Šis egzaminas bus vykdomas 139 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose. Egzaminas truks 3 valandas.

Egzamino užduotis parengta pagal 2011 metų liepos 1 dienos Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymu V-1197 patvirtintą egzamino programą, prie kurios yra pateikti egzamino minimalius reikalavimus iliustruojančių užduočių pavyzdžiai.

Siūlome susipažinti su istorijos valstybinio brandos egzamino vykdymo reikalavimais. Juos dalyko brandos egzamino vykdymo dieną egzaminui prasidedant kandidatams primins ir egzamino vykdytojai.

DELFI primena, kad praėjusiais metais istorijos valstybinį brandos egzaminą laikė 14 260 kandidatų. Egzaminą išlaikė 89,3 proc. kandidatų, 10,7 proc. nepasisekė. 100 balų įvertinimą gavo tik 0,1 proc. egzamine dalyvavusių mokinių. Visi jie mokėsi istorijos išplėstiniu kursu, pirmame pusmetyje turėjo 9–10 balų įvertinimus.

Susimovė su K. Donelaičiu

Praėjusiais metais laikę istorijos egzaminą labiausiai skundėsi užduotimi, kur reikėjo atpažinti architektūros stilius.

„Atkreiptinas dėmesys, kad istorijos egzamino užduotyje puikiai integravosi kultūros tematikos klausimai apie meno stilius, kur mokiniams buvo sudarytos galimybės ne tik atpažinti architektūros stilių bruožus ir juos apibūdinti, bet ir pasirinktinai įvardyti klasicizmo epochos literatūros pavyzdį. Reikia pripažinti, kad minint Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines, net 88 procentai egzamine dalyvavusių mokinių negalėjo nurodyti jo kūrinio ,,Metai“ kaip klasicizmo epochos pavyzdžio“, – komentuodama egzaminų rezultatus, praėjusiais metais stebėjosi NEC direktorė Saulė Vingelienė.

Antrus metus iš eilės egzamino užduotyje buvo pateiktas klausimas, kuriame mokiniai turėjo pateikti argumentuotą istorinio įvykio įvertinimą rašydami trumpą struktūruotą tekstą. Jame reikėjo remtis pateiktais šaltiniais ir žiniomis. Šį kartą mokiniai samprotavo apie Miuncheno susitarimą. Šiais metais, kaip ir pernai, pusė egzamine dalyvavusių mokinių už šį klausimą gavo 0 taškų. Vis dėlto NEC direktorei džiugu, kad 7,6 procentai, tai yra, 5 proc. daugiau nei pernai, už šį klausimą gavo maksimalų taškų skaičių.

Pasak S. Vingelienės, praėjusių istorijos valstybinio brandos egzamino užduotyje, kaip ir kasmet, buvo įvairios tematikos klausimų: kultūros, politikos, visuomenės ir socialinio gyvenimo. Tokia tematikos mozaika atitinka egzamino programos reikalavimus. Egzamino užduotis tikrino įvairius mokinių gebėjimus: žinias, supratimą ir taikymą, problemų sprendimą, interpretavimą ir vertinimą. Taip pat užduotyje buvo klausimų, reikalaujančių kritinio mąstymo ir gebėjimo vertinti istorinius procesus. Užduotis reikalavo suprasti tam tikru istoriniu laikotarpiu visuomenėje egzistavusias moralines ir vertybines nuostatas.

Šiandien laikėte istorijos egzaminą? Prašome pasidalinti patirtimi! Papasakokite, kaip sekėsi, ar egzaminas buvo sudėtingas, kiek jam ruošėtės ir kiek balų tikitės surinkti?

Savo nuomone galite pasidalinti rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“, spausdami pilką mygtuką čia.

Tai pat nuomonę galite parašyti ir anketoje žemiau: