Pats aptariamas mokytojas Marius Janulevičius DELFI patvirtino, kad dar pirmadienį po pietų planuoja apsilankyti pas advokatą. Jis žada kreiptis į teismą.

Savo ruožtu gimnazijos direktorės Vaidutės Šumkauskienės gimnazijoje pirmadienį nebuvo. Ji pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą.

Tikisi, mokytojas sugrįš dar šiemet

„Kadangi jo išėjimas yra įsiteisėjęs, jis kreipėsi į teismą, ką esame aptarę ir patarėme. Aš manau, kad teismas kitos sprendimo galimybės net neturi – tik pasiūlyti šalims susitarti, o tai reiškia, kad laikinai paskirtas vadovas galės tai padaryti (priimti atgal į darbą – DELFI). Manau, dar šiais metais mokytojas galės grįžti pas savo mokinius, kurie jį labai myli“, – po susitikimo su gimnazistais aiškino R. Šimašius.

Jis sakė dar neturintis kandidatų į gimnazijos direktoriaus postą, tačiau šis, aiškina, turėtų būti iš šalies. Vienintelė gimnazijoje dirbanti direktorės pavaduotoja yra M. Janulevičiaus žmona.

„Nors formalių pavaldumo santykių nėra, ta situacija, kai vadovai, pavaduotojai ir mokytojai yra susiję giminystės ryšiais nėra normali. Manau, reikės ieškoti kokio kito žmogaus, surasime, kol kas dar nėra paskirta“, – tikino meras.

Jo teigimu, laikinasis vadovas tikrai galės priimti sprendimą dėl mokytojo grąžinimo į darbą.

Planuoja kreiptis į teismą

Tuo metu M. Janulevičius DELFI patikslino į teismą dar nesikreipęs, tačiau dokumentai dėl to, pasakojo, jau tvarkomi. Mokytojas nebuvo užtikrintas ir tuo, kad į darbą jį gali grąžinti naujai paskirtas direktorius.

„Teisininkų nuomonės – labai įvairios. Vieni galvoja, kad pakanka, kad naujas laikinasis vadovas priimtų sprendimą ir atšauktų anos direktorės įsakymus, tačiau kiti aiškina, kad į darbą grąžina teismas. Kadangi nesu teisininkas, nežinau, žiūrėsiu, kaip elgtis patars advokatas“, – pasakojo pašnekovas.

Jis aiškino norintis, kad būtų panaikintos nuobaudos ir sprendimas dėl atleidimo, tad kreiptis į teismą sakė tikrai planuojantis.

„Kiek žinau, situaciją tiria ir savivaldybės sudaryta komisija, tačiau jie galių priimti mane atgal į darbą neturi, tiesiog tikrina direktorės veiklą“, – sakė M. Janulevičius.

Mokytojas aiškino nenustebęs ir dėl to, kad direktorės gimnazijoje šiuo metu nėra. Jo teigimu, buvo tik laiko klausimas, kada ji nuspręs pasiimti nedarbingumo pažymėjimą.

„Supraskite ją, ką ji dabar darytų mokykloje? R. Šimašius atvažiavęs, košė užvirta. Tik tiek, kad slapstymasis nepadės. Mano žiniomis, yra savivaldybės komisija, kuri nagrinėja viską iki panagių. Ko gero, mano atleidimas bus tik ledkalnio viršūnė“, – spėjo M. Janulevičius.

Direktorės atleidimą nevadina spontanišku

Trečiadienį moksleiviai surengė protestą, o jau ketvirtadienį meras feisbuke pasigyrė turintis direktorės atsistatydinimo pareiškimą. Šis sprendimas, skelbiama, buvo priimtas abiejų šalių susitarimu.

Pasidomėjus, ar tai nebuvo kiek skubotas veiksmas, ar tikrai buvo įvertintos visos detalės, atliktas tyrimas, R. Šimašius aiškino, esą tai tikrai nebuvo impulsyvus sprendimas.

