Tarp 100 geriausių pasaulio aukštųjų mokslo įstaigų yra 27 ES ir 32 apskritai Europos, įskaitant Šveicariją, Norvegiją ir Rusiją, kurios nėra ES narės, universitetai, tad Europa lieka antra po Amerikos geriausia studijuoti vieta pasaulyje. Pernai į geriausiųjų šimtuką pakliuvo 26 ES mokslo įstaigos - viena mažiau nei šiemet.

JAV lenkia absoliučiai visas šalis - ten yra daugiau kaip pusė, t. y. 54 iš 100, geriausių pasaulio universitetų, net 8 jų įeina į pirmąjį dešimtuką.

Šį labiausiai gerbiamą ir skaidriausią universitetų reitingą sudarė Šanchajaus Jiao Tongo universiteto Aukštojo mokslo institutas (Kinija). Jis remiasi 6 kriterijais, tarp jų Nobelio premijos laureatų skaičiumi bei solidžiomis publikacijomis žurnaluose "Nature" bei "Science". Nuo 2003 metų kasmet sudaromas ARWU reitingas pripažįstamas kaip turintis didžiausią tarptautinę įtaką.

Tik du Europos universitetai pakliuvo į geriausiųjų dešimtuką, ir abu jie yra britų institucijos: penktoje vietoje atsidūręs Kembridžo universitetas ir dešimtoje - Oksfordo.

Geriausiu pasaulio universitetu aštuntą kartą iš eilės pripažintas Harvardas. Po Oksfordo, užbaigiančio pirmąjį dešimtuką, reikia nusileisti net 21 eilute žemiau, kad rastum kitą ES universitetą. Tai Londono universitetinis koledžas. Pirma ne britų akademija sąraše - 39 vietoje įrašytas Prancūzijos Pierre'o ir Marie Curie universitetas.

Geriausių universitetų dešimtukas

1. Harvardas

2. Kalifornijos universitetas Berklyje

3. Stanfordo universitetas

4. Masačusetso technologijos institutas

5. Kembridžo universitetas

6. Kalifornijos technologijos institutas

7. Prinstono universitetas

8. Kolumbijos universitetas

9. Čikagos universitetas

10. Oksfordo universitetas