieną mažylį, antrojo, vos praaugusio, stengiasi „atsikratyti“ vesdamos jį į darželį.

Negaluojantis vaikas darželyje – infekcijos šaltinis

Gydytoja R. A. Andrulienė mano, kad vaikų darželis dažnai yra puiki terpė infekcijai. Tačiau dėl to labiausiai kalti patys tėveliai. Nors higienos normos griežtai draudžia vesti ar priimti į darželį sloguojančius, kosinčius vaikus, tačiau dažnai tėveliai to nepaiso. Jie į darželį atveda ir bepradedančius sirgti, ir dar ne visai pasveikusius vaikus. Atseit sloga – ne liga.

Tačiau, anot gydytojos, jei į darželį yra atvedamas nesveikuojantis vaikas, jis, jei stipresnis, pats gali labiau ir neįsisirgti, tačiau kiti vaikai pasigaus virusą, kurių yra per du šimtus. Tai gresia didele tikimybe susirgti sloga, o ji gali komplikuotis ir sinusitu, ir plaučių uždegimu. Tokios ligos dažniausiai gydomos antibiotikais, o po jų kurso vaikai dar labiau nusilpsta, jų imunitetas dar labiau susilpnėja.

Sveika mityba ir grynas oras

Ikimokyklinio amžiaus vaiką, R. A. Andrulienės nuomone, būtina grūdinti. Vesti vaiką į lauką rekomenduojama bent du kartus per dieną, ir tai daryti nuolat, o ne prisiminus kartą per savaitę ar per mėnesį.

Beje, dažnai mamytės, po ligos atvedusios vaiką į darželį, prašo, kad auklėtojos nevestų jo į lauką. Tai, gydytojos manymu, nėra teisinga. Grynas oras yra būtinas, ir labai gerai, kad darželiuose stengiamasi vaikus išvesti į lauką du kartus per dieną.

Stiprinti vaiko imunitetą padeda ir sveika mityba. Tačiau, anot pašnekovės, sveika mityba – tai anaiptol ne sausi pusryčiai, sumuštinis su šokoladiniu kremu ar pirktinis jogurto indelis, kuo labai dažnai šiuolaikinės mamos maitina mažylius. „Vis mažiau mamų verda paprastas košes, net mano pačios vaikaičiai jų nevalgo, nes jiems neskanu, jie neįpratę“, – apgailestauja gydytoja.

Labai svarbu valgyti daug daržovių, jei tik įmanoma, išaugintų natūriniuose ūkiuose, o ne parduotuvėse pirktų. Šiuos, regis, elementarius dalykus gydytoja kalba ir savo mažųjų pacientų mamoms.

Tačiau, anot pašnekovės, mamos dažnai neturi nei laiko, nei noro sveikai maitinti vaikus. Vaikų imunitetas silpnėja ir dėl pačių mamų sveikatos, gyvenimo būdo. Anot gydytojos, daug jaunų ar būsimų mamyčių rūko net nėštumo metu, yra nervingos, pervargusios, o tai neišvengiamai atsiliepia ir būsimų vaikų imuninei sistemai.

Jei vaikas serga itin dažnai

Jei mažylis vis dėlto serga itin dažnai, ypač kvėpavimo organų ligomis, gydytoja pataria neleisti vaiko į darželį arba ieškoti dažnų negalavimų priežasties. Ji rekomenduoja bent kartą per metus vaikui skirti sanatorinį gydymą, o tiems, kurie kenčia nuo kvėpavimo takų ligų (sinusito, bronchito), labai padeda kvėpavimas druskų kambariuose.

Gydytoja pataria vaikų maistą papildyti žuvų taukais, vitaminais C ir D. Tačiau ji rekomenduoja pirkti tik natūralius maisto papildus, nors šie ir brangesni.