„Buvo tam tikrų žinių, bet, tiesą sakant, jų, dėl kurių verta susirūpinti, dabar turiu ir keliolika kartų daugiau. Todėl mano žinia visiems, kurie mato kokias negeroves, netylėti, sakyti, laiku, iš anksto, bus reaguojama. Informacijos turėjau, bet į šį atvejį įsigilinus tai irgi buvo visiškai aišku, kokį sprendimą reikėjo priimti“, – dėstė meras.

Jis sakė nemanantis, kad pati direktorė gali kreiptis į teismą dėl skuboto atleidimo, nes sprendimas buvo priimtas abiejų šalių susitarimu.

„Ji gavo tokį pasiūlymą ir jį priėmė“, – sakė R. Šimašius.

Sužinojo ir daugiau apie direktorės veiksmus

„Po tokio įvykio, kai mokiniai stoja mūru ginti savo mokytojo – užsibarikaduoja, užsirakina, tai tikrai tiesiog būtina ateiti ir pasišnekėti, kad situacija būtų išsiaiškinta. Nors jau ketvirtadienį priėmiau iš direktorės atsistatydinimo prašymą, pasirašėme susitarimą, kad ji išeina iš darbo, šiandien su moksleiviais apie atskiras detales pakalbėjome ir sužinojau dar visokių įdomybių“, – pasakojo R. Šimašius.

Meras tikino išgirdęs, kad gimnazijoje yra „Apple“ klasė, kurioje kone niekas iš moksleivių nėra buvęs, esą buvo išneštas ir stalo teniso stalas, neva trukdęs.

„Kaip dabar paaiškėjo, visi dalykai buvo daromi priešingai nei savivaldybė skatina. Žvelgiant giliau, ir moksleivius norėjau informuoti, kad turbūt problemos prasideda tada, kai mokyklų vadovai pradeda užmiršti, kas yra tikrieji klientai, dėl ko yra dirbama – moksleivių ir tėvų. Visi natūraliai vertina gerus mokytojus, nes žinome, kiek nuo jų priklauso. Tad mokyklų vadovų pagrindinė pareiga – užtikrinti, kad geri mokytojai jaustųsi gerai ir teiktų paslaugas, kurios reikalingos – net gal išeinant iš už įprasto bendravimo ribų“, – tikino R. Šimašius.

Įžvelgia problemą dėl bendradarbiais tapusių giminių

Piktinosi meras ir, kaip įvardijo, „švogerizmo užkratu“, kuris esą egzistuoja ne vienoje mokykloje. Anot R. Šimašiaus, nėra normalu, kai ir direktorių, ir jų pavaduotojų artimieji dirba ten pat.

„Šiuo atveju net nėra labai svarbu, ar tai yra geri, ar blogi mokytojai, nes tai yra nuodingas ir sprogstamas užtaisas“, – sakė jis.

Mero teigimu, Vilnius yra pakankamai didelis miestas, tad mokytojai ir vadovai gali susirasti ir kitą mokyklą darbui.

„Kalbant apie švogerizmą, visi formaliai tarsi susitvarkę dokumentus esą gerai, bet noriu pasiųsti žinią, kad ne, nėra gerai. Mažiausiai rekomendacija bus išsiųsta visiems, to reikėtų vengti“, – sakė R. Šimašius.

Yra ir daugiau problematiškų mokyklų

Jis sakė įžvelgiantis daug trūkumų ir savivaldybės Švietimo departamento darbe, dėl to, pasakojo, jį ir pertvarkęs. Siekiant naujo požiūrio prieš mėnesį buvo atsisveikinta su 8 darbuotojais.

„Tai yra ne pirmasis atvejis, kai aš pasiūliau direktoriams išeiti. Yra ir kitų mokyklų, kur tokie pasiūlymai buvo pateikti ir priimti. Labai džiaugiuosi, kai žmonės galiausiai suvokia, kad jie nebesusitvarko su pareigomis ir apsisprendžia išeiti. Yra pora atvejų, kur to nebuvo, deja, tada procedūra tampa labai ilga – tyrimai, komisijos, išvados, nuobaudos“, – dėstė meras, pridurdamas, kad švietimo sritis savivaldybėje esą ilgą laiką buvo apleista.

Anot jo, yra net kelios Vilniaus mokyklos, į kurias jis atkreipęs dėmesį dėl galbūt ne visai tinkamų jose vykstančių veiksmų